ÓvodaÓvodai mindennapok

Türelem, megértés, következetesség

Szobatisztán az óvodába

A gyermek háromévesen mehet oviba, a beíratás feltétele a szobatisztaság. Aki még nem érte el a pelenka nélküli korszakot, elutasítják az oviból akkor is, ha már hároméves. Sokan kérdezik, megteheti-e ezt az óvoda, vagy köteles felvenni a pelenkást is?

Mi a szobatisztaság?

Akkor mondható egy kisgyerekre, hogy szobatiszta, ha önállóan tudja szabályozni ürítési funkcióit, jelzi, ha WC-re kell mennie, vagy önállóan elmegy, s jelzi, ha segítségre van szüksége. Amikor már éjszaka sem kell a pelenka, a gyermek ágytiszta is.

Először a szobatisztaság alakul ki, majd - ritkábban ezzel egy időben, gyakrabban ezt követően – az ágytisztaság. Ahhoz, hogy a szobatisztaság ne okozzon gondot, meg kell várni, míg a gyerek testileg-lelkileg megérik a „pelenka nélküliségre”. Ez nagy általánosságban kétéves kor körül következik be. A testi érettség azt jelenti, hogy megfelelően fejlettek az idegrendszeri pályák, a záróizmok, a hólyag mérete. A lelki érettség alatt a gyermek szándékát értjük, azt, hogy ő maga is akarja, amit a szülei elvárnak tőle. A szobatisztaságnak nem feltétele, hogy a gyermek beszéljen, hiszen szavak nélkül is képes jelezni, ha pisilnie kell.

Hogyan alakul ki?

A szobatisztaság, ha engedjük, hogy a gyermek megtapasztalja a folyamatot, vagyis engedjük, hogy saját ütemében haladjon, gyorsan, két-három hét alatt kialakul. Legjobb módszer, ha levesszük a pelenkát és már nem is adjuk vissza, először természetesen nappalra, majd a délutáni alvásnál, legvégül éjszaka sem használjuk. Eleinte előfordulnak ügyetlenkedések, kisebb balesetek, de napról napra javul a helyzet. A gyerekek érzékelik a szülői elvárást, optimális esetben ennek meg is akarnak felelni, így aztán gyorsan megtanulják, hogy hova lehet, hova kell pisilni, rövid idő alatt képessé is válnak arra, hogy visszatartsák a pisit addig, amíg megfelelő helyre érnek, vagyis szobatiszták lesznek.

Az előforduló bepisilésekkel, bekakilásokkal legyünk türelmesek, mert nem egyszerű, amit meg kell tanulniuk a gyerekeknek. Egy feltétlen reflexnek (akkor pisil, amikor az inger jelentkezik) kell leépülnie, átalakulnia feltételes reflexszé, ki kell alakulnia a magasabb idegi szabályozásnak, s ez nem megy zökkenők nélkül. Vannak, akik a pisiléssel küzdenek, vannak akik a kakilással boldogulnak nehezebben. Ha türelmesek és megértőek vagyunk, következetesek abban, hogy nem adjuk vissza a pelenkát, ha már egyszer levettük, akkor a siker nem marad el. Tapasztalni fogjuk, hogy már a délutáni alvás alatt is száraz marad a pelus, és két-három hónap múlva már éjszakára sem szükséges. Bármennyire is kényelmesek a pelusok, a gyerekek rövid időn belül hozzászoknak a bugyihoz, és már nem is nagyon akarják, hogy felkerüljön rájuk a pelus. Vannak kicsik, akik nem is használják a pelust akkor sem, ha rajtuk van, már nem akarnak belepisilni.

Bízzunk meg gyermekünkben, segítsük azzal, hogy olyan útitervet készítünk, ami lehetővé teszi az időnkénti megállást. A nyugodt biztatás segíti a kicsit, hogy kibírja, amíg leszállunk a metróról vagy a buszról, s találunk egy olyan helyet, ahol nyugodtan pisilhet. A szülő nyugalma, biztatása, türelme, megértése a legjobb segítség a gyereknek. A balesetektől sem kell kétségbe esni, inkább számítani kell rájuk, s ha bekövetkeznek, gyorsan orvosolni kell a bajt. Egyre ritkábban fordul majd elő, hogy szükség lenne az „elsősegélycsomagra”.

Szobatisztaság és óvoda

A nappali szobatisztaság – az előbbieket figyelembe véve – hároméves korra általában kialakul. Valóban nincs törvényi szabályozás arra, hogy csak szobatiszta gyerekeket lehet az oviba felvenni, de tudni kell, hogy a valóságban az óvoda sem személyi, sem tárgyi feltételeiben nincs felkészülve a pelenkásokra. Az óvoda elvár egy bizonyos önállóságot, amit a gyereknek az első három évben kell elérnie, ilyen az önálló evés, az önálló öltözködés és a szobatisztaság.

A délutáni alvásnál előforduló balesetekkel az óvodák általában nagyon toleránsak. Egy-egy ilyen alkalmi bepisilés is jelzés: nyugtalanabb a gyerek, nagyon fáradt, esetleg beteg lesz. A sorozatos, hosszabb időn át (2-3 hét, hetente 3-4 alkalom) előforduló bepisilést érdemes komolyan venni. Olyan üzenet ez, amire figyelni kell. Konzultáljanak az óvónőkkel, a gyerekorvossal, esetleg egy pszichológussal. Sok esetben egy-egy tanácsadási alkalom segíthet a problémák felderítésében, azok jobb megértésében. Ugyancsak érdemes szakemberhez fordulni, ha háromévesen még nem sikerült szobatisztává válnia a kicsinek.

Lehet-e kizáró ok a bepisilés?

Bár az óvodák nincsenek felkészülve a pelenkás gyermekek fogadására, a Közoktatási törvény óvodai felvételről szóló, és a Gyermekvédelmi törvény napközbeni ellátásról szóló rendelkezéseinek együttes alkalmazásából következik, hogy a körzetes óvoda köteles felvenni a három évet betöltött gyereket, ha a gyerek halmozottan hátrányos helyzetű, illetve ha a szülő (törvényben részletezett) elfoglaltsága ezt indokolja. Az óvodai felvétel szabályait részletesen bemutatjuk Törvények az óvodai felvételről című cikkünkben.

Ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét, de nem felel meg a fenti feltételeknek, a körzetes óvoda akkor is csak helyhiány miatt tagadhatja meg a felvételét, de bepisilésére hivatkozva nem.

Vagyis a bepisilés az óvodai felvételnek nem lehet akadálya! Az óvodának a gyermek napközbeni ellátását, így pelenkázását is meg kell oldania (függetlenül attól, hogy az óvoda kötelező felszerelési tárgyai között a pelenkázó valóban nem szerepel).

Fenti értelmezésünk egybevág egy neve elhallgatását kérő olvasónk által számunkra elküldött oktatási ombudsmani állásfoglalással, amit ezúton is köszönünk Kedves Olvasónknak!

A támogató, elfogadó családi környezetben általában könnyen és időben szobatisztává válnak a gyerekek. Biztatni, bátorítani kell őket, egyre több elvárást támasztani velük szemben, s ezzel párhuzamosan egyre több önállóságot biztosítani számukra.

S végül még valami: a szobatisztaság kialakulásának szinte spontán folyamatát megakaszthatja, visszafordíthatja a szülői tétovázás, szorongás, ami legtöbbször a kapkodásban, következetlenségben nyilvánul meg. Ne csak a gyermekükben, önmagukban is bízzanak!

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás