Különleges helyzetekFelvételiÉrettségi

88 ezer diák érettségizik ma magyarból

Május első hétfőjén a magyar érettségivel kezdik a tudásukról való számadást a végzős középiskolások. A vizsga írásbeli része zajlik ma és az elkövetkező napokban, amelyhez az iskolák központi, egységes feladatlapokat használnak fel. A hivatalos megoldások 24 óra elteltével jelennek meg az Oktatási Hivatal honlapján

A hétfői vizsgákon középszinten 1.208 helyszínen 87.324 diák, emelt szinten 43 helyszínen 1.540 tanuló ad számot tudásáról. Összesen tehát több, mint 88 ezren vizsgáznak ma, közöttük azonban nem csak végzős középiskolások lehetnek, hanem olyanok is, akik - felsőoktatási felvételi szándékuk miatt - újabb vizsgát tesznek. 

Az ismétlő- és előrehozott vizsgákkal mindig számolnunk kell tehát, amikor az érettségizők adatait böngésszük. Az alábbi ábrán például azt láthatjuk, hogy 2012-ben több mint 137 ezer diák tesz vizsgát, azonban ebben a számban benne vannak a felnőttképzésben (levelező vagy esti tagozaton) érettségizők, és az újra nekifutók is. 

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint a középszintű írásbeli 240 percig tart, ezalatt a diákoknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatokra pedig 180 perc áll rendelkezésre. A diákok először a szövegértési feladatlapot töltik ki, és csak ennek a leadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap megoldását.

A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésére álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és azok megoldásának a sorrendjét is maguk határozzák meg. A szövegértési feladatban általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete szerepel. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A vizsgázó által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1.500 szó.

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart, ez nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő.

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is használhatnak a diákok helyesírási szótárt. A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. 

Érettségi Feladatlap magyarból

Ha kíváncsi arra, hogyan néz ki egy magyar érettségi manapság, akkor nézze meg a tavalyi feladatlapot és a hozzá tartozó javítókulcsot itt!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás