Különleges helyzetekFejlődési rendellenességek

Autista gyerek a családban: „Az anya jegyzetelt, az apa némán zokogott” – Egy keresztyén óvónő véleménye az autizmus tagadásáról

Autista gyerek a családban! Egy keresztyén óvónő meséli el tapasztalatait arról, amikor autista kisgyerekek szülei homokba dugják a fejüket… Miért igazán dráma az, ha a szülő tagad? Hogyan árt a gyereknek a ki nem mondott igazság? Az óvónő őszinte és segítőszándékú véleményét olvashatod.

Munkám során néhányszor találkoztam azzal a sajátos helyzettel, amikor a gyermekkel kapcsolatos problémát eltérően érzékelte a szülőpár. Ezt akár olyan szélsőséges formában nyilvánult meg, hogy az egyikük tudomásul vette gyermeke fejlődési eltérését, a másik tagadta. Ennél talán még rosszabb volt, amikor mindketten homokba dugták a fejüket. De olyan is eset is előfordult már a pályafutásom alatt, amikor mindketten tudomásul vették a gyerek diagnózisát, de valamelyikük mégsem tudta azt feldolgozni…

Autista gyerek a családban: „Az anya jegyzetelt, az apa némán zokogott” – Egy keresztyén óvónő véleménye az autizmus tagadásáról

Hadd induljak ki abból, hogy hitemet gyakorló óvodapedagógus vagyok, és keresztyén nevelési elveket valló óvodában dolgozom.

„Mindegyik gyermek Isten ajándéka, küldetésünk gazdagítani, fejleszteni őket”
Az elfogadás-elfogadtatás küzdelme után az én történeteimnek megnyugtató folytatása lett. Ebben a hitünk adta látásmód segített, mégpedig az, hogy „az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom.”(125.Zsoltár, 3. rész). Hiába keressük Isten szavai közt, hogy csak a minden területen harmonikusan fejlődő, magas szintű teljesítményre képes gyermek jutalom a család számára. A Biblia igazsága minden kisgyermekre vonatkozik. Mindegyikre, a hiányos végtagokkal rendelkezőre, a Down-szindrómásra, a hiperaktívra, az autizmussal élőre… Mindegyik kisgyermek Isten ajándéka! És ennél fogva mindegyiküket küldetésünk teljes körűen ellátni életkoruknak, fejlettségi szintjüknek megfelelően gazdagítani, fejleszteni, örömöt adni számukra akár szülők vagyunk, akár pedagógusok.

„Az igazság kimondása magunkról és a gyermekről a legfontosabb lépés”
Amikor betekinthettem az autizmussal élő gyermeket hordozó családok életébe, fájdalmat, veszteséget, szégyent, egyfajta gyászt láttam.

A helyzet azért drámai, mert az őszinte szeretet és a gyermek elutasítása összeütköznek az apában vagy az anyában. Ez erős bűntudatot eredményez és ez romboló hatással bír. (Dr. James Dobsontól vett gondolat). Az igazság meglátása és kimondása magunkról és a gyermekről az első és legfontosabb lépés még akkor is, ha nagyon kemény lelki küzdelmet takar: „nem tudom elfogadni a gyermekemet, akit világra hoztam!”

Úgy éltük meg, hogy az Isten és egymás előtt megvallott őszinte érzelmek, segítettek a gyógyulásban. Segítő szereplő lehet ilyenkor egy pedagógus, aki sok nevelési és egyéb gyakorlati tanáccsal, biztatásával, nevelésben adott példájával és természetesen a kívánt diszkrécióval állhat a család mellett.

Az autista kisfiú apukája tagadott – megtörtént eset

Autista kisfiú szülei érkeztek hozzánk. Az apa határozottan tagadta, hogy a fiának eltérő bánásmódra van szüksége, majd szó nélkül elment. Nem nézett szembe a problémával. Az anyával folytattuk a beszélgetést, aki mély fájdalommal a szemében elmesélte történetüket, hogy hogyan bontakozott ki számára az, hogy kisfia „más, mint a többiek”.

Az anya jegyzetelt, az apa némán zokogott – megtörtént eset
Emlékszem egy másik szívszorító esetre, amikor egy fogadóóra keretében próbáltunk megoldást keresni az autista kisfiú problémáira, miközben az anya nagy érdeklődéssel jegyzetelve hallgatta tanácsainkat, az apa mellette némán zokogott…

Amíg a szülő tagad, nem tud elindulni időben a szükséges fejlesztés
Amikor az egyik szülő nem vesz tudomást a problémáról, meggátolja az időben elkezdődő fejlesztést, lehetőségektől zárja el gyermekét. Másrészt egyedül hagyja társát a küzdelemben. A helyzetről kialakított eltérő vélemény megronthatja a szülőpár kapcsolatát. Pedig az eltérő fejlődésű kisgyermeknek is, mint minden kisgyermeknek, szüksége van a harmóniára, szülei szövetségére, hisz érte csak úgy tudnak rendkívüli erőfeszítéseket tenni, ha összefognak és szövetségesként működnek együtt!

A szerző nevét diszkréció miatt nem tesszük közzé. Ha szeretnél a szerzőnek privát üzenetet küldeni, azt az info@babanet.hu emailcímre kérjük elküldeni.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás