Oviblog

15 zöldebb tevékenység, amire már az óvodást is megtaníthatod

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen állunk a környezetvédelem, a zöldebb életmód kérdéséhez. Sokan vezettünk már be olyan apróbb változtatásokat a mindennapjainkban, amelyek sikerrel megszokássá is váltak, de sokan vagyunk úgy is, akiknél egyszer-egyszer „fellángol” a zöldebb élet utáni vágy és akkor ideig-óráig igyekszünk mindent bevetni annak érdekében, hogy környezettudatosabban létezzünk az otthonunkban.


Pedig nem muszáj ennyire ráfeszülni a „bezöldülésre”, elég apránként épp csak annyit megtennünk, ami belefér, ami tényleg könnyedén idomul az életvitelünkhöz. Többektől hallottam már azt a kifogást is, hogy „de gyerek mellett annyival nehezebb odafigyelni ezekre” – nos, biztosan ebben is van némi igazság: de ha a gyermekünk kezdetektől fogva látja, hogy amennyire tudunk, törekszünk tudatosabb döntéseket hozni, akkor már nem lőhetünk nagyon mellé, bármivel is próbálkozzunk. Ezúttal olyan zöld ötleteket, tippeket hoztunk, amik megvalósításába már az óvodásokat is sikerrel be lehet vonni, sőt, némelyik még közös játéknak, programnak is megteszi közülük!

Készítsetek kis fűszerkertet!

Nincs is finomabb étel annál, ami a saját kertünkben, erkélyünkön növekvő zöldségekből, gyümölcsökből, fűszerekből készül. A kicsiknek ráadásul igazi tanulás, egyúttal szuper program a magocskák elültetése és gondozása.

Tartsatok egy húsmentes napot – főzzetek valami finomat közösen zöldségekből

Sokszor amúgy is úgy érzi az ember, hogy enne valami könnyebb fogást: itt a nagy alkalom! Építsetek be a heti főzési tervbe egy napot, amikor mindig húsmentesen étkeztek: az alapanyagokat közösen is beszerezhetitek a kicsikkel, sőt, még a zöldségpucolásban, szeletelésben is segédkezhetnek az apró kezek.

Menjetek el egy közösségi szemétgyűjtésre

Vagy álljatok össze a szomszédokkal, barátokkal és tisztítsátok meg a környékbeli parkot, erdőt, játszóteret a szeméttől. A gyerekeknek ezáltal teljesen természetes lesz majd az, hogy a kijelölt gyűjtőedényekbe dobják a hulladékot, ráadásul a kincskeresés mintájára jó kis program kerekedhet az egészből.

Használjatok kulacsot műanyag palack helyett

Talán ezt már javasolni sem kell, hisz egyre több gyereknél, szülőnél látni manapság az óvodában, iskolában újrahasználatos palackokat. Csak így tovább: egyébként is, sokkal szebbek, dekoratívabbak a tartósabb darabok!

Váltsatok környezettudatos égőkre, a használtakat adjátok le az erre kijelölt helyen

Nem csak a tudatos villanyhasználattal, de a takarékosabb égők cseréjével is sokat javíthattok a háztartásotok fenntarthatóságán. Érdemes erre megtanítani a kicsiket is, arra pedig különösen, hogy az ilyen típusú hulladékot hova tudják leadni.

Zárjátok el a vízcsapot, amíg fogat mostok

 

Apróságnak tűnhet, de eszméletlen sok víz folyik el fölöslegesen két sikálás és öblögetés között. Tehettek akár még vízszűkítőt is a csaptelepekre, vagy bevezethetitek ugyanezt a gyakorlatot zuhanyozás közben, például amíg szappanoztok.

Járjatok piacra a szupermarket helyett

És ne mondjatok nemet a valamivel csúnyább, ám ugyanolyan finom zöldségekre, gyümölcsökre se! Bátran tervezzetek az érettebb áruval is: ha olcsóbban hozzájuttok az esztétikailag már nem olyan szép áruhoz, gondolkozzatok el rajta, mi minden készülhetne belőle: főzelék, lekvár, paradicsommártás stb.

 

Használjátok takarításra a kilyukadt pólókat, konyharuhákat

 

Ugyanez a helyzet a törölközőkkel, lepedőkkel is. Ezeket például össze is gyűjthetitek és felajánlhatjátok adományként állatmenhelyek számára.

Járjatok el a közeli könyvtárba

Nem kell minden egyes mesekönyvet, könyvet megvenni a könyvesboltban, bőven tökéletes, ha ellátogattok együtt a helyi könyvtárba és onnan kölcsönzitek ki a nektek tetsző olvasmányokat. A könyvtárak egyébként többek között helyt adnak közösségi programoknak is: gyakran szerveznek gyerekfoglalkozásokat, felolvasásokat, ezeket is érdemes kipróbálni.

Készítsetek vécépapír-gurigákból valamilyen hasznos tárgyat, vagy lakásdíszt

Ugyan a papírgurigák ipari szinten is nagyon könnyen újrahasznosíthatók, nem kell mindet azonnal a szelektív kukába dobni. Otthon készülhet belőlük akár szalvétagyűrű, a hosszabbakból távcső a kalózos játékhoz, vagy éppen papírlampion a teraszra.

Szervezzetek garázsvásárt, csereberét a szomszédokkal, ahelyett, hogy mindent kidobnátok

Egy-egy szelektálás alkalmával előfordul, hogy rácsodálkozunk, mennyi mindent halmoztunk fel magunk körül az évek során. Ilyenkor érdemes tudatosan átválogatni a még jó állapotú, működő, de használaton kívüli tárgyainkat, és előhozakodni egy közös garázsvásár ötletével: hátha a szomszédok, vagy barátok is szívesen beszállnának a környéken. A gyerkőcök is készülhetnek az ilyen alkalmakra akár kézműves portékával, vagy egy-egy finom sütivel, amit kiárulhatnak a vásáron.

Adományozd el a kinőtt gyerekruhákat, vagy tartsatok ruhacsere partit más szülőkkel és a kicsikkel közösen

Bizony, még a legnagyobb, legmagasabb, legmélyebb gardróbszekrénynek is megvannak a maga korlátai, ami a kinőtt ruhák tárolását illeti. Ha már nálatok is kiborul a szekrényből a sok holmi, szervezzetek ruha csereberét, vagy vigyétek el a kicsikkel közösen egy adományboltba, gyűjtésre.

Készítsetek a használt kartondobozokból játékokat, díszeket

Épp nemrég hoztunk egy remek ötletet nyári kartondíszekre, amit magunk szedte virágokból könnyedén elkészíthetünk a kis óvodásokkal. Persze ha komolyabb projektre adnánk a fejünket, a nagyobb dobozokból akár még rakétakilövő állomás, vagy kastély is készülhet, csak bírjuk fantáziával és kézügyességgel.

Öntsetek együtt házi szappant, akár kerti alapanyagokból

A vállalkozókedvűbbek akár saját szilárd, vagy folyékony szappan készítésébe is belevághatnak a gyerekekkel. Igazán jó móka lehet nekik apróbb szappanokat gyártani mondjuk egy szilikon jégkockatartó forma megtöltésével, vagy olyan illatos háziszappant készíteni, amelyhez a kertből szedték a levendulát, vagy a rózsaszirmokat.

Menjetek biciklivel az oviba, vagy ügyet intézni

Nyáron váltsatok autómentes üzemmódra, amikor csak tehetitek: mert nem csak a nyaraláson esik jól tekerni a bringa pedálját, hanem a saját környékünkön is, amíg elkerekezünk a közeli postára, virágüzletbe, vagy a kisboltba.

 

 

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás