Különleges helyzetekFelvételiÉrettségi

Tudnivalók az előrehozott érettségiről

1. ha a vizsgázó rendelkezik tanulói jogviszonnyal valamelyik középiskolában - az érettségi vizsga szervezésére kijelölt középiskolák1 valamelyikében személyesen vagy meghatalmazott útján nyújthatja be a jelentkezését

- a vizsgát ez a középiskola szervezi meg, és ez az iskola értesíti a vizsgázót a vizsga pontos idejéről és helyéről

Javasoljuk, hogy mindenki érdeklődjön előbb a saját középiskolájában, mert a legtöbb helyen segítenek a jelentkezésben.
2. ha a vizsgázó nem rendelkezik tanulói jogviszonnyal - az érettségi vizsga szervezésére kijelölt középiskolák valamelyikében személyesen nyújthatja be a jelentkezését

Érdemes tudni, hogy a középiskola nem köteles befogadni a jelentkezést. Ilyenkor vagy egy másik középiskolában kell próbálkozni vagy az Oktatási Hivatalban bejelentkezni.

A középszintű vizsgát a középiskola szervezi meg, az emelt szintű vizsgát minden esetben az Oktatási Hivatal.
- az Oktatási Hivatal területileg illetékes regionális igazgatóságán2

A vizsgázót az OH értesíti a vizsga pontos idejéről és helyéről.
személyesen
postai úton

- a jelentkezési lap a www.oh.gov.hu oldalról tölthető le, ezt kell kitölteni, kinyomtatni és postán elküldeni

a postára adás határideje: szeptember 6.

1 a középiskolák listája megtalálható a www.oh.gov.hu oldalon

2 az OH területileg illetékes regionális igazgatóságainak elérhetősége a www.oh.gov.hu oldalon nézhető meg

Íme a létező vizsgatípusok:

A rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése (vagyis a 12.-13. évfolyam sikeres befejezése) után a tanulói jogviszony fennállása alatt vagy megszűnését követően első alkalommal tett érettségi vizsga.

Az előrehozott érettségi vizsga az egyes tantárgyra előírt iskolai tanulmányi követelmények teljesítése után (lásd az előző kérdést), a tanulói jogviszony fennállása alatt, a középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt, egyes vizsgatárgyból, első alkalommal tett érettségi vizsga.

A kiegészítő érettségi vizsga a sikeresen befejezett érettségi vizsga után az érettségi bizonyítványban nem szereplő vizsgatárgyból tett vizsga (például ha jogász helyett orvos szeretne valaki lenni, és a felvételihez szüksége van biológia és kémia/fizika érettségire).

A szintemelő érettségi vizsga a középszinten sikeresen befejezett érettségi vizsgának az emelt szintű vizsgán első alkalommal történő megismétlése. Az érettségi bizonyítvány átadásáig ugyanabból a vizsgatárgyból – a pótló- és a javítóvizsga kivételével – szintemelő érettségi vizsga egy alkalommal tehető.

A pótló érettségi vizsga a vizsgázónak fel nem róható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett érettségi vizsga folytatása.

A javító érettségi vizsga a vizsgázónak felróható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett, illetve a megkezdett, de a tanulmányi követelmények nem teljesítése miatt sikertelen érettségi vizsga megismétlése.

Az ismétlő érettségi vizsga az érettségi bizonyítvány kiadása után iskolai felvételi kérelem elbírálásához vagy más okból egyes vizsgatárgyból a korábban sikeresen letett vizsga megismétlése emelt vagy középszinten (például ha nem sikerült elég jól az érettségi, és nem vettek fel sehová, de jövőre szeretnél megint felvételizni vagy az elrontott emelt szintű vizsgádat szeretnéd középszinten javítani).

A vizsgadíjak:

  • több részből álló vizsga (írásbeli, szóbeli, gyakorlati) esetén idegen nyelvek, testnevelés és informatika kivételével: 17.000 Ft/vizsgatárgy,
  • egy részből álló vizsga esetén 12.000 Ft/vizsgatárgy,
  • idegen nyelv, testnevelés és informatika tárgyakból 22.000 Ft/ vizsgatárgy.

A legegyszerűbb és a leggyorsabb banki átutalással fizetni.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás