Oviblog

Őszi begubózós kézműveskedés otthon, amit az ovisod is imádni fog - 5 DIY tipp

Megjöttek az első őszi fagyok, te pedig még a nyári dekorációt sem pakoltad el a polcokról? Nos, ezzel biztosan nem vagy egyedül, a jó hír azonban, hogy éppen az ősz az az évszak, ami tálcán kínálja fel a jobbnál-jobb lehetőségeket ahhoz, hogy akár egy szempillantás alatt egyszerű, de nagyszerű lakásdekorációt készíthess el, méghozzá a kis óvodásod közreműködésével. Igazán nem kell bonyolult dolgokra gondolni: a színes és látványos dekor elkészítéséhez elég, ha elmentek gesztenyét szedni és mindenféle méretű meg színű falevelet gyűjteni. 

Persze jó, ha van otthon némi alkotáshoz szükséges kellék-, úgy mint ragasztó, olló, madzag, színes vízfesték, fekete alkoholos filc, esetleg fehér „chalk marker” filc is-, de igazán nem szükséges költségekbe verd magad, tökéletesen megteszik a már meglévő eszközök is, épp ettől lesz egyedi és változatos az alkotás. Én most 5 olyan egyszerű, óvodás korú kisgyerekkel közösen elkészíthető dekorációt mutatok, aminek egy esős délutánon, vagy akár a hétvégén kikapcsolódás gyanánt is bátran nekiállhattok.

Fontos tudnivaló: a színes faleveleket pár nappal korábban érdemes nagy méretű könyvek között kiszárítani és lepréselni, mert így tartják majd meg a formájukat. Illetve a gesztenyéket sem árt valamivel hamarabb összegyűjteni és jól szellőző helyen szárítani egy kicsit, nehogy lepenészedjenek.

 

Őszi kreatívkodás, DIY, DIY termékek - K.V.

Gesztenye arcok

Mindenféle állat, vagy akár emberi arcot is lehet pingálni a kis gesztenyéknek, ha idén valami mást is szeretnétek készíteni belőlük, mint a szokásos, pálcikával összetűzött formákat.

A száraz gesztenye közepét satírozzátok át fehér chalk-marker filccel, vagy akár fehér akril festékkel, majd hagyjátok megszáradni. Ezután jöhet a „smink”, azaz a lehető legváltozatosabb arcocskákat lehet rájuk felrajzolni egy közepesen vastag fekete filc segítségével. Rakjátok őket egymás mellé, adjatok nekik nevet, vagy akár bábozzatok velük! Igazán jó móka lesz.

Őszi kreatívkodás, DIY, DIY termékek - K.V.

Őszi fa a lakásban

A különféle méretű, előzőleg kilapított faleveleket meghagyhatjátok az eredeti színükben is, vagy akár rájuk is festhettek, hogy élénkebbek legyenek. Ezután egy kis tűvel szúrjatok bele mindegyikbe akkora lyukat, hogy a madzagot óvatosan át lehessen húzni rajtuk. Lógassátok fel őket egy üvegvázába állított faágra, és kész is van a beltéri fa. Én a faágunkat is lefestettem egy kevés fehér akril festékkel, így kissé vintage hatású lett, amire később majd téli dekoráció is fog kerülni, egészen más árnyalatokkal.

Őszi kreatívkodás, DIY, DIY termékek - K.V.

Kartonból falevelet

Én idén próbáltam az őszi dekorációt a natúr és a föld színek irányába vinni, aminek az lett az eredménye, hogy kicsit rákattantam a kartonpapírból készíthető dekorációkra. Így esett meg, hogy a kartonlapot csak körberajzoltam egy tölgyfalevél sablonnal és kivágtam, ám nem színeztem rajta semmit, csak egy kis hamis erezetet rajzoltam neki fekete filc segítségével. Persze az is izgalmas megoldás lehet, ha a kivágott karton leveleket átfestitek, a gyerkőc kiszínezi, vagy akár vízfestékbe mártott tenyérrel lenyomatot készít rájuk. Tényleg csak a fantáziádra van bízva, hogy mi mindennel díszítitek még a kartont, ami egymagában, vagy más dekor-elemekkel is remekül mutat majd. (A függődíszek mögötti papírfalat krumplinyomdával és vízfestékkel készítettem, de apró falevelek megfestésével és lenyomatozásával is gyönyörű lehet.)

Őszi kreatívkodás, DIY, DIY termékek - K.V.
Kis katica dióhéjból

Bevallom, picit most csaltam, mert ezt a dekorációt nem én, hanem a gyermekem készítette az óvodában. De annyira kedves lett a végeredmény, hogy muszáj volt megmutassam nektek. A gyerekek először egy falevél formára vágott kis papírt színeztek ki zöldre, majd a katica festése következett. Egy előzőleg félbevágott és kibelezett dióhéjat piros temperafestékkel bemázoltak, megvárták, hogy megszáradjon és fekete alkoholos filccel pöttyöket rajzoltak a hátára. Amikor minden megszáradt, általános ragasztó segítségével a kis falevélre biggyesztették a bogárkát, majd a papíron még csápokat és lábakat rajzoltak neki.

Variáld kedved szerint

Azt hiszem, már kár is volna tagadnom, hogy imádok őszi falevelet gyűjteni. Mi több, idén már a szeptemberi szüret alkalmával előre gondolkodtam, és szedtem néhány már pirosló szőlőlevelet is a biztonság kedvéért. Így esett meg, hogy a legkülönfélébb falevelek mellett most a szőlőlevél is több helyen visszaköszön ránk az otthonunkban. Mindegyiket lepréseltem pár napra, majd egy házilag készített „üzenőtáblára” kis fa csipeszekkel csak felakasztgattam néhányat, amit aztán kedvemre variálhatok. Amikor hazafelé sétálunk az oviból a kisfiammal és látunk egy szép levelet, rögtön hazavisszük, együtt lepréseljük, aztán ő maga mondhatja meg, hogy azon a héten milyenek lógjanak majd egymás mellett. (Az üzenőfal egy régi pelenkázó farostlemezéből készült, egyszerű kötözővel és dekor boltban kapható kis csipeszekkel).

(A képek a szerző sajátjai - további felhasználás csak engedéllyel!)

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás