Különleges helyzetekFelvételiFelsőoktatás

Felsőoktatási ponthatárok és pontváró bulik 2013

Ma este nyolckor minden kiderül

Ma - azaz július 24-én - 20 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat.

A felvi.hu oldalon várhatóan este nyolc órától lesznek elérhetők a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárai, amelyek okostelefonokon és Facebook-alkalmazás segítségével is megismerhetők.

Az idei felvételi eljárásban a diákok által elért összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével határozzák meg a ponthatárokat. Ezek alapján állapítják meg, hogy a diákot felvették-e, és ha igen, hová.

Az erről szóló döntést az e-felvételi rendszeréből kell letölteniük a felvételizőknek. Amint ez elérhetővé válik, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket. Azokat, akik sikerrel felvételiztek, az egyetem vagy főiskola levélben is értesíti. Akiket most nem vesznek fel, a pótfelvételin újra jelentkezhetnek majd.


Az idén virtuális Pont Ott Partit rendeznek a Felvi weboldalán és a Facebook-oldalán. Az idén is az ELTE a legnépszerűbb intézmény, most is több nő adott be felvételi kérelmet, mint férfi, és a legidősebb jelentkező 1938-ban született.

Az idén az általános felvételi eljárásban 95 237-en adtak be jelentkezési kérelmet felsőoktatási intézménybe. Az első helyen a legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy 12 oldalas tájékoztatót készített a leendő felsőoktatási hallgatók számára. A kormány honlapján közzétett dokumentumból a többi között kiderül, hogy a ponthatárok szerda esti kihirdetését követően 15 napon felül lehet fellebbezni az intézmény döntése ellen. A pótfelvételit pénteken hirdetik meg, a döntést augusztus végén hozzák nyilvánosságra.

Ponthatárváró bulik Budapesten

Egyre több budapesti helyszínen szerveznek ponthatárváró bulit: a Budapest Parkban július 24-én, délután ötkor kezdődik a "Pont a Határon", ahol több felsőoktatási intézmény – például a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az International Business School vagy a Kodolányi János Főiskola – képzéseiről, ösztöndíjairól, kollégiumairól is információt szerezhettek.

A SOTE Elméleti Tömbje mellett megnyitott SOTE Klubban élőben, az elmúlt évek ponthatárváró bulijain megszokott módon hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. A Pont Neked Partin három kivetítőn pörögnek majd este nyolctól a 2013-as ponthatárok, a kihirdetés után koncerteken bulizhattok, majd DJ-k zenélnek nektek.

A Budapest Parkban délután ötkor kezdődik a "Pont a Határon", ahol több felsőoktatási intézmény – például a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az International Business School vagy a Kodolányi János Főiskola – képzéseiről, ösztöndíjairól, kollégiumairól is információt szerezhettek. A ponthatárokat este nyolckor hirdetik ki, közben Majka és Curtis zenél, kilenc órától pedig Nikola, Chris Vice, Ludmilla és Vinster lép fel.

A Hallgatói Hálózat "Pót Pont Partit" szervez: a diákok délután ötkor, a Deák téri evangélikus templom előtt találkoznak, onnan vonulnak át a Fogasházhoz, ahol - többek között - fellép a Kistehén és a Csaknekedkislány.

Forrás: MTI, Eduline
Képek: Origo, MTI

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás