Óvoda

Gyermekek napközbeni ellátása

Egységes óvoda-bölcsőde

Idén szeptembertől szervezhető a kicsinyek ellátása az új intézményformában. A 2-6 éves gyerekeket fogadó intézménytípustól azt várják, hogy enyhíteni fogja a kétéves gyermekeik mellől a munkába visszatérő anyák gondjait.

Az egységes óvoda-bölcsőde új többcélú közoktatási intézmény. Egységes óvoda-bölcsőde a legalább második életévüket betöltött, illetve az óvodai nevelésben ellátható (3-7 éves) gyermekek közös neveléséhez hozható létre. A szabályozás célja az volt, hogy a bölcsődei ellátásra nem kötelezett településeken is segíthesse a települési önkormányzat az anyák munkába állását.

Egységes óvoda-bölcsőde azokon a településen hozható létre, ahol a lakosságszám tízezer főnél alacsonyabb, vagyis ahol a bölcsődei ellátás nem kötelező feladata a települési önkormányzatnak. Csak akkor hozható létre, ha minden, a településen lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező gyermek óvodai felvételi kérelmét teljesíteni tudja az önkormányzat, és az alacsony gyermeklétszám miatt nem alakítható ki önálló bölcsődei és önálló óvodai csoport.

Egy csoport maximum húsz gyermekből állhat, ebből legfeljebb öten lehetnek három év alattiak. A többcsoportos óvodában is létrehozható egységes óvoda-bölcsődei csoport, ha az óvodai csoportok létszáma eléri a húsz főt.

Egységes óvoda-bölcsőde csoportból minden intézményben csak egy működhet. Így, ha a gyermekek száma megengedi, külön bölcsődei és külön óvodai csoportot kell létrehozni.

Az egységes óvoda-bölcsődében az óvodapedagógus mellett bölcsődei gondozót, illetve szakgondozót, valamint dajkát is foglalkoztatni kell. Az óvodapedagógusoknak el kell sajátítaniuk a három évnél fiatalabb gyermekek gondozásához szükséges alapismereteket. A háromévesnél fiatalabb gyermekek ellátásánál figyelembe kell venni a kisgyermekkor sajátosságait, alkalmazni kell a korosztály igényeihez igazodó módszereket, eljárásokat.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján részletes szakmai útmutató található az egységes óvoda-bölcsőde kialakításához és működtetéséhez. Az előzetes adatok szerint 71 települési önkormányzat, illetve társulás szervezi meg az egységes óvoda-bölcsődei ellátást.

A költségvetési törvény szerint a bölcsődébe járó gyermek utáni normatíva összege 540 150 Ft/év/gyermek. Ez az összeg azonban csökken minden olyan ellátási napra jutó összeggel, amelyről a gyermek hiányzott. Az egységes óvoda-bölcsőde költségvetési támogatása ezel szemben gyermekcsoport után jár. A három év alatti gyermek a csoportlétszám számításánál két gyermeknek számít, a hiányzásokat pedig nem kell figyelembe venni. Amennyiben egy egységes óvoda-bölcsődei csoportban napi 8 óránál rövidebb a nyitvatartási idő, a támogatás mértéke 20 fős csoport esetén 4 292 600 Ft/év, a napi 8 órát meghaladó nyitvatartásnál pedig 5 156 200 Ft/év.

Cikkünk az OKM közleménye nyomán készült.

 
Kölöknet hozzászólások  
(14 hozzászólás) 
2016 március 30.
óvónéni1
Nálunk most akarják bevezetni, de mi óvónők tiltakozunk ellene.Van a csoportban 2,5 éves gyerekünk,ha bele gondolok, hogy 5x annyi lenne a hiszti,mint most,hát beleőrülök a gondolatba.Ekkora korkülönbség nem jó egy csoportban, és nem lehet a nagyokat az iskolára felkészíteni, mert elvonja a figyelmüket a kicsik sírása, stb.
2010 május 10.
Kati
Kedves óvónő! Az elég baj az ovis gyermekeknek is, ha így zajlik nálatok a befogadás. Gondolom tiszta csoport, hiszen még foglalkozások is vannak. A folyamatos, szülővel történő beszoktatás más. egyszer próbáljátok ki. Az óvoda-bölcsöde csoportban max 20 fő lehet.
2010 február 12.
mami
Aki pedagógiai pályát választott, annak miért fáj, hogy gyerekekre kell felügyelnie...az állam kényszerít egyre szűkebb korlátok közé. S nem a gyerekem önállóságra nevelése miatt fogom beadni a kicsit, azt elérhetem magam is nála. Viszont mindezt nem tehetem meg a munkahelyemen...már amíg még van állásom..
2010 február 12.
Marcsi
S mi legyen azokkal a családokkal, ahol az anyukának muszáj dolgozni mennie, mert a keresete elengedhetetlen a megélhetésükhöz? Talán olyan könnyű lemondani a saját gyermekünk neveléséről és már két évesen idegenek kezébe adni?
2009 október 24.
Óvónő
A fellökéshez és egyéb baleseti lehetőségekhez: tudod, hogy egy nagycsoportos már milyen lendületes?Mennyi a mozgásigénye, állandóan a kicsiket fogják kerülgetni? Foglalkozás alatt ha nekiállnak sírni a picik, hova vigyük őket?Hány ember fér egy kis csoportszobában? Voltatok már beszoktatáson? Azt se tudjuk, hány gyereket vegyünk ölbe, ki kísérje őket WC-re, összekeverik a játékokat, megütik egymást,még sokan egyedül enni sem tudnak, ezek mellett pelenkázzunk is?
2009 október 24.
Márti
Aki óvodában dolgozik, pontosan tudja a vegyes csoport / 3 korsztály/micsoda szervezést és személyi feltételeket igényel! Most kapunk még pelenkásokat is? Mi lesz akkor az iskola előkészítéssel, az étkezetéssel, a játéktevékenységekkel stb?
2009 szeptember 15.
óvónéni
Egy kis faluban lévő óvodában nincs lehetőség a csoportok között válogatni!
2009 szeptember 15.
 
Óvónéni! Sajnos a mai világban a dolgozó ember nemér rá pénzt keresni:((Egyébként gondolom megbeszélés útján kerül egy mini csoportba a pedagógus.Természetesen olyan óvónő vállalja akit nem zavar 1-1 pelenka!Erre a feladatra felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező gondozónő :) kerül az óvónő mellé. 5.hozzászóló
2009 szeptember 14.
Anya
5.hsz-nak van igaza!A 3 évest is fellökheti ugyanúgy. Ez előfordulhat.Szerintem nincs semmilyen korosztálybeli összeférhetetlenség.Van, ahol ez így működik régóta!Semmi gond nélkül!!!A szülőnek viszont könnyebb.
2009 szeptember 14.
óvónéni
Remek!Az óvónénik ezután már pelenkázni is fognak. Persze szigorúan ugyanannyi pénzért. Sőt! Egyre kevesebbért!
2009 szeptember 13.
 
Nem hülyeség,sőt a 2 évesnek nagy húzó erő a nagyok önállósága sokat fejlődhet a példa mutatásukból!!Ne feledjük el,hogy máris megkíméljük a gyereket 1 újabb beszoktatástól amikor ugye elkezdené az óvodát a böli után!! Sajnos az a gyerek aki fellöki a 2 évest az megteszi a 3-4 évessel is:(Ez az óvónők jó nevelési módszereivel gondolom fékezhető.
2009 szeptember 10.
 
Szerintem pedig nem hülyeség!!Egyeltalán!Mi is kis 3ooofős faluban lakunk és nincsen bölcsöde.SAJNOS!!!!Viszont két éves kora után nem tudok majd itthon maradni a gyerekkel,mert remek törvények születnek a családok ellen és 20 ezer ft os gyesből nem lehet megélni!
2009 szeptember 09.
 
Ekkora hülyeséget!A bölcsiben sem engednek 3korosztályt egy csoportba!Valaki végiggondolta,hogy egy durvább 4-5-6éves mit tehet egy 2évessel?Akár véletlenül is,ha fellöki.
2009 szeptember 04.
 
Nevetséges! Aki ezt kitalálta biztos nincs kicsi gyereke ! Jó magam is óvónő és anyuka vagyok ! A két korosztály ég és föld!!!!
Összes hozzászólás (14) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó