Különleges helyzetekTanulás és viselkedési problémák

TED: Mit tanulhatunk az autistáktól?

Az autizmus manapság az egyik legelterjedtebb, komplex agyi rendellenesség, világszerte 20 percenként diagnosztizálnak egy új autistát. Az autizmus oka és gyógymódja ismeretlen és mindenkinél másképp nyilvánul meg. Kihat a szociális fejlődésre és képességekre, a tanulásra és a fizikai képességekre is. A társadalom szerint az autizmus nem normális állapot.

Az autista emberek különlegessége mégis rengeteg kérdést vet fel. Persze, nyilván nehéz egy autista gyereket felnevelni vagy egy autista testvérének lenni – de mi mindent tanulhatunk ezektől a tőlünk különböző emberektől, akik egészen rendkívüli módon látják a világot, maguk körül a világot és magukat a világban? Miért taszítjuk ki és miért vagyunk hajlamosak félreérteni őket?

Faith Jegede a TED alábbi videójában ezekről és még sok minden másról beszél. Faith két öccse ugyanis autista. És bár nővérük néha nehéznek érezte, hogy ilyen testvérei vannak, mégis úgy gondolja, nem cserélné el a testvéreitől kapott-tanult dolgokat a normalitással.

Mert Faith szerint nem kell normálisnak lenni – lehetünk helyette rendkívüliek! Mindannyiunkban ott van a tehetség – akkor is, ha autista valaki -, és a normalitásra való törekvés e tekintetben pont az ebben rejlő lehetőségek feláldozását jelentené. Mert ha megpróbálunk olyanok lenni, mint mások, akkor feláldozzuk a fejlődésre, a változásra és a nagyszerűségre – a különlegességre való lehetőségünket.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás