Különleges helyzetekFejlődési rendellenességek

Tomatis tréning gyerekeknek: Autista, ADHD-s, hiperaktív, megkésett beszédfejlődésű, diszes gyerekek hatékony terápiája lehet!

A Tomatis módszer egy személyre szabott hallástréning, amely a hallószerven keresztül támogatja az idegrendszer érését. Milyen gyerekeknek segíthet kimondottan a Tomatis? Hány éves kortól ajánlott?
A Hallihó Fejlesztő Központ iránt akkora volt az érdeklődés, hogy az előző, helyszínt kinőtték. A költözés apropóján beszélgettünk Gyapay Kinga logopédussal, Tomatis trénerrel, a központ szakmai vezetőjével.


 

Oldott, barátságos légkör, családias, már-már játszóházi hangulat, mosolygós fiatal játékterapeuta lányok fogadnak bennünket Budán, a Hallihó Fejlesztő Központ új helyszínén. Amíg Gyapay Kingára, a központ szakmai vezetőjére várakozunk, felfedezzük, hogy a zavartalanul közlekedő szülők otthonosan és ismerősen mozognak itt, mintha nem is terápiás helyszínen járnánk. Ha nem találkoznánk a fejükön furcsa fejhallgató készülékes 3-4 év körüli kisgyerekekkel, akkor talán nem is sejtenénk, hogy a Hallihó nem játszóhely, hanem egy egészen kivételes hazai hallásterápiás központ, ahova budapesti, vidéki, sőt külföldről érkező családok tucatjai járnak fejlesztésre.

A Hallihó emblematikusnak számító, vidám körasztalánál egy közvetlen anyukával ismerkedünk össze, akiből ömlik a szó. Lelkesen meséli nekünk, hogy több olyan visszatérő családdal is tartja a kapcsolatot, akik évek óta, amióta a Hallihó megnyitott, kitartóan járnak ide terápiára; ugyanis olyan látványos fejlődési változásokat tapasztalnak a gyereküknél, hogy ki nem hagynának egy ismétlő alkalmat sem. Az anyuka kisfia diszfáziás, és az első szavát éppen egy hallástréning után mondta ki először; az eset további különlegességét az adja, hogy valamiért éppen angolul szólalt meg a kisfiú.

Közben Gyapay Kinga is megérkezik, és sűrű elfoglaltságai ellenére időt szán ránk, ráérősen körbe vezet bennünket a szerény méretű a szobákon. A játékokkal teli tágasabb, központi helyszínnél járva, csak lopva pillantunk oda a békésen játszadozó fejhallgatós gyerekekre. Nem akarjuk őket zavarni. A játékba belefeledkező, nyugodt viselkedésük el sem árulna, hogy az egyikük szorongó, szenzorosan érzékeny autista, a másikuk pedig komoly beszédelmaradással küzdő kisgyerek.
Mi tovább csodálkozunk, hogyan lehetséges az, hogy egészen kiskoruk ellenére ilyen jól tűrik fejükön a Tomatis fejhallgatót?


A Tomatis tréningről és annak hatásairól Gyapay Kingával beszélgetünk.

a Tomatis tréning?

Milyen gyerekeknél hatékony a Tomatis tréning?

A Tomatis hallástréning gyanított vagy igazolt fejlődési zavar, eltérő fejlődésmenet esetén javasolt. Gyapay Kinga tapasztalatai alapján a Tomatis nagyon hatékonyan működik olyan esetekben, amikor a beszéd, a beszédértés vagy a kommunikáció nem megfelelő, illetve amikor a motoros és a kognitív területeken nehezítettség áll fenn.

- Az észlelési és feldolgozási folyamatok rendezése kapcsán a figyelemzavar, a hiperaktivitás, a viselkedési és tanulási zavarok esetén is jó eredménnyel alkalmazható. Harmonizálja az anya-gyermek kapcsolatot, segít a motiváció és az önbizalom helyreállításában, csökkenti az ingerlékenységet és a fáradékonyságot – mondja a szakember.

A Tomatis módszer egy személyre szabott hallástréning, amely a hallószerven keresztül támogatja az idegrendszer érési folyamatait, és optimalizálja a fül és az agy együttműködését. A stimuláláshoz minden gyereknél az édesanya hangját és Mozart zenéjét használják fel, amit a tréning során egy speciális fejhallgatóval hallgatnak a fejlesztendő gyerekek.

Milyen gyerekeknek ajánlott a Tomatis tréning?

• igazolt, vagy gyanított fejlődési zavar, illetve lassultság esetén

• olyan esetekben, melyeknek hátterében a méhen belüli fejlődés zavara (pathológiás lefolyású terhesség) vagy komplikációs szülés áll

• megkésett beszédfejlődés esetén

• szenzoros, illetve motoros túlsúlyú szenzomotoros diszfázia, afázia, apraxia esetén

• írási, olvasási, illetve számolási zavarok esetén

• dadogás esetén

• motoros-koordinációs problémákkal küzdő gyerekeknél

• hiperaktív gyermekeknél, illetve figyelemhiányos hiperaktivitászavar (ADHD) esetén

• autizmus spektrumzavar esetén

• szorongás, erős gátlásosság, agresszió tüneteivel rendelkező gyerekeknek

• Down-szindróma esetén

• Angelmann-szindróma esetén

• polymicrogyria esetén

• epilepsziásoknak

Tomatis tréning – nincs alsó és felső korhatár

Tomatis tréning – nincs alsó és felső korhatár

A felmérés mindig a korábbi szakvélemények bekérésével és egy - a szülőkkel folytatott alapos konzultációval kezdődik, majd - amennyiben az együttműködés, a kognitív fejlettség és az életkor lehetővé teszi -, Gyapay Kinga elvégzi a hallásészlelési tesztet.

- A Tomatis teszt első fele hasonlít a hagyományos hallásvizsgálatra, a kis páciensnek jeleznie kell, hogy az adott hangot mikortól és melyik fülében hallja, a második részben a hang irányát és magasságát kell megmondania. A mérés után a szülőkkel közösen átbeszéljük az eredményeket és a terápiás lehetőségeket, ezalatt a gyerekek kipróbálhatják a tréninget és felfedezhetik ezeket a játékokat – mutat körbe a szobán a szakember.

A Tomatis tesztet az ötéves korú gyerekek már sikeresen el tudják végezni, kisebb gyerekeknél a klinikai tünettan, a szülők és a külsős szakemberek véleménye, valamint a Hallihó szakembereinek megfigyelései helyettesíthetik az első felmérést. A tréningnek alsó és felső korhatára nincsen, a Hallihó Fejlesztőközpontot általában a 2-14 éves korosztályú gyerekek családjai keresik fel.

Miben más a Tomatis hallásteszt, mint az átlagos hallásvizsgálatok?
- Fontosnak tartom pontosítani, hogy a Tomatis teszt nem a hallás épségét, hanem a hallásészlelés állapotát vizsgálja, a légvezetéses illetve csontvezetéses úton beérkező ingerek feldolgozásáról ad képet. A felmérésből kiderül, hogy a fennálló tünetek hátterében észlelési nehezítettség áll-e, információkat kapunk az agyféltekék működéséről, a fül dominanciájáról, a figyelmet és viselkedést befolyásoló tényezőkről, illetve arról, hogy mi okozhatja a fejlődésmenet eltérését motoros, nyelvi és kognitív szinten – magyarázza leegyszerűsítve a logopédus, úgy, hogy azt mi is könnyen megértsük.

Miben más a Tomatis hallásteszt, mint az átlagos hallásvizsgálatok?

BrainMap vizsgálat – mire jó?
A Hallihó közel 2 éve a gyerekeken végzett tréningjeihez úgynevezett BrainMap, „agyfeltérképezési” műszeres segítséget is igénybe vesz. - Kiemelten fontosnak tartom a BrainMap, azaz a quantitatív EEG vizsgálat szerepét, főleg olyan gyerekek esetében, akik a Tomatis teszttel nem, vagy nem elég megbízhatóan mérhetők.

BrainMap vizsgálat – mire jó?

Ez egy EEG alapú diagnosztikai eljárás, ami az idegrendszeri működést a funkcionalitás felől térképezi fel, majd az elvárt életkori átlaghoz viszonyítja. Mind az okok felderítésében, mind a terápiás irányelvek kijelölésében fontos szerepe van, és mivel a belga Atlantis Intézet is alkalmazza, tanácsadást és a szupervíziót is megkönnyíti, egyértelműsíti – magyarázza.

„Csodálatos látni, amikor egy zárt, autista kisfiú átöleli az anyukáját”

- A legnagyobb sikerek számomra a beszéd megindulásához, a kommunikáció fejlődéséhez és az anya-gyerek kapcsolatok kibontakozásához köthetők. Csodálatos érzés látni, amikor egy zárt autista kisfiú átöleli az anyukáját, amit korábban nem tett meg, vagy amikor egy felnőtt autista életében először puszit ad az édesanyjának. Hasonló öröm az, amikor egy gyerek elkezdi érteni a körülötte lévő világot, vagy amikor egy hanghalmazból érthető szavak és mondatok alakulnak. Minden kisebb és nagyobb előrelépés boldogságot okoz a gyerekeknek, a szülőknek, az egész családnak és nekünk is.

- Nagyon hiszek abban, hogy célzott, intenzív és motivált fejlesztéssel gyönyörű eredményeket lehet elérni, emellett nap, mint nap becsülöm a gyerekek és a szülők kitartását, ami a hatékonyság másik oldalát adja – fűzi hozzá a szakember.

Gyapay Kinga

Gyapay Kinga az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán végezett logopédus és pszichopedagógus szakon, majd néhány év elteltével a Bölcsészettudományi Kar esztétika szakán szerezett diplomát. Szakmai pályája során több gyógypedagógiai területtel ismerkedett meg közelebbről, végül a beszédindítás vált központi érdeklődési körévé, hivatássá, ezért itthoni és külföldi továbbképzéseken sajátított el kimondottan beszédfejlődést és kommunikációt támogató, speciális módszereket: Meixner módszer, Prompt terápia, Nild tanulási technikák terápia,Tomatis tréning, Neurofeedback tréning. Bővebb információ: www.halliho.hu

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás