Óvoda

Az óvodai felvételről és beíratásról

Gyermekünk óvodába járatása hároméves korától szabadon választható, ötéves korától viszont már kötelező gyakorlat. A felvétel ugyan folyamatos, de általában a szokásos beiratkozás az április-májusi időszakra esik.

Óvodába hároméves kortól vihetjük gyermekünket. A beiratkozás a tavaszi időszakra esik, de ezen belül helyenként változhat. Fontos tudni, hogy az óvodába való beíratás folyamatos, így amennyiben gyermekünk ősszel tölti be a harmadik életévét, és szeretnénk óvodába vinni, nyugodtan megtehetjük. Természetesen előfordulhat, hogy a kiválasztott óvodában férőhelyhiány miatt nem tudják fogadni a gyereket. A lakóhely szerint illetékes körzeti óvoda köteles fogadni a körzetében lakó öt év feletti, valamint a három évet betöltött hátrányos helyzetű gyermekeket. Továbbá, a gyermekvédelmi törvény 41.§-ának értelmezése szerint (lásd kapcsolódó írásunkat) mindazokat a gyerekeket, akiknek mindkét (illetve az őket nevelő) szülője dolgozik.

Mivel tehát az óvodai szolgáltatás nem minden esetben kötelező, érdemes a kiválasztott óvodában már a gyermek hároméves kora előtt jelezni, hogy szeretnénk oda vinni, és tájékozódni, hogy erre milyen lehetőségek vannak. S bár a felvétel folyamatos, az április-májusi beiratkozás mellett szól az is, hogy így a gyermek nem egy már összeszokott közösségbe csöppen bele, és kell a többiekhez alkalmazkodnia, hanem ő is aktív részese lehet a formálódó kis csapatnak.

Mikor kezdjük?

Vannak viták arról a szakemberek körében, hogy mikor érdemes óvodába vinni a gyereket, vagyis hogy meddig maradjon otthoni környezetben. Természetesen, amennyiben a család létfenntartásához mindkét szülőnek dolgoznia kell, ez a kérdés nem vetődik fel. De ha az anya otthon van például egy kistestvérrel, akkor van miről dönteni. Egyes szakemberek szerint az a jó, ha a gyerek legalább négyéves koráig az anyjával marad. Ugyanakkor ki ne találkozott volna olyan kisgyerekkel, aki unja magát otthon, és alig várja, hogy végre gyerektársaságban legyen! Ha gyermekünk ilyen, akkor legyen bár igen meleg és információgazdag az otthoni környezet, vigyük bátran óvodába vagy akár bölcsődébe is!

A törvény az ötévesekre már általános érvényű nevelési kötelezettséget állapít meg. Attól az évtől, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától kezdődően napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni.

Az óvodai beíratáshoz orvosi igazolásra (óvodai alkalmasság), a gyermek személyi lapjára és a beírató szülő személyi igazolványára van szükség. Ha lehet, vigyük magunkkal a gyermeket is! Így a gyermek részesévé válhat annak a fontos dolognak, ami vele és érte történik!

 
Kölöknet hozzászólások  
(8 hozzászólás) 
2012 augusztus 24.
szerk
Kedves Kolin!
Bár régebben valóban kötelező volt az óvodában a napköziotthonos ellátás, de a ma érvényben lévő jogszabályok egyike sem tartalmazza azt a kitételt, hogy kötelező befizetni az ebédet és bent ebédelni.
Talán meg kellene próbálni még egyszer beszélni az óvodavezetővel, elmagyarázni neki, hogy mi a helyzet. Feloldhatatlan konfliktus esetén a fenntartóhoz (önkormányzat) lehet fordulni panasszal, de ezt csak végső esetben javaslom, sokkal jobb lenne megbeszélni a problémát.
2012 augusztus 16.
Nagy Renáta
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy a kisfiam jövő április 25.-én tölti be a 3 évet és mikor kellene beíratni az óvodába?
2012 július 13.
Kolin
Bocsánat! Az óvodába fog járni szeretett volna lenni. :(
2012 július 13.
Kolin
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Decembertől a kisfiam fog járni, de azt szeretném, hogy csak a délelőttöket töltse ott, mivel itthon vagyok a kis tesóval és nálunk a közös ebéd családi program.(akkor van itthon a párom is). Az óvodában azt mondták, hogy nem hozhatom el ebéd előtt a fiamat, kötelező ott ennie. Amennyiben ez tényleg lehetséges akkor inkább nem járatom óvodába 5 éves koráig. :(
Kérlek titeket válaszoljatok, hogy mit tudok csinálni ebben a helyzetben! Falun élet így nem igazán válogathatok óvodák közül. :(
2011 szeptember 20.
Lannert Judit
Kedves Adrienn
Sajnos igen sok óvodában a magas gyermeklétszám miatt kérik az óvodák, hogy ebéd után vigyék haza a gyerekeket. Erre nincs jogszabály, nincs rendelet, tehát jogtalanul kérik ezt a pedagógusok/ vagy az óvodák vezetői. Ugyanakkor az is jó, ha sokat van otthon egy 4 éves gyerek, így kevésbé lesz féltékeny a kistestvérére...
2011 szeptember 12.
Adrienn
Sziasztok,
Ha már a kislányom (novemberben 4 éves) egy évet eltöltött az óvodában, és nyáron született egy kistestvére, akkor a következő évben kötelező kislányomat ebéd után hazavinnem?Kötelezhet engem erre az óvoda?A kistestvére 3 hónapos.Előre is köszönöm a választ.
2011 április 19.
Kedves Nila!
Az óvodai beíratáshoz mindenképpen szükséges a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája és TAJ-kártyája, a szülő személyi igazolványa és lakcímkártyája. Ezeken kívül van olyan óvoda, ahol kérnek orvosi igazolást is a gyermek háziorvosától. Illetve ha bármilyen tartós/állandó betegsége van a gyermeknek, arról is vinni kell valamilyen orvosi papírt, továbbá a törvény által meghatározott esetekben igénybe vehető étkezési kedvezmény igazolására szolgáló dokumentumokat is kérhetik már a beiratkozáskor. Javaslom, hogy érdeklődj az oviban, ahová a gyermekedet vinni szeretnéd.
2011 április 18.
nila
Sziasztok!
A beiratkozás előtt el kell vinnem a gyerekorvoshoz? Gyermek személyi lapja? Erről még nem hallottam ... vki tájékoztatna erről! KÖSZÖNÖM :) !
Összes hozzászólás (8) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó