ÓvodaÓvodai mindennapok

Országos helyzetkép

Mit esznek az ovisok?

Minden szülő jól tudja, hogy az egészséges táplálkozást minél fiatalabb korban kell kialakítani. Azonban a szülői szándék önmagában nem elég, hiszen a lurkók jószerivel többször esznek az oviban, mint otthon.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben mintegy 1000 óvodában felmérte az étkeztetés helyzetét.

A vizsgálat eredményei koránt sem szívderítőek, hiszen az óvodai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg a követelményeknek. A napi friss zöldséget, gyümölcsöt csak a közétkeztetők fele tudta biztosítani, ugyanakkor az ételek sótartalma rendkívül nagy, mivel sokszor nem a megfelelő nyersanyagot választják, és ráadásul korszerűtlenül készítik el az ételeket.

A folyadékpótlást az óvodák egyharmadában nem az egészséges táplálkozásnak megfelelő italokkal biztosították, a diétás étkeztetést pedig a közétkeztetők fele nem tudta biztosítani.
.Ráadásul az étrendek úgynevezett nyersanyag-kiszabatában tervezett összetevők és a ténylegesen kiadagolt ételek laboratóriumi vizsgálati eredményei előfordult, hogy nem voltak összhangban.

A napi nettó nyersanyag-norma országos átlagban 259 Ft, ami nem elegendő a korszerű és egészséges táplálkozás elveinek megfelelő étkeztetés biztosításához.

Sláger a hús és a száraztészta

A vizsgálat szerint húsból a rendeletben előírt mennyiség másfélszeresét tartalmazzák az óvodai étlapok. Ráadásul, míg az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások azonos mennyiségű vörös- és fehérhús fogyasztását javasolják, a vizsgált óvodai étrendekben ez az arány 60-40% volt a vörös húsok javára. Ezen belül elsősorban a sertéshúsból készült ételek voltak jellemzők, a marha-, esetleg vadhúsok aránya ugyanakkor elenyésző.

A korábbi tapasztalatokkal szemben kedvező változás, hogy az óvodák felében megjelent a kínálatban a hal, bár többségében rántott hal vagy halrúd formájában. A gyermekek a 10 nap alatt még így is átlagosan csak egy alkalommal ettek halat.

Tej, illetve tejkészítmények terén az előírt mennyiségnek átlagosan mindössze a 75%-át biztosította a közétkeztetés, ami azért súlyos probléma, mert a kalcium felszívódása ezekből a termékekből a legoptimálisabb. A gyerekek 10 nap alatt átlagosan alig két alkalommal kaptak tejet vagy natúr savanyított tejterméket. Ezzel szemben az elhízás és fogszuvasodás kockázatát növelő, magasabb energia- és cukortartalmú cukrozott tej, kakaó, karamellás tej, tejeskávé a 10 nap alatt átlagosan három alkalommal fordult elő.

Kenyérféléből, péksüteményből az ovisok a rendeletben előírt mennyiségnek átlagosan a 117%-át kapták. Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint a finomított pékárukkal szemben előnyben kell részesíteni a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket. A vizsgált óvodák közül 23 adott a gyermekeknek a 10 nap alatt legalább egyszer barna vagy magvas kenyeret, miközben fehér kenyeret ugyanebben az időszakban átlagosan 15 alkalommal.

Száraztésztából átlagosan 2,5-szeresét biztosította a közétkeztetés az ajánlottnak a 10 nap alatt. Volt olyan óvoda, ahol minden másnap szerepelt a kínálatban főtt tészta.

Még mindig nem elég a zöldség és a gyümölcs!

A rendeletben előírtnál viszont kevesebbet, 88%-ot biztosítottak a közétkeztetők zöldségféléből. Nyers zöldséget a főzőkonyhák átlagosan a 10 nap alatt csak 5 alkalommal adtak a gyermekeknek. A 34 óvodából kettő kínálatában csupán egyszer jelent meg a nyers zöldség a 10 nap alatt, de volt olyan óvoda is, ahol 16 alkalommal kaptak a gyermekek zöldséget nyersen.

A zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsök mennyisége is 24%-kal elmaradt a rendeletben javasoltaktól. A 10 nap alatt átlagosan 4-szer kaptak a gyerekek nyers gyümölcsöt. Két óvodában egyáltalán nem, két óvodában pedig csak egyszer biztosítottak a 10 nap folyamán gyümölcsöt az óvodásoknak.

Gyors és egészségtelen megoldások

A kényelmi termékek (levespor, leveskocka, gulyáskrém, stb.) használata elsősorban a nagy sótartalom miatt nem javasolt. Ennek ellenére a 35 óvodát ellátó főzőkonyhából 22-re jellemző volt a kényelmi termékek használata, átlagosan minden második napon. Volt olyan 10 napos étrend, ahol 17 alkalommal használtak kényelmi termékeket.

Sokszor kaptak a gyerekek zsíros, tepertős, vajas, margarinos kenyeret kisétkezésre. Az ebbe a csoportba tartozó ételek közös jellemzője, hogy nagy energiatartalom mellett alacsony a tápértékük. Ezek az ételek önálló kisétkezésként 23 óvodában jelentek meg, illetve volt olyan óvoda, ahol a 10 nap alatt 8 alkalommal kapták ezeket a gyermekek. Szalonna és kolbász 21 óvoda étlapján szerepelt, előfordult, hogy minden másnap.

Hasonló a helyzet a mogyorókrémes, lekváros kenyér, keksz, nápolyi, pék-, illetve cukrászsüteményekkel. Az ebbe a csoportba tartozó ételek is jellemzően nagy energiatartalmúak és kis tápértékűek. Ennek ellenére szinte minden óvodában megjelentek ezek az ételek a kínálatban, átlagosan minden második napon.

Nem takarékoskodnak a sóval

A vizsgálatban 96 napi étrendet laboratóriumi elemzésnek is alávetettek. Az étrendek több mint harmadrésze, 35%-uk egyetlen vizsgált szempontnak sem felelt meg, miután túl nagy volt a zsír-energiaszázalékuk, túl magas a só-, és ugyanakkor túl alacsony a kalciumtartalmuk. Az étrendek 58%-a 1 pontot kapott, ezek döntő hányada a 30%-nál kisebb zsír-energiaszázalék teljesítéséből származott. Két pontot kapott az étrendek 7%-a, ezek az energiaszázalék és a kalciumtartalom előírásának feleltek meg. Ám a vizsgált étrendek közül egyik sem felelt meg együttesen mindhárom követelménynek, mivel az összes étrend sótartalma jelentősen meghaladta az 1,95 g-ot.

Ez nem is csoda, hiszen sok helyen az ételízesítő mellett sót is használtak. Volt olyan közétkeztető, aki ezt az eljárást 10 nap alatt 14-szer alkalmazta.

A vizsgálat készítői a közétkeztetésre vonatkozó önálló rendelet megalkotását kezdeményezik, ami a személyi és tárgyi minimumfeltételek mellett tartalmazná a korcsoportonkénti előírásokat, a diétás étkeztetés előírásait, valamint az ellenőrzés szempontrendszerét a közétkeztetés teljes folyamatában.

A jelentés teljes szövege innen letölthető.

 
Kölöknet hozzászólások  
(22 hozzászólás) 
2010 november 12.
Hajni
Azt nem tudom, hogy miért baj annyira a zsíros kenyér főleg ha lila hagymát esznek hozzá. Ha mangalica zsír az nagyon egészséges és nem kell minden nap azt enni, de egy héten egyszer szükség van rá. A margarin sokkal egészségtelenebb, mert annyi kutyulékot tesznek bele.A só túlzott használatát én is elítélem , de a szalonna megint nem egészségtelen kis adagban.
Olyan rossz, hogy az emberek tudatába beleépítették, hogy minden ami zsíros az ártalmas a szervezet számára.
Csomó vitamin zsírban oldódik fel ezért nem lehet teljesen megvonni az embertől , főleg nem a gyerekektől.
Persze a zöldség, gyümölcs is nagyon fontos!
2010 november 09.
Annanya
Sajnos a közétkeztetés elég siralmas, állítólag a pénzhiány miatt, de ahogy itt írtátok, hogy pluszba visztek be gyümölcsöt, úgy szerintem fizetnének is többet a szülők, ha ez azt jelentené, hogy egészségesebb ételt kapna a gyerek.
Az én kisfiam szerencsére imádja a zöldségeket, szinte még jobban mint a gyümölcsöket, úgyhogy ez nagy könnyebbség, de a téli náthás időszakban még így is szükségesnek tartom, hogy az immunrendszerét egy kicsit megtámogassuk. Mi probiotikus joghurtot szoktunk enni, általában homeopátiás golyócskákat is szedünk, megelőzés gyanánt, és a béres cseppet is, mióta lehet, adom az egész családnak. De még így is képes lyukat ütni a pajzsunkra az a fránya nátha..
2010 november 09.
Zsófia
Sajnos sok gyerek nem rajong azokért az ételekért, amiben sok a vitamin. Az én gyerekeim például nem esznek sok zöldséget és gyümölcsöt. Gondoltam, hogy utánanézek, hogy ezt hogyan lehetne pótolni. És láttam ,hogy a béres a hiányos táplálkozásra is megoldás. Nálunk ez bevált, de remélem, hogy rászoknak majd a zöldségre...és nem kell mindig így pótolni a vitamin bevitelt, de most ez tűnik a legjobb megoldásnak. Egyébként bevált, a termék jó, nincs mellékhatás...ajánlom azoknak, akiknek a gyerekük olyan finnyás, mint az enyém :):):)
2010 november 04.
Dóri
A Béres csepp sok mindenre jó, de nem csodaszer. A védőoltásokat nem helyettesíti.
2010 november 04.
Leila
Zsuzsi, akkor te szerencsés helyzetben vagy, hogy meg tudod oldani a gyerekek étkeztetését, de oviban erre nincs is lehetőség, nekünk nagyi sincs a közelben.. szóval nem könnyű. Pedig pont a kicsiknek lenne nagy szükségük az egészséges, vitamindús táplálkozásra. A mi ovis csoportunkban annyit tudnak tenni ezért, hogy be van osztva minden napra egy gyerek, aki hoz a csoportnak 2-3 kg gyümölcsöt, és abból mindenki kap. Kb. másfél havonta jut ránk a sor, ez így kibírható, és legalább ott is kapnak egy kis vitamint, de ez sem fedezi a napi szükségleteket. Így mi a is szedetünk vele még vitamint, legalábbis a téli időszakban. Nyárra talán meg is erősödik már annyira az immunrendszere, hogy elkerülje a betegségeket.
2010 november 04.
Zsuzsi
Korábbi tapasztalataim miatt kiirattam a gyerekeket a menzai étkeztetésről. Nem csak az ételek minősége, hanem a plusz adalékok miatt is, amiket inkább nem részleteznék, nem a tányérban, hanem a szemetesben lett volna helyük. Persze ez már egy teljesen más kérdés.
Szerencsémre egy városban lakunk a nagyszülőkkel, így ha főzni nem is tudok minden nap, még akkor is tudnak normálisan ebédelni.
A gyümölcsöket, zöldségeket már nehezebben fogyasztják el, nem tudom miért, de a Béres csepptől nem szabadulhatnak. A lányom, aki idősebb már, belátta, hogy tényleg könnyebben éli a hétköznapokat, nem olyan fáradékony, Öcsi pedig nem menekülhet, neki még ízesíteni kell.
Mi is szedjük a férjemmel, nem szeretjük a védőoltásokat, annyira nem is bízunk bennük. Próbálunk természetesebb védekezést találni, amire teljesen megfelel ez a készítmény.
2010 november 03.
Sz.Ági
Marcsi, gyümölcslé (minél magasabb gyümölcstartalmú), vagy gyümölcstea, abban nem érezni annyira, és az is jó, ha eszik rá valamit a gyerek, akkor nem érzi annyira :)
2010 november 03.
Marcsi
ooops, lemaradt a nevem. Marcsi voltam.
Várom a tippeket!
2010 november 03.
 
Sz.Ági! Mi nemrég kezdtük el a gyerekekkel szedetni a bérest. Egyszerűen nem tudom rávenni Őket, hogy igyák meg az egészet. Mindig küszködni kell velük. Ti mit csináltatok? Van valami ,ami elveszi az ízét?
2010 október 29.
Sz.Ági
Nálunk ez a reggeli közös immunerősítés már-már rituálés része az életünknek:) Elég régóta használjuk kúraszerűen a bérest. Általában a hideg beköszöntével kezdjük el mindnyájan szedni a családban és a tavasz kezdetén hagyjuk abba. A gyerekek már kicsit nagyobbak de már kis koruk óta adjuk nekik. Már maguktól szedik és adagolják maguknak a cseppeket. Kis korukban kicsit "birkózni" kellett velük...de végül és szerencsére megérte. Amire figyelmeztetni szeretnék mindenkit,hogy ha szedi a bérest akkor mellé semmilyen más nyomelem tartalmú étrendkiegészítőt ne szedjen...nem ajánlatos!
2010 október 29.
majorné
Nálunk is nagyon sok problémát okozott a menzai kaja... aztán a szülők felléptek ez ellen és most rendesen kapnak gyümölcsöt is, zöldséget, fehérjét... magyarul minden olyan dolgot ami szükséges a fejlődő szervezetüknek. ugyan is hiába törekszünk otthon a karbantartásra ha máshol meg pont az ellenkezőjét kapják meg.a béres szerintem már minden egyes családnál ott van a természetes gyógymódokat tartalmazó dobozban :P szerintem ez így pont jó.de a szülők se felejtsék el magukat... nekik is sokat kell tenni azért hogy fittek maradjanak a téli napokon !főleg karácsony tájékán amikor pont arra van szükség hogy a kis lurkókkal játszhassunk vagy éppen a hóesést nézhessük egy jó kis forrócsokoládé mellett. :)
2010 október 29.
Barbi
Sziasztok! A mi ovinkban valami rettenetes a kaja, egy olyan konyháról hozzák, ahol főként kórházaknak főznek, és a gyerek sokszor meg sem eszi, annyira íztelen, vagy ellenkezőleg, nagyon sós... De hát nincs mit tenni :(
Viszont a bérest ajánlanám én is, jobb az étvágya is tőle, itthon legalább eszik rendesen, ha már az oviban nem... és mióta szedi (azt hiszem, tavaly kezdtük el) azóta nem volt semmi magas lázas, otthon fekvős nyavalyája :)
plusz azért is tartom jónak, mert nálunk a családban gyakori a vashiány, a béres meg tele van vassal (ezért is olyan az íze, amilyen), így talán ezt is kiküszöböljük nála.
2010 október 26.
Hanna
Timi az én kisgyerekem is bölcsis és ugyanez a helyzet nálunk is! Sok barátnőm homeopátiás szereket ajánlott de a háziorvosa a picinek azt mondta,hogy a Béres cseppet jobban preferálja. Nos én nem vagyok elhatárolódva a homeopátiás dolgok elől inkább azt nézem,hogy mi az ami a kicsimnek tényleg jó és használ! Mi még nem kezdtük el szedni de az orvos azt mondta,hogy 10 kg felett nyugodtan lehet szedni de körülbelül 6 hét mire ténylegesen működésbe lép a szervezetén belül.
2010 október 26.
Anyus1965
Timi, Hanna, mindenképp ajánlom nektek a Bérest! Mondjuk nálunk nincs pici gyerek már a családban, de a nagyoknak és nekünk szülőknek is beválik :) néhány éve szedjük többé-kevésbé rendszeresen, és érezhetően kevesebbszer kap el valami nyavalya, ha meg mégis, akkor sokkal gyorsabban helyrejövünk belőle, úgyhogy szerintem kicsi gyereknek is jó megoldás lehet, hogy ne szedjen össze minden vackot a bölcsiben/oviban :)
2010 október 26.
Hanna
Timi az én kisgyerekem is bölcsis és ugyanez a helyzet nálunk is! Sok barátnőm homeopátiás szereket ajánlott de a háziorvosa a picinek azt mondta,hogy a Béres cseppet jobban preferálja. Nos én nem vagyok elhatárolódva a homeopátiás dolgok elől inkább azt nézem,hogy mi az ami a kicsimnek tényleg jó és használ! Mi még nem kezdtük el szedni de az orvos azt mondta,hogy 10 kg felett nyugodtan lehet szedni de körülbelül 6 hét mire ténylegesen működésbe lép a szervezetén belül.
2010 október 23.
Ági
Sajnos az is baj, hogy nemcsak az oviban-bölcsiben nem kapnak a gyerekek elegendő megfelelő táplálékot, hanem odahaza sem. Kevés főzeléket esznek, kevés gyümölcsöt. A pizza, a hamburger, a chips, a szendvics, a keksz hamarabb "lecsúszik".
2010 október 21.
Timi
A mi csemeténk még csak bölcsibe jár, de sajnos azt kell, hogy mondjam, az étkezés kérdése ott sincs jobban megoldva, ráadásul neki még nehezebb ez a dolog. Plusz most jönnek a hidegek, össze van zárva egy csomó idegen gyerekkel, ha valaki elkap egy influenzát, hamar végigfut mindenkin... :S
Vera: a Bérescseppel mik a tapasztalataitok? Hány éves kortól adható? Az én kisfiam most 2 éves, neki lehet már adni? Valamilyen módon muszáj lenne kiegészíteni a táplálkozását, hogy eléggé megerősödjön és a betegségek elkerüljék...
2010 október 20.
Vera
Nekünk is nagy gond az étkeztetés. Egy felnőttnek sem könnyű nemhogy egy gyereknek, főleg ha a szülő oda is akar figyelni a gyerek kajájára. Mi a bérescseppel próbáljuk kompenzálni azt, hogy az óvodában nem kap elég vitamint a kölyök. Remélem beválik, mert pont most kezdődik a betegségek szezonja. Remélem megússzuk.
Mindenki másnak is betegség mentes telet kívánok.
2010 október 20.
Vera
Nekünk is nagy gond az étkeztetés. Egy felnőttnek sem könnyű nemhogy egy gyereknek, főleg ha a szülő oda is akar figyelni a gyerek kajájára. Mi a bérescseppel próbáljuk kompenzálni azt, hogy az óvodában nem kap elég vitamint a kölyök. Remélem beválik, mert pont most kezdődik a betegségek szezonja. Remélem megússzuk.
Mindenki másnak is betegség mentes telet kívánok.
2010 október 20.
Marianna
A mi ovinkban a zöldség és gyümölcspótlás úgy működik, hogy minden napra be van osztva egy gyerek a csoportból, és ő (vagyis a szülei) hoz 2-3 kb nyers gyümölcsöt-zöldséget. Így kb havi egyszer kerül a sor ugyanarra a gyerekre, így kibírható, és mégis kap minden nap természetese vitamint a gyerek. Persze amennyit fizetünk az óvodai kajáért, elvárhatnánk, hogy legyen gyümölcs is, de tényleg arra sincs keret, hogy megfelelő alapanyagokból főzzenek nekik.
Az én gyerekem ovi (3 étkezés) után azért még rendszeresen eszik otthon is főtt ételt, pedig jól eszik az oviban is.
Sajnos az egészség is gazdasági kérdés az ovikban :S
Mi külön figyelünk az étkezésre otthon, meg vitaminpótlást is kap, bár azt inkább azért, hogy könnyebben felvegye a harcot a betegségekkel szemben.
2010 október 18.
szdia
Dodóka, ha a leves levét megeszik, nagy gond nincs, azok a vitaminok ugyanis benne vannak, amelyek a zöldségben-húsban benne vannak és nem hőre érzékenyek.

Volt egyszer egyébként egy érdekes kísérlet a gyerekek étkezési szokásaival kapcsolatban, abból az derült ki, hogy ha hagyod a gyereket ösztönösen enni, akkor egyfelől periodikusan szeret és utál egyes ételeket, és az asztalon felkínált kaják közül azt veszi el, amire aktuálisan szüksége van a szervezetének. Na, persze, más kérdés, hogy a mai világban a gyerekek milyen kínálattal és milyen étkezési szokásokkal találkoznak a családon belül.
2010 október 15.
Dodóka
Nos igen, nem is csoda az hogy az óvodákban inkább vörös hús található, ugyan is az jóval olcsóbb mint a fehér.az óvodák ugyan akkor nem is kapnak erre megfelelő támogatást, hiszen akkor nem lenne probléma ezekkel sem.Az hogy a szülő otthon már hogyan és miként pótolja ezeket a dolgokat az saját magán múlik.Ezekbe a hideg őszi, hol napos hol esős időben viszont jobban kell figyelni a gyerekek védelmére, így immunitásilag is.Nekem 2 gyermekem van és pici korukba nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt kaptak de mára már alig lehet megetetni velük. A nagyobb is finnyásabb a kisebbiknél. Ha már pl répa van a levesbe az félre lökik.Szóval nagyon nehéz így bármilyen vitamint megetetni velük.maradt a régi hagyomány, miszerint sunyiba egy kis bérescseppet csöpögtetek az italukba a reggelinél, plusz a c vitamin amit még szerencsére meg is esznek.Csak attól félek hogy a jövőben valami hatása lesz ennek.van egy ismerősöm akinek pl kóros vashiánya lépett fel. a májat amibe viszont sok a vas, ki nem állhatja.
Összes hozzászólás (22) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó