Óvoda

A játék szerepe a gyerekek életében – Ezekkel a játékokkal nem csak a szórakozás garantált!

A játék rendkívül fontos szerepet tölt be a gyerekek életében. Azonban érdemes észben tartani, hogy a szórakozás mellett számos más funkciója is van. A következő cikkben ezekről a funkciókról lesz szó, amikhez hoztunk néhány konkrét példát is! (x)

A szórakozáson túl…

A játék fejleszti a kreativitást, a logikát, a képességeket és az érdeklődést is. Segít megismerni a világot, megoldani a problémákat és együttműködni másokkal, de még az önkifejezést is támogatja. Örömet és boldogságot okoz, ami fontos a gyerekek lelki egészségéhez. A játék tehát nem csak mókás időtöltés, hanem tanulás is.
De milyen játékok fejlesztik a legjobban a gyerekeket? A válasz nem egyszerű, hiszen minden gyerek más és más, és ennek megfelelően különböző tevékenységek érdeklik őket. Azonban vannak olyan játékok, amelyek általánosan jó hatással vannak a gyerekek fejlődésére, és sokféle készséget fejlesztenek.

LEGO

A LEGO talán az egyik legnépszerűbb fejlesztő játék a kicsik számára. Az ikonikus építőkockák segítségével a gyerekek megépíthetnek bármit, amit csak elképzelnek, legyen az egy ház, egy autó, egy állat vagy akár egy űrhajó.
A legózás fejleszti a gyerekek kézügyességét, térbeli látását, kreativitását, fantáziáját és problémamegoldó képességét. A LEGO ráadásul nemcsak egyéni, hanem csoportos játékra is alkalmas, így a gyerekek megtanulnak együttműködni és osztozkodni másokkal.

Puzzle

A puzzle egy másik remek játék, amely szintén sokféle készséget fejleszt. A kirakós darabok összeillesztése során a gyerekek figyelme, koncentrációs készsége, memóriája és logikája is megedződik.
A puzzle fiatalabb korban segít a gyerekeknek felismerni és megkülönböztetni az alakokat, színeket és mintákat. Az pedig, amikor elkészül a kép, növeli az önbecsülésüket és elégedettséggel tölti el őket.

Társasjátékok

A társasjátékok szintén nagyon hasznosak a gyerekek fejlődéséhez. A társas típusától függően, a játék során a gyerekek megtanulhatnak számolni, olvasni, írni, beszélni, gondolkodni és stratégiázni.
A társasjátékok ráadásul viccesek és izgalmasak is, így a gyerekek általában nagyon élvezik őket. Továbbá fejlesztik a gyerekek társas készségeit is, hiszen megtanulnak várni a sorukra, elfogadni a szabályokat, versenyezni és együttműködni másokkal.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás