Kérdések

Kedves Judit! Nekem lenne egy nagyon aggasztó kérdésem. Van egy 11 éves kisfiam s egy-egy családi összejövetelen, baráti bulikon állandóan alkoholt szeretne inni. Már megelégeltem s egyszer leültem vele s megkérdeztem, miért bosszant ezzel állandóan?! A válasz nem volt megnyugtató számomra - egyszerűen szeretné tudni minek milyen íze van illetve milyen érzés berúgva lenni! Nem gondolom, hogy ez normális, de ez van. Ön szerint? Válaszát köszönöm!


Szakértőnk válasza:

Kedves Asszonyom!

Nem meglepő, ha ilyen idős gyermekben dolgozik a kíváncsiság, milyen az, amit a felnőtteknek már lehet, neki nem. Ráadásul azt látja a baráti összejövetelen, hogy a felnőttek isznak, jókedvük kerekedik, dalra fakadnak, néhányan másképp viselkednek, mint szoktak, ez furcsa, idegen, titok. A titok pedig vonzó. A kíváncsiság helyénvaló, „normális”, ám az valóban nem lenne helyénvaló, ha 11 évesen rákapna az alkoholra. Nem gondolom azonban, hogy Önnek ettől tartania kellene. Vannak szülők, akik a gyermeki érdeklődést úgy fegyverzik le, hogy megkóstoltatnak csemetéjükkel egy korty sört, bort vagy egy csöppnyi pálinkát, ebből nem lesz baj, viszont rájön a gyerek, hogy ez annyira nem olyan jó, mint képzelte, leginkább csíp, éget, büdös és keserű. Ez a megoldás azonban akkor működik igazán jól, ha a szülő megbízik a gyermekében, és emellett valóban szilárd a meggyőződése, hogy gyermekének káros az alkoholfogyasztás, s ő maga is mintát mutat azzal, hogy mértékkel és kulturáltan fogyaszt alkoholt, esetleg nem is iszik.  Bármennyire is kíváncsi azonban a gyermek, milyen „berúgva lenni”, ezt a kívánságát természetesen nem lehet teljesíteni. Mindenképpen érdemes vele beszélgetni, mint ahogy ebben az esetben is leült vele, miért látja Ön elfogadhatatlannak és károsnak ilyen fiatal korban az alkoholfogyasztást, milyen következményei lehetnek, miért hat másképp az ő szervezetére az alkohol, mint a felnőttére, mitől félti őt.  

Ha továbbra is odafigyel arra, hogy fiával megbeszélje a problémáit, ha ő érzi, hogy komolyan veszik még ezt a bosszantónak és lehetetlennek tűnő kívánságát is, ez a bizalmi kapcsolat biztosítéka lehet annak, hogy később kisebb eséllyel nyúl „pótszerekhez”.

Üdvözlettel:

Kereki Judit

XA szív vége - Teakiadó