Óvoda

A 6 LEGVESZÉLYESEBB DOLOG, AMIT EGY SZÜLŐ A GYEREKÉNEK MONDHAT

Szülőként számtalan hibát elkövethetünk, míg gyermekünket felneveljük: mentség, hogy mindenkit a jó szándék vezérel, ám sokszor nem gondolunk bele a szavak valódi súlyába. Sőt, néha csak úgy megszokásból mondjuk azt, amit mi magunk is sokat hallottunk. Ezek az intelmek és megjegyzések egy életre nyomot hagyhatnak a gyerekben, és bizony azt is befolyásolhatják, hogy mennyire válnak magabiztos felnőtté.


Íme, néhány dolog, amit tényleg nem kellene többet hangoztatnunk, hogy ne okozzunk károkat gyerekeinknek!

1. Ne nevezd szégyenlősnek a gyereket

Bármilyen aktív, vidám gyerekről van szó, olykor érezheti magát bizonytalannak és félénknek, ha idegen közegbe kerül.

CSAK GONDOLJ BELE: TE NEM IZGULSZ, HA ISMERETLEN KÖZEGBE MÉSZ, AMIKOR CSUPA OLYAN EMBER VESZ KÖRÜL, AKIKKEL MÉG ÉLETEDBEN NEM TALÁLKOZTÁL?

Felnőttkori rutinodból megoldod, hogy ne látszódjon feszültséged, de egy gyerektől ezt hogyan lehetne elvárni? Azzal, hogy még meg is jegyzed: „Na, ugyan, ne legyél olyan szégyenlős!”, csak nehezíted a helyzetét. A félénkség ugyanis nem egy tulajdonság, csak egy érzés, ami néha percek alatt is enyhülhet, amint megbizonyosodott róla a gyerek, hogy jó helyen van. Adj neki időt, hogy feloldódjon, ne a félelmét erősítsd!

2. Ne ragaszkodj ahhoz, hogy a gyerekek osztozzanak meg a dolgokon

Mindannyian azt szeretnénk látni, hogy a gyerekeink szépen osztozkodnak másokkal, főleg a tesóval – ha van. A nagylelkűség viszont nem mehet parancsszóra, ennek önként kell jönnie. Szakértők szerint, ha egy gyereket arra kényszerítenek, hogy a megosztás nevében feladja a játékát, csokiját, bármit, ami neki épp fontos, akkor nemcsak dühössé teszi őt, hanem megfosztják a valós társadalmi érettség kialakulásának lehetőségét is. Ezekben a helyzetekben a felnőtt beavatkozása gyakran meggyőzi a gyereket arról, hogy mindig szüksége van valakire, hogy döntést hozzon helyette, valamint hogy minden „küzdelmet” el kell kerülni. 

PEDIG A KÜZDELEM AZ EMBERI KAPCSOLATOK NORMÁLIS RÉSZE, EZT MINÉL KORÁBBAN MEGÉRTIK A GYEREKEK IS, ANNÁL JOBBAN JÁRNAK.

 

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.  

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás