Két Egér-lista

Alkoholizmusmese

Magyarországon gyerekek tízezrei élnek együtt alkoholbeteg anyákkal és apákkal. A jelen pillanatban is. És tapasztalnak meg olyasmiket, amiket Elekes Dóra meséjének elbeszélője is, de ezekről többnyire nem tudnak beszélni. Se alkalmuk, se szavaik nincsenek rá. De A muter meg a dzsinnek nem csak azért jó, mert hangot kölcsönöz nekik.

Egy kiskamasz lány fesztelen hangon, kötetlenül mesél arról, szülei miként szakítottak, és anyukájának palackjaiban milyen varázserejű szellemek lakoznak, akik mindenféle szórakoztató és kevésbé szórakoztató csodát művelnek az anyukájával. Némelyik az idővel, másikuk a térrel játszik, és van, amelyik eltüntető varázslatot tud. Elekes Dóra egy egyszerre laza, valóban pubertásra jellemző, másfelől erősen felülstilizált nyelven fogalmaz meg kemény témákat: önpusztító alkoholfüggőséget, bántalmazást, elhanyagolást, gyermekveszélyeztetést.

Kun Fruzsina karcos rajzai találó vizuális metaforákkal élnek és szerkezetileg jól komponáltak, de szándékosan elrajzolt, széttagolt, egymásba és környezetükbe olvadó emberalakjai, valamint a bántóan lehangoló, „csúnya” színkompozíciói tökéletes másai Elekes Dóra szövegének, hiszen az illusztrációkban is összefonódik a hétköznapok otromba életszerűsége és művészetbeli elemeltsége. A teljes szétesettséget és tönkrementséget még jobban felerősíti Nagy Norbert könyvterve és tipográfiája, mely a beszélő legderűsebb mondatait is a mélybe rántja, vagy ha úgy tetszik, megmutatja a történések igazi arcát.

Ez a könyv mindenestül kompromisszummentes és – jó értelemben – irritáló. Egyszerre könnyű és nehéz olvasmány, válaszra késztet, nem lehet kikerülni a bűvköréből. A problémáról való gondolkodásra ingerel, és mint érzékenyítő könyv, remélhetőleg cselekvést provokál.
A szöveg azért is megrázó, mert a történet dzsinnes keretnarratíva által stilizált jeleneteiben olyan apró részletekkel teremt nagyon valószerű világot, amelyek alapján készséggel hisszük el, hogy mindez valóban az beszélővel történik meg, ahogy a szerzőről is, hogy pontosak és mélyek az ismeretei erről a világról.

Annak igazolásául, hogy a könyv küldetése és témája mennyire elevenünkbe vág, talán érdemes kilépnem a könyvismertető kereteiből. A könyv számomra azért is volt megrázó élmény, mert több közeli hozzátartozómat veszítettem el alkoholizmus miatt. Meghatározó emlékem az, amikor tízévesen szemtanúja voltam gyilkossági kísérletbe torkolló, alkoholindukált bántalmazásoknak. És ahogy zokogva könyörögtem a lépcsőházban, hogy érjen véget, de senki nem segített… Ez a könyv akkor, gyerekként megváltás lett volna.


Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek. Kun Fruzsina rajzaival. Csimota, 2015. 44 oldal, kemény borító.

Ez a könyv szerepel a Két Egér 100-as gyerekkönyvlistáján!

 

A bejegyzés megírásához használt könyvet a kiadótól kaptuk, mert a sajátunkat kölcsönadtuk, és soha többet nem kaptuk vissza.