Oviblog

Így is tarthatsz szülinapi bulit az óvodásodnak: olcsóbb, személyesebb, ötletesebb tippek

Nem tudom, kinek mi a tapasztalata, személy szerint azt látom, hogy manapság már az óvodás gyerekek szülinapi zsúrját is a legtrendibb dolog játszóházakba, vagy egyéb „kalandparkokba” szervezni.


Anyukaként hamarosan én is érintett leszek a témában, és látva más ismerős szülők tapasztalatát az ilyen partikról, erősen elgondolkodtam rajta, vajon lehet-e, érdemes-e másképp csinálni. Biztos nem fogtok meglepődni, a nyilvánvaló válaszomon, ami végül az lett, hogy igenis érdemes. Tévedés ne essék, cseppet sem szeretnék senkit lebeszélni a játszóházazásról, – mi több, én is gyakorta elviszem a gyerekemet, – de azt gondolom, a szülinapozáshoz talán léteznek jobb, vagy legalábbis más, hasonlóan klassz alternatívák.

De miért is kezdtem el azon gondolkozni, hogy a jól „bevált” játszóház talán nem a mi asztalunk az ünnepléshez?

Elsősorban az ilyen helyeken látott gyermeki viselkedés gondolkoztatott el: mert ha egy átlagos napon, egymást ismerő és nem ismerő gyerekek tucatja zúg végig szinte megállíthatatlanul, és gyakorlatilag szabályozhatatlanul egy ilyen létesítményen, akkor mégis hogyan vállalhatnám én a felelősséget szülőként a többi szülő helyett is a „rend” betartásáért, vagy akár a gyerekek testi épségéért egy szülinapon, ha nem tudok minden percben mindenkire odafigyelni?

Másodsorban figyelembe vettem a „piszkos anyagiakat”, amik, ha nem is szó szerint piszkosak, azért mégiscsak elég húzósak az esemény végére...

Harmadsorban pedig azt mérlegeltem, vajon mennyire lesz maradandó élmény egy újabb játszóház-látogatás ahhoz képest, hogy valami egyedibb szervezéssel is előrukkolhatnék.

Nos, így született meg ez a cikk, számtalan tippel és ötlettel, amiből talán ti is tudtok meríteni, ha más nem, legalább átgondolni, hogy nektek és a gyereketeknek mi lehet a legjobb megoldás.

Ha nem játszóházban, akkor hol?

Sokaknál nem megoldható az otthon tartott buli: vagy a hely szűke miatt, vagy szimplán mert nem szeretnének nagy ramazurit csapni. A saját kert is jó alternatíva lehet, azonban gondolkozhatunk közparkokban, játszóterekben is. Ha úgy döntünk, hogy például egy parkba hívnánk össze a gyereksereget, akkor érdemes előtte körbejárnunk, van-e megfelelő árnyék, esetleg mosdóhasználati lehetőség a közelben, hogy az alapvető szükségletek ki legyenek elégítve. Tervezhetünk egy laza pikniket például a Margitszigeten, sok-sok szaladgálással, játékkal, akár még „számháborúval” is. Ha kültéri programot szervezünk, mindig készüljünk fel a várható időjárásra és szerelkezzünk fel sok ivóvízzel, illetve a kisebb balesetekre számítva elsősegély csomaggal.

Mindenképp kell az ötezredik ajándék, amivel két hét után már nem játszik?

Nemrég egy anyuka barátnőm mesélte, hogy náluk bizony egy-két hét után megint mentek a zsúron kapott játékok a süllyesztőbe, azaz a szekrény mélyére, ahonnan többé nem nagyon kerülnek majd elő. Jogosan merül fel a kérdés, hogy kellenek-e újabb „kacatok”, mert lássuk be, egy-egy ilyen szülinapozás alkalmával azért nem mindig a legminőségibb, legidőtállóbb játékok kerülnek be az ajándékzacskókba. Persze az ajándékozásra is léteznek másféle megoldások, megkockáztatom, akár még ki is lehet valamivel váltani ezt a szokást.

Meg lehet például beszélni a szülőkkel, hogy csak használt, megunt játékot hozzanak ajándékba, olyat, amibe a gyerkőcük is beleegyezett. Vagy például ugyanezen az elven az is működhet, hogy mindenki hoz valami apróságot otthonról, a parti helyszínén ezeket egyforma kis zsákokba csomagolják a szülők, és minden gyerek válaszhat magának belőlük egy zsákbamacskát. Az is egy lehetőség, hogy a kis csipet-csapat egy nagyobb, közös ajándékkal kedveskedik az ünnepeltnek, vagy pedig élményajándékot adnak (pl. közös kirándulás, erdei vonatozás, állatkert látogatás stb).

Kellenek játékos feladatok, vagy elég a szabad játék?

A szabad, önfeledt játékra mindennél nagyobb szükségük van a gyerekeknek. Épp ezért nem kell mindig görcsösen irányítani az együttléteiket sem, de ha úgy látjuk jónak, hogy egy-egy aranyos feladattal, játékos foglalkozással szívesen kedveskednénk nekik, azzal jól meglapozhatjuk egy szülinapi buli hangulatát. Érdemes lehet kültéri-beltéri játékokkal vegyesen készülni, hogy alkalmazkodni tudjunk az időjáráshoz, illetve kiaknázni a helyszín adta lehetőségeket: esetleg ahhoz igazítani a különféle programokat.

Mivel lehet tényleg jól lekötni egy ovis társaságot?

Gondolkozhatunk például kézműves programokban, vizezős-sarazós mókákban (váltóruhákkal ebben az esetben jó felkészülni), akár kincskereséssel, homokmosással (kavicsokat, gyöngyöket rejtő homokot szitával tisztára mosni víz alatt), labdajátékokban, ügyességi „vetélkedőkben”.

Hogyan tehetem még különlegesebbé?

Ki lehet hirdetni például, hogy a gyerekzsúrnak lesz valamilyen tematikája: például Ruminis programok lesznek, vagy focis játékokra lehet készülni, netán valamilyen mese szereplőinek bőrébe bújhatnak a játékok alatt, vagy hogy kizárólag jelmezben, esetleg ugyanolyan színű ruhákban érdemes megérkezni a zsúrra.

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás