Iskola

Tekerjetek a hatodik oldalra! Padok helyett szobakerékpárok

Hol máshol, mint Amerikában, egy általános iskola kiszórta a padokat, és helyettük szobakerékpárokat toltak be az osztályokba. Nem csak az egész napos ücsörgés okozta egészségügyi problémákat oldották meg ezzel, de úgy tűnik, a tanulásra is jótékony hatással van a nem mindennapi „lakberendezési” ötlet.

Amikor a legfrissebb kutatások és cikkek hada azt szajkózza, hogy milyen káros a napi 8 óra ülőmunka, akkor fogadjunk, mindenki az irodában dolgozókra gondol elsőként. Így is szokták címezni a jó tanácsokat: munka közben álljunk fel legalább óránként, mozgassuk meg a tagjainkat, továbbá ügyeljünk a helyes testtartásra stb. De vajon mi a helyzet a gyerekekkel, akik csaknem mint 10 évet töltenek az iskolában, és „leülnek” a körülbelül hat-nyolc órát naponta?

Míg egyes iskolák már odáig is elmentek, hogy eltörölték a nyári szüneteket és a tanítási napokat is megnyújtották, mások érdemben reagálnak a legújabb tudományos megállapításokra, s olyan asztalokat szereztek például be, amelyeknél állva lehet tanulni, vagy egyszerűen csak több fizikai aktivitás iktattak be a diákok tanrendjébe. Egy általános iskola az USA-ban ennél még kreatívabb megoldáshoz nyúlt: szobakerékpárokat vásároltak!


Az elmúlt öt évben az észak-karolinai Ward Elemi iskolában az összes padot szobakerékpárra cserélték, így a diákok „bringázhatnak”, miközben tanulnak. A "Read and Ride" elnevezésű program nem csak a testsúlyukra és az erőnlétükre van jótékony hatással, de úgy találták, hogy a tevékenység hozzájárul ahhoz, hogy a diákok jobban tanuljanak. Ráadásul lélekemelő hatásuk is van: annak a gyereknek, akit normál körülmények között frusztrál például a hangos olvasás, nos, neki kész buli, ha felszólítják, úgy, hogy közben tekernie kell…


Persze, nem minden iskola engedheti meg magának, hogy minden gyerekre jusson egy szobakerékpár, de már egy-egy eszköz beüzemelése is hasznos lehet, így a tanterem sarkában lehetőség adódik a „jutalomtekerésre”.

A program 5 éve indult, és azóta még 30 iskola csatlakozott hozzá az Egyesült Államokban.

Fotó: Read and Ride

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek:
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás