Különleges helyzetekFelvételiFelsőoktatás

Kiemelten kezelnék a gyakorlati képzést

Az állampolgári ismeretek oktatását és a tehetséggondozásban elért eredményeket kívánja egyebek között a fókuszba helyezni a szaktárca a 2011-es soros magyar EU-elnökség idején. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium azt is közölte, hogy több szakmai konferencia szervezésére készülnek.

A spanyol-belga-magyar trió az elnökség 18 hónapjában szorosan együttműködik majd, a felkészülés során együtt alakították ki a programot - jelezte az oktatási tárca.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az EU elnöki teendőit. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, a féléves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át.

A trió programjával összhangban a magyar elnökségi programtervben hangsúlyosan szerepel az állampolgári ismeretek oktatása, a hatékony iskolavezetés, továbbá a tehetséggondozás - írja az MTI. A felsőoktatásban tovább kívánják vinni a spanyol elnökség által is fontos feladatként kezelt szociális témát, s kiemelt figyelmet szentelnének a felsőoktatás finanszírozásának.

Várhatóan miniszteri szintű informális tanácsülést tartanak az unió oktatási tárcavezetői a magyar EU elnökség idején Budapesten, és mind a köz- mind pedig a felsőoktatásban több szakmai konferencia megrendezését tervezik.

Az oktatási tárcánál az MTI kérdésére közölték: a miniszteri szintű találkozó mellett megrendezik a felsőoktatásért és a szakképzésért felelős főigazgatók találkozóját is. Az Európai Bizottsággal közösen szakmai konferenciát terveznek az európai képesítési keretrendszer és a koragyermekkori nevelés elemzésére.

A szociális tárca javaslata alapján kiemelten kezelnék a szakoktatáson, a szakképzésen belül a gyakorlati képzés szerepét. A magyar elnökség idejére várható az egész életen át tartó tanulás program időközi felülvizsgálata, valamint az eredmények alapján a 2013 utáni ciklus tartalmának megvitatása is.

A minisztérium tervei között szerepel szakértői konferencia megrendezése a hazai kultúrpolitikai feladatokhoz illeszkedően, továbbá tanácskozást tartanának a kulturális örökség digitalizálása témájában.

Nyelvi képzést a tárca tájékoztatása szerint az Oktatási és Kulturális Minisztériumból 11 elnökségi stábtag kap, tudásszintjüktől függő óraszámban. A nyelvi képzés 2009 tavaszától indult, idén június végéig folyamatosan biztosítják a stábtagoknak.

Folyamatos az uniós szakmai képzés is, előadásokat és szemináriumokat tartanak az elnökségi feladatokhoz kapcsolódva.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás