Óvoda

Az óvodai felvételről és beíratásról

Gyermekünk óvodába járatása hároméves korától szabadon választható, ötéves korától viszont már kötelező gyakorlat. A felvétel ugyan folyamatos, de általában a szokásos beiratkozás az április-májusi időszakra esik.

Óvodába hároméves kortól vihetjük gyermekünket. A beiratkozás a tavaszi időszakra esik, de ezen belül helyenként változhat. Fontos tudni, hogy az óvodába való beíratás folyamatos, így amennyiben gyermekünk ősszel tölti be a harmadik életévét, és szeretnénk óvodába vinni, nyugodtan megtehetjük. Természetesen előfordulhat, hogy a kiválasztott óvodában férőhelyhiány miatt nem tudják fogadni a gyereket. A lakóhely szerint illetékes körzeti óvoda köteles fogadni a körzetében lakó öt év feletti, valamint a három évet betöltött hátrányos helyzetű gyermekeket. Továbbá, a gyermekvédelmi törvény 41.§-ának értelmezése szerint (lásd kapcsolódó írásunkat) mindazokat a gyerekeket, akiknek mindkét (illetve az őket nevelő) szülője dolgozik.

Mivel tehát az óvodai szolgáltatás nem minden esetben kötelező, érdemes a kiválasztott óvodában már a gyermek hároméves kora előtt jelezni, hogy szeretnénk oda vinni, és tájékozódni, hogy erre milyen lehetőségek vannak. S bár a felvétel folyamatos, az április-májusi beiratkozás mellett szól az is, hogy így a gyermek nem egy már összeszokott közösségbe csöppen bele, és kell a többiekhez alkalmazkodnia, hanem ő is aktív részese lehet a formálódó kis csapatnak.

Mikor kezdjük?

Vannak viták arról a szakemberek körében, hogy mikor érdemes óvodába vinni a gyereket, vagyis hogy meddig maradjon otthoni környezetben. Természetesen, amennyiben a család létfenntartásához mindkét szülőnek dolgoznia kell, ez a kérdés nem vetődik fel. De ha az anya otthon van például egy kistestvérrel, akkor van miről dönteni. Egyes szakemberek szerint az a jó, ha a gyerek legalább négyéves koráig az anyjával marad. Ugyanakkor ki ne találkozott volna olyan kisgyerekkel, aki unja magát otthon, és alig várja, hogy végre gyerektársaságban legyen! Ha gyermekünk ilyen, akkor legyen bár igen meleg és információgazdag az otthoni környezet, vigyük bátran óvodába vagy akár bölcsődébe is!

A törvény az ötévesekre már általános érvényű nevelési kötelezettséget állapít meg. Attól az évtől, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától kezdődően napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni.

Az óvodai beíratáshoz orvosi igazolásra (óvodai alkalmasság), a gyermek személyi lapjára és a beírató szülő személyi igazolványára van szükség. Ha lehet, vigyük magunkkal a gyermeket is! Így a gyermek részesévé válhat annak a fontos dolognak, ami vele és érte történik!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás