ÓvodaCsaládi napközi

Vissza a munkába

A családi napközi

Miután a kormány elfogadta a gyes idejének lerövidítését, sok család számára okoz megoldhatatlannak tűnő gondot a gyermekek napközbeni elhelyezése. A bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése elengedhetetlen, de emellett fontos ismerni a családi napközi intézményét. Lehet, hogy a család és a lakóközösség számára éppen ez jelenti az organikus megoldást...

A családi napközi a gyermekek napközbeni ellátását biztosíthatja. Az Angliából származó intézménytípus tíz éve van jelen Magyarországon. Alapvetően abban különbözik minden más gyermekintézménytől, hogy szélesebb életkori csoportot fed le (húszhetestől 14 éves korig), valamint lényegesen alacsonyabbak a csoportlétszámok. Egy családi napköziben legfeljebb öt gyermeket gondozhatnak egyidejűleg, és ha az üzemeltetőnek van otthon saját gyermeke, akkor a létszámba ő is beleszámít. Ha a gondozottak között van sajátos nevelési igényű kisgyermek, akkor a létszám kisebb kell legyen, ha azonban két állandó gondozó van, akkor magasabb is lehet, hétnél azonban semmiképpen sem több. A működéshez szükséges körülményeket külön jogszabály határozza meg, ami egyaránt érvényes akkor, ha a napközi az üzemeltető saját otthonában, illetve ha külön erre a célra kialakított helyiségben működik.

A családi napközi megoldást jelenthetne ott, ahol nincsen bölcsőde, illetve ha a bölcsődében-óvodában nincsen férőhely. Bölcsődét minden tízezer lakosnál nagyobb településen kell létesíteni, azonban ez a szabály sem érvényesül minden szóban forgó városban, a kistelepüléseken pedig nem is nagyon kínálkozik más lehetőség, mint a családi napközi. A családi napközi egész évben folyamatosan működik, és beiratkozni is folyamatosan lehet a szabad férőhelyekre.

Hogyan működik?

A legtöbb családi napköziben van időszakos gyermekfelügyelet is, és lehetőség van félnapos vagy heti két-három alkalommal történő igénybevételre. Egyes családi napközik vállalják azt is, hogy a tanítás végén a kisiskolások elé mennek, akik így, esetlegesen kisebb testvérükkel együtt, felügyelet alatt várhatják munkából hazatérő szüleiket. Ez a családnak meglehetősen kényelmes és biztonságos megoldás lehet, amelyet azonban meg kell fizetni. A családi napközikben való elhelyezés nem olcsó. Gyermekenként 50 és 60 ezer forint között mozog átlagosan a havi térítési díj, az étkezés pedig még ezen felül fizetendő. Vannak olyan települések, ahol támogatást ad az önkormányzat a helyi lakosoknak, de még így is legalább 40 ezer forint hárul a szülőkre.

Adjam bölcsibe?

"A kérdés némileg elméleti jellegű, hiszen az ezzel kapcsolatos döntések jó részét a külső körülmények határozzák meg. Van-e elég megfelelő színvonalú, elérhető áron kínált, jó szakemberrel ellátott bölcsőde, s van-e elég munkahely, hogy a dolgoz- ni kívánó anya elhelyez- kedjen?" Bővebben...

A családi napközik működtetéséhez állami normatíva igényelhető, melynek összege 2009-ben évi 246 ezer forint gyermekenként. A teljes normatívát azonban nem kaphatja meg mindegyik fenntartó, csak önkormányzatok, civil szervezetek, illetve nonprofit vállalkozások. Ha vállalkozó vagy vállalkozás működteti a napközit, az csak a normatíva 30%-át veheti igénybe, ha azonban egyházi szervezet a fenntartó, az kiegészítő állami támogatásra is jogosult. A bölcsődék évi 540 ezer forintos normatíva összegéhez képest (amelyet a fenntartó önkormányzatok többnyire jelentős mértékben kiegészítenek), ez a támogatás meglehetősen alacsony, különösen ha tekintetbe vesszük az alacsony maximális gyereklétszámot is.

Hasonlóan a bölcsődéhez, a családi napközibe járó gyermek után sem jár gyed az anyának, vagyis a család csak a gyes jutattását veheti nigénybe.

A Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének honlapja szerint jelenleg körülbelül 200 családi napközi működhet az országban, ami még maximális kapacitással is legfeljebb csak 1400 kisgyermeket érint.

A honlapon megyék szerint lehet keresni az egyesülethez csatlakozott családi napközik között. Végigtekintve a keresés eredményein, látható, hogy a legtöbb családi napközi (szám szerint 38) Pest megyében működik, de húsz fölötti számban találunk Budapesten és Bács-Kiskun megyében is. A legtöbb megyében azonban csak néhány ilyen intézmény működik (a megyék harmadában legfeljebb egy vagy egy sem), és jellemzően azok sem a kistelepüléseken, hanem nagyobb városokban. Valószínűleg ott van rá fizetőképes kereslet.

Vagyis a családi napközi intézménye egyes közösségeknek valóban jó megoldás lehet, ám a kisgyermekkori ellátó rendszerben észlelhető kapacitáshiány megoldásában biztosan nem jelent rövidtávú, hatékony alternatívát.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás