Különleges helyzetekFelvételi

Hogyan készüljünk a szóbeli felvételire?

Alig egy hét múlva, egészen pontosan 2011. február 21 – március 11. között kerül sor az idén a szóbeli középiskolai felvételikre. A nevelési-oktatási intézmények működését szabályozó miniszteri rendelet pontosan szabályozza, hogy mely iskolák tarthatnak szóbeli vizsgákat vagy meghallgatásokat (11/1994. MKM rendelet 17. §.), és azt is, hogyan kell ezeket megszervezni (11/1994. 8. melléklet 4.1.).

Azok, akik a központi írásbeli után szóban is megmérettetnek, nyilván már lázasan készülnek erre. A választott iskola honlapján megnézték, mit is kér pontosan az intézmény a szóbelin. Az alapszabály természetesen az, hogy csak az általános iskolai tantervre épülhetnek a meghallgatások. A konkrét követelmények azonban szinte mindenütt mások.

Van, ahol az érettségi hangulatát idézik meg a kiadott tételek, másutt a diák tájékozottságát, általános műveltségét igyekeznek felmérni kötetlen beszélgetés során. Ami tehát a felkészülés tartalmát illeti, nehéz általános érvényű bölcsességgel szolgálni. Néhány praktikus tanács azonban jól jöhet a nagy nap előtt.

Ha vannak előre kiadott témakörök, tételek, mindegyiket át kell nézni. Nem célszerű abban bízni, hogy majd éppen azt kérdezik, amit megtanultunk. Én is ismerek olyan embereket, akik folyton azzal hencegtek: „csak egyet-kettőt tanultam meg a tételekből, és pont azt húztam”. Az ilyen „szerencse fiai” azonban nagyon kevesen vannak.

A tanulás ne bemagolás legyen. Ha úgy véstek be valamit, hogy azt nem értitek, gyakran megesik, hogy a vizsgadrukk miatt elfelejtitek az egészet. És ilyenkor sajnos a rávezető kérdések sem segítenek.

Idegen nyelvi felvételire sem kell tengernyi új szóval megtűzdelt monológokat betanulni. Inkább a meglévő szókincseteket használva próbáljatok meg kommunikálni a vizsgáztatókkal. Akire kötetlen beszélgetés vár, próbáljon meg nyitott lenni a világ történéseire, tájékozódjon a korosztályát is érintő kérdésekben.

A vizsga előtti napon már biztosan nagyon izgatottak lesztek. Ilyenkor már nem kell egész nap a könyveket bújni. Többet ér, ha lazítotok egy kicsit. Nem szabad éjszakába nyúlóan tanulni! Ha fáradtak vagytok, úgysem megy már a fejetekbe semmi, ráadásul másnap a koncentrálás is nehezebben fog menni.

Készítsetek össze mindent, amire a vizsgán szükségetek lehet (toll, papír zsebkendő, igazolvány), ne reggel kelljen kapkodni.

A szóbeli vizsgára ünneplőben illik menni, akkor is, ha ezt nem írták elő! Egy sötét nadrág (nem farmer) egy fehér inggel vagy blúzzal, és sötét cipővel megfelelő lesz. Egy internetes oldalon valaki megkérdezte, lehet-e kisminkelve menni a felvételire. A hozzászólások igen vegyesek voltak. Én azonban azt tanácsolnám, inkább ne kenjetek magatokra semmit. Szemfesték és egyebek nélkül is elég szépek vagytok, és egyébként is fontosabb, amit mondotok. Feltétlenül kerülni kell a kihívó, provokatív megjelenést, mert – bár szeretjük tagadni, de – az első benyomásnak igen fontos szerepe van abban, ahogyan megítélnek bennünket.

Semmiképpen ne induljatok útnak reggeli nélkül! Ha úgy érzitek, hogy egy falat se menne le a torkotokon, akkor legalább igyatok valamit, és vigyetek magatokkal szőlőcukrot vagy csokoládét. Hosszú lesz a nap, az üres gyomor - és az alacsony vércukorszint - pedig rontja a teljesítőképességet. Sőt, rosszullétet is okozhat.

Valószínűleg mindenkit időpontra hívnak. Illik legalább 15 perccel korábban megérkezni. Aki mégis elkésne, ne essen kétségbe, sorra kerül később. Ha valaki egyáltalán nem tud megjelenni, feltétlenül értesítse az iskolát.

Amikor be kell menni a vizsgára, ne felejtsetek el köszönni! Annyira senki nem izgulhat, hogy ezt elmulassza. Mivel nem tudhatjátok, kik lesznek odabenn, javasolnám a „Jó napot kívánok!” köszönésformát - vagy ennek idegen nyelvi megfelelőit -, mert az minden helyzetben megfelelő.

Benn a teremben biztosan elmondják, mit kell csinálni: hová kell ülni, van-e felkészülési idő stb. Igyekezzetek hangosan, jól érthetően beszélni. Nagyon rossz benyomást kelt, ha valakinek alig lehet hallani a hangját, vagy motyog az orra alatt.

Válaszoljatok minden kérdésre a lehető legjobb tudásotok szerint. Ha nem értetek valamit, nyugodtan kérdezzétek meg. Ha nem tanultátok azt, amire kíváncsiak, azt is mondjátok meg. A lehető legrosszabb, ha hallgattok, mert akkor segíteni sem tudnak nektek. Aki idegen nyelven felvételizik, az is bátran kérdezze meg, ha nem világos valami. Tudom, hogy könnyű ezt mondani, de legyetek bátrak és talpraesettek. Merjetek ránézni a kérdező tanárokra, hiszen velük kommunikáltok. Higgyétek el, sok minden leolvasható az arcukról. Az is, ha okosakat mondotok, az is, ha tévúton jártok.

Bár most még nehéz elhinni, de túl fogjátok élni, és visszagondolva nem is tűnik majd olyan rettenetesnek a felvételi. Remélem, hogy az írásbeli után mindenkinek jól sikerül a szóbelije is, és jövőre az általatok választott iskolában folytathatjátok tanulmányaitokat.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás