Óvoda

A túl sokág húzódó cumizás logopédiai problémákat okozhat! Szakember tanácsai

Biztos vagyok benne, hogy sokan tudjátok már, hogy a túl sokáig fennálló cumizás és ujjszopás negatívan hat az artikulációra. Ez azért van, mert a cumi eldeformálhatja a fogsort és úgynevezett harapási rendellenességhez vezethet - hívja fel a figyelmet Jaszenovics Gina gyógypedagógus. A bajai logopédus szakember írásában összefoglalja, hogy milyen artikulációs zavart okozhat a cumizás, mikor kell sürgősen korlátozni a cumihasználatot, illetve tippeket kapunk arra, hogyan lehet szelíden megvonni a kisgyerektől a cumit.

A harapási rendellenséggel párhuzamosan pedig fent maradhat a csecsemő, illetve kisgyermekkorban még természetes nyelvlökéses nyelés, amely tovább súlyosbítja a két fogsor és a fogak egymáshoz viszonyított rossz helyzetét.

Nyelvlökéses nyelés gyerekeknél - hogyan vegyük észre?

A nyelvlökéses nyelés általában együtt jár artikulációs zavarral is. Ezekben az esetekben a gyermekek leggyakrabban az sz,z,c és s,zs,cs hangokat ejtik helytelenül, de előfordul a t,d,n és l hangok torz képzése is. Ilyenkor a gyermek nyelve "kibújik" a fogai között és nem a megfelelő helyen helyezkedik el a szájtéren belül. Abban az esetben, ha a nyelve nyugalmi helyzetben és beszéd közben a fent említett módon kibújik a két fogsora között, sürgősen cselekedni és minimum korlátozni kell a cumihasználatot. Ebben az esetben kezdjétek el a leszoktatás folyamatát.

Mikor köszönjünk el végleg a cumitól?

Az egy természetes dolog, hogy egy csecsemőt vagy kisdedet megnyugtat a cumizás, de csak abban az esetben, ha nem ez az egyetlen megnyugvási forrás. Amíg aprócska a gyermek, igyekezzünk más módon is megnyugtatni őt (például vegyük fel, simogassuk meg. Énekeljünk neki, tereljük el a figyelmét, amennyiben lehetséges, stb.) Próbáljuk meg a cumizással töltött időt korlátozni, fokozatosan lecsökkenteni. És végül, ha elérkezettnek látjuk az időt, már csak akkor adni, ha valóban stresszesebb helyzet áll fent (például szurit kap). Végül pedig köszönjünk el tőle örökre, lehetőleg három éves kor előtt. 

   Sok nagyobb gyermeket (3-4 éves, vagy még idősebb) is látok a játszótéren, áruházban cumival a szájában. Logopédusként azt kell mondjam, hogy ezek nagyon káros szokások.

Ezek tipikusan azok a helyek, ahol a gyermek vidáman elvan cumi nélkül is (mert mondjuk hintázik, csúszdázik, vagy éppen nézelődik). Hogy a fent említett logopédiai problémákat elkerüljük, igyekezzünk a gyermek növekedésével párhuzamosan a cumizással töltött időt lerövidíteni.

EZ IS ÉRDEKELHET: Pöszeség óvodáskorban - Mikor forduljunk a pöszén beszélő gyerekkel logopédushoz?

Minden szülő maga ismeri a gyermekét a legjobban, és ő tudja, hogy mikor és milyen módon veheti el tőle a cumit, hogy az ne okozzon hetekig-hónapokig tartó frusztrációt. Azonban vannak elterjedtebb módszerek, amikhez folyamodhatunk. Az egyik, hogy a Mikulás, a Jézuska, vagy a nyuszi elviszi magával és a bátorságáért/ügyességéért cserébe a gyermek is kap valamit (csomagot, játékot, csokit).  A másik ilyen, hogy közösen a gyermekkel együtt, szinte szertartásszerűen felakasztjátok a cumit egy cumifára. Cumifa az országban több helyen is van és már nagyon sok ügyes gyerek cumija lóg rajta, ami motiváló lehet a gyermeked számára is. 

   A lényeg, hogy empatikusan, bátorítóan, és türelmesen kísérjük végig a gyermekünket ezen az úton, és igyekezzünk elkerülni a komolyabb logopédiai problémákkal azzal, hogy nem hagyjuk a cumi korlátlan használatát.


Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás