ÓvodaÓvodai mindennapok

Türelem, megértés, következetesség

Szobatisztán az óvodába

A gyermek háromévesen mehet oviba, a beíratás feltétele a szobatisztaság. Aki még nem érte el a pelenka nélküli korszakot, elutasítják az oviból akkor is, ha már hároméves. Sokan kérdezik, megteheti-e ezt az óvoda, vagy köteles felvenni a pelenkást is?

Mi a szobatisztaság?

Akkor mondható egy kisgyerekre, hogy szobatiszta, ha önállóan tudja szabályozni ürítési funkcióit, jelzi, ha WC-re kell mennie, vagy önállóan elmegy, s jelzi, ha segítségre van szüksége. Amikor már éjszaka sem kell a pelenka, a gyermek ágytiszta is.

Először a szobatisztaság alakul ki, majd - ritkábban ezzel egy időben, gyakrabban ezt követően – az ágytisztaság. Ahhoz, hogy a szobatisztaság ne okozzon gondot, meg kell várni, míg a gyerek testileg-lelkileg megérik a „pelenka nélküliségre”. Ez nagy általánosságban kétéves kor körül következik be. A testi érettség azt jelenti, hogy megfelelően fejlettek az idegrendszeri pályák, a záróizmok, a hólyag mérete. A lelki érettség alatt a gyermek szándékát értjük, azt, hogy ő maga is akarja, amit a szülei elvárnak tőle. A szobatisztaságnak nem feltétele, hogy a gyermek beszéljen, hiszen szavak nélkül is képes jelezni, ha pisilnie kell.

Hogyan alakul ki?

A szobatisztaság, ha engedjük, hogy a gyermek megtapasztalja a folyamatot, vagyis engedjük, hogy saját ütemében haladjon, gyorsan, két-három hét alatt kialakul. Legjobb módszer, ha levesszük a pelenkát és már nem is adjuk vissza, először természetesen nappalra, majd a délutáni alvásnál, legvégül éjszaka sem használjuk. Eleinte előfordulnak ügyetlenkedések, kisebb balesetek, de napról napra javul a helyzet. A gyerekek érzékelik a szülői elvárást, optimális esetben ennek meg is akarnak felelni, így aztán gyorsan megtanulják, hogy hova lehet, hova kell pisilni, rövid idő alatt képessé is válnak arra, hogy visszatartsák a pisit addig, amíg megfelelő helyre érnek, vagyis szobatiszták lesznek.

Az előforduló bepisilésekkel, bekakilásokkal legyünk türelmesek, mert nem egyszerű, amit meg kell tanulniuk a gyerekeknek. Egy feltétlen reflexnek (akkor pisil, amikor az inger jelentkezik) kell leépülnie, átalakulnia feltételes reflexszé, ki kell alakulnia a magasabb idegi szabályozásnak, s ez nem megy zökkenők nélkül. Vannak, akik a pisiléssel küzdenek, vannak akik a kakilással boldogulnak nehezebben. Ha türelmesek és megértőek vagyunk, következetesek abban, hogy nem adjuk vissza a pelenkát, ha már egyszer levettük, akkor a siker nem marad el. Tapasztalni fogjuk, hogy már a délutáni alvás alatt is száraz marad a pelus, és két-három hónap múlva már éjszakára sem szükséges. Bármennyire is kényelmesek a pelusok, a gyerekek rövid időn belül hozzászoknak a bugyihoz, és már nem is nagyon akarják, hogy felkerüljön rájuk a pelus. Vannak kicsik, akik nem is használják a pelust akkor sem, ha rajtuk van, már nem akarnak belepisilni.

Bízzunk meg gyermekünkben, segítsük azzal, hogy olyan útitervet készítünk, ami lehetővé teszi az időnkénti megállást. A nyugodt biztatás segíti a kicsit, hogy kibírja, amíg leszállunk a metróról vagy a buszról, s találunk egy olyan helyet, ahol nyugodtan pisilhet. A szülő nyugalma, biztatása, türelme, megértése a legjobb segítség a gyereknek. A balesetektől sem kell kétségbe esni, inkább számítani kell rájuk, s ha bekövetkeznek, gyorsan orvosolni kell a bajt. Egyre ritkábban fordul majd elő, hogy szükség lenne az „elsősegélycsomagra”.

Szobatisztaság és óvoda

A nappali szobatisztaság – az előbbieket figyelembe véve – hároméves korra általában kialakul. Valóban nincs törvényi szabályozás arra, hogy csak szobatiszta gyerekeket lehet az oviba felvenni, de tudni kell, hogy a valóságban az óvoda sem személyi, sem tárgyi feltételeiben nincs felkészülve a pelenkásokra. Az óvoda elvár egy bizonyos önállóságot, amit a gyereknek az első három évben kell elérnie, ilyen az önálló evés, az önálló öltözködés és a szobatisztaság.

A délutáni alvásnál előforduló balesetekkel az óvodák általában nagyon toleránsak. Egy-egy ilyen alkalmi bepisilés is jelzés: nyugtalanabb a gyerek, nagyon fáradt, esetleg beteg lesz. A sorozatos, hosszabb időn át (2-3 hét, hetente 3-4 alkalom) előforduló bepisilést érdemes komolyan venni. Olyan üzenet ez, amire figyelni kell. Konzultáljanak az óvónőkkel, a gyerekorvossal, esetleg egy pszichológussal. Sok esetben egy-egy tanácsadási alkalom segíthet a problémák felderítésében, azok jobb megértésében. Ugyancsak érdemes szakemberhez fordulni, ha háromévesen még nem sikerült szobatisztává válnia a kicsinek.

Lehet-e kizáró ok a bepisilés?

Bár az óvodák nincsenek felkészülve a pelenkás gyermekek fogadására, a Közoktatási törvény óvodai felvételről szóló, és a Gyermekvédelmi törvény napközbeni ellátásról szóló rendelkezéseinek együttes alkalmazásából következik, hogy a körzetes óvoda köteles felvenni a három évet betöltött gyereket, ha a gyerek halmozottan hátrányos helyzetű, illetve ha a szülő (törvényben részletezett) elfoglaltsága ezt indokolja. Az óvodai felvétel szabályait részletesen bemutatjuk Törvények az óvodai felvételről című cikkünkben.

Ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét, de nem felel meg a fenti feltételeknek, a körzetes óvoda akkor is csak helyhiány miatt tagadhatja meg a felvételét, de bepisilésére hivatkozva nem.

Vagyis a bepisilés az óvodai felvételnek nem lehet akadálya! Az óvodának a gyermek napközbeni ellátását, így pelenkázását is meg kell oldania (függetlenül attól, hogy az óvoda kötelező felszerelési tárgyai között a pelenkázó valóban nem szerepel).

Fenti értelmezésünk egybevág egy neve elhallgatását kérő olvasónk által számunkra elküldött oktatási ombudsmani állásfoglalással, amit ezúton is köszönünk Kedves Olvasónknak!

A támogató, elfogadó családi környezetben általában könnyen és időben szobatisztává válnak a gyerekek. Biztatni, bátorítani kell őket, egyre több elvárást támasztani velük szemben, s ezzel párhuzamosan egyre több önállóságot biztosítani számukra.

S végül még valami: a szobatisztaság kialakulásának szinte spontán folyamatát megakaszthatja, visszafordíthatja a szülői tétovázás, szorongás, ami legtöbbször a kapkodásban, következetlenségben nyilvánul meg. Ne csak a gyermekükben, önmagukban is bízzanak!

 
Kölöknet hozzászólások  
(33 hozzászólás) 
2013 január 25.
Niki
Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, ugyan nem teljesen témába vágó a kérdésem de hátha tudtok rá válaszolni!!!Kisfiam 4 éves, most nyilvánították SNI-s nek mert hiperaktív és figyelemzavaros. A bizotság azt írta, hogy -óvodai nevelésben részesüljön sajátos nevelési igényű gyermekeket fogadó óvodában és ki is jelölték azt az óvodát ahová már 4 hónapja jár. Erre mikor vittem a papírt az oviba közölték, hogy nekik nincs benne valami az alapító okiratukban így keressek neki másik óvodát. Ezt megtehetik? Nem tudom máshova vinni, mire hivatkozhatok, hogy ne tudják elküldeni a fiamat? Előre is köszönöm a válaszokat. Niki
2012 augusztus 21.
Anyuka28
Az én kérdésem a következő volna: Kislányom 3,5 éves és még nem szoba tiszta....Fel vették tavasszal a körzeti óviba így is járnia kell szeptembertől vagy még 1 évet itthon lehetne velünk? Van egy kis tesója másfél éves és télen születik meg a 2. kis tesó....Tanácsokat szeretnék kérni!!!! Előre is nagyon köszönöm a segítséget!!
2012 április 01.
 
Kedves Dóri és Rena!
Abban Dórinak igaza van, hogy a szakértői bizottság a diagnózissal egyidejűleg kijelöl a gyermeknek intézményt, amennyiben sajátos nevelési igényűnek minősül. A gyermeknek csak olyan intézményt jelölhetnek ki, mely alapító okiratában szerepel, a diagnózisnak megfelelő gyerekek fogadására. Nem elég, hogy SNI-st általában, hanem nevesítve kell, hogy szerepeljen az adott sajátos nevelési igény. A másik kérdés az integráció kérdése, törvény szerint mindenkinek joga van hozzá, de annak mérlegelése, hogy a gyermek alkalmas-e rá a szakértői bizottság kompetenciája. Rena hozzászólásaiból nem derült ki számomra, hogy végső soron a szakértői bizottság kijelölt-e intézményt, vagy sem. Mert ha igen, akkor az köteles felvenni a gyereket.
2012 március 30.
rena83
Köszönöm Dóri hát ha most is elutasitják honap végén jegyzö marad tényleg vagy hadjuk a francba az egész óvodat és viszem másikba ha felveszik de akkor ezekszerint ez nem hátrány ahogy mondod.
2012 március 29.
Dóri
Törvény szerint fel kell, hogy vegyék a kisfiút az oviba. A jegyző segíteni tud. Szerintem keresd meg, ha továbbra is gond van.
2012 március 28.
rena83
Én ezt értem Dóri csak sajna a pacemarker még a hasfalába van ültetve és hiába a böre alatt van félnek attol hogy ha elesik akkor gond lesz.De sztem ez hüjeség mert amijen kis aktiv gyerek egy nap 20x vagy több x is elesik futas közbe és nincsen gond belöle.
2012 március 27.
Dóri
Ha a Szakértői már megállapította a diagnózist, akkor a papíron rajta kellene, hogy legyen a javaslat is. Milyen óvoda, milyen fejlesztés, kinek a kompetenciája stb.
„Az enyhén értelmi fogyatékos gyermek fejlesztésében meghatározó a nem fogyatékos óvodás korúakkal történő együttnevelés.” (sni gyermekek óvodai nevelésének feladatai).
A pacemarker mellett a kisfiad teljes életet élhet! Ezért joga van a normál óvodai ellátáshoz!
Ha az orvos kímélő életmódot vagy egyebet javasol, azt az óvodai napirendbe kell beépíteni.
(Egy spec. óvoda sem tenne mást.)


2012 március 27.
rena83
Szia Dóri!Köszi hogy irtál a fejlesztést a fiamnak az ideggyogyászaton dr-nö ajánlotta meg tanulási képességet vizsgáló szakkértöi bizottság is,mivel ott a fiamnál 1év 8honap lemaradást tapasztaltak,és mivel mán 5 éves közösségbe kell járnia.Az ideggyogyász enyhe mentális retardáciot észlelt nála.
2012 március 26.
Dóri
Rena!
A fejlesztő foglalkozást hol javasolták? Mi van a gyerek papírjain? Sni? BNO…?
A Nevelési tanácsadó véleménye az irányadó.
2012 március 26.
rena83
sziaztok én kisfiam szívbeteg pacemarkeres 5 éves gégekanülje volt és sajna még mindig nem szobatiszta éjjelre mán 2éve probálkozunk de sajnos sikertelenül.és azt kérdezném hogy sajnos ijen problémákal hagyományos óvodába járhatna e vagy a pacemarkere miatt csak speciálisba?mink falun lakunk és itt sajnos nem merik felvenni a pacemarkere hivatkozva és fejlesztésre hordom aki tudd segitsen elöre is köszönöm .
2011 augusztus 31.
L.E.A
Az én lányom is 6 éves múlt. Még mindig vannak olyan napok, amikor bepisil az oviban. Szervi baja nincs, több orvos látta. Egyszerűen nem érett meg rá. Vagyis ha érzi, hogy pisilnie kell, még nem tartja fontosnak, hogy kiszaladjon a wc-re. Sőt, ha bepisil, nem érdekli, hogy pisis rajta a bugyi vagy a ruha. Egyszerűen simán eljátszana pisis ruhában, ha nem cserélem le róla. Mindennel próbálkoztunk, konkrétan 2 éves kora óta próbálom a bilire szoktatással. És nem a mi kényelmi hibánk, mert én viszont már unom az állandó pelenkázást, vagyis nem azért nem szobatiszta mert mondjuk nem figyelünk oda rá. Van egy 4 éves fiam, ő már régóta szoba- és ágytiszta is. Sőt van egy 2 éves lányom is, aki a nyáron alig vislete el magán a pelust. Inkább bugyiban szaladgált és előfordult, hogy rá- ráült a bilire, wc-re és sikerült belekakilni, belepisilni. Most amiben nagyon bízom, hogy a neurológián kapok valami választ. Tényleg nem olyan fejlettségben mint egy 6,5 éves...inkább,mint egy 4 éves gyerek, és sokmindenen keresztül ment, de úgy érzem, hogy ha jövőre (kapott még 1 év haladékot az oviban) kénytelen lesz iskolába járni, akkor a lányom érdekében is jobb lenne mihamarabb kideríteni miért pisil be még mindig ilyen sokat.
Teodora: nagyon sok oylan gyerek ven, aki még 6-7 évesen is bepisil. Főleg az ágytisztasággal van gond még ilyenkor. De ha nappal is bepisil,akkor tuti van valami más gond is (neurológiai, szervi). Mindenesetre valahogy meg kellene győzni a szülőket, hogy vizsgáltassák ki a gyerekeket, mert később ebből nagyobb problémájuk is lehet.
2010 február 09.
varga brigitta
az én fiam márciusban lesz 3 éves.már felvették az oviba de csak márciustól tudnánk menni,ám van egy akadály.a szobatisztaság.nem akarja.semmi áron nem.mindent kipróbáltam már,de mégsem.képes 8 órán keresztül kakás pelenkával szaladgálni és nem engedi még tisztába rakni sem a fenekét.egyszerűen imád piszkos pelenkában jönni-menni.így nem hiszem,hogy felveszik az ovodába,de nekem nagyon kellene dolgoznom,mert a pénztárca megköveteli.valaki tud nekem segíteni?így ugye nem tudunk óvodába járni!?mit tudunk csinálni?
2009 december 06.
Teodóra
Az óvodánkban egy ikerpár hat éves lesz, egyik sem szobatiszta. A szülő minden beszélgetésünknél támadásnak tartja a jelzést, hogy nagyon erős a vizeletük szaga. Egy napos hiányzást követően vittek egy igazolást arról, hogy bakteriálisan negatív a vizeletük. Mindkét lányt szeretik az oviban a gyerekek és a felnőttek, de a többiek érdekében is, de főleg a saját érdekükben jó lenne tudni, hogy tényleg nincs baj. Sosem voltak még szobatiszták, bár egyre ügyesebbek vagy okosabbak (inkább többször próbálkoznak, de elmélyültebb játék közben, alvás közben mindig csőtörést szenvednek). Iskolába szeretné vinni őket a család, mit tehetnének még értük addig? Egy nap akár 5-5 bugyi is cserélődik. Egyébként is azt gondolom, hogy ha az én lányaim lennének, hagynám őket még egy évig az oviban. Hogyan lehetne meggyőzni valakit, hogy a gyerekei érdekében járjon alaposan azután, hogy rendben vannak-e a lujzik?
2009 október 27.
Valika
Sziasztok én dajka vagyok,és azt tapasztalom,hogy egyre több a nem szobatiszta óvodás.A vezető óvonő szerint felkell őket venni mert HHH-sok.Így naponta ,többször is mosdatjuk őket.Valóban Óvodában van a helye az ilyen gyereknek?Én ugy gondolom a többi gyerekre sincs jó hatással.
2009 október 15.
 
Jucsi, a szobatisztaság akkor jön létre, ha a gyerek idegileg megérett erre. A pszichológusok és a neurológusok szerint ez általában 2-4 éves kor körül következik be. Amit te írtál, az a klasszikus kondicionálás tipikus esete. Márpedig én a gyereket nem Pavlov nyáladzó kutyájának tartom, a szülőt meg nem csengőnek...
2009 október 10.
Jucsi
Amúgy meg a szülőnek illik megtanítani a gyereket a szobatisztaságra, nem pedig az óvodától elvárni, hogy - majd ott megtanítják! Hallottam sajnos sokat ezt anyukáktól.
2009 október 10.
Jucsi
Könnyebb a szülőnek a pelenkát ráadni, mint figyelni mikor kell pisilnie vagy kakilnia. Mert erre a legtöbb anyuka lusta! 3 évesen már illene nem a pelenkába csinálni. Régen amikor textilpelus volt, érdekes, gyorsan szobatisztává váltak a gyerekek, mert már fárasztó volt annyi pelenkát mosni, vasalni. Az új generációs pelenkák kényelmessé tették a szülőket is.
2009 október 07.
Borianya
Sapiens! Egy hónap alatt a tíz bepisilés az óvónő szempontjából nyilván nem kevés, de arra nincs statisztika vagy szabály, hogy egy gyerek 3 éves korában hányszor pisilhet be, mi a normális. Szóval, indulj ki abból, hogy a fiad normális, a maga tempójában érik, csak nyilván az óvónéninek ez nem felel meg. Viszont az enyhén szólva röhejes, hogy azt várja, tanítsd meg pisilni. A pisilést nem kell tanítani, mert a gyerek már most is tud ugye, csak irányítani nem tudja még. Az irányítást megtanítani viszont nem lehet, max. rá lehet kondicionálni a gyereket, mint Pavlov kutyáját, de szerintem az hülyeség. Hagyni kell, majd beérik a gyerek magától. A szakemberek szerint egyébként akkor van szükség segítségre, ha még 5 évesen sem tudja irányítani ezeket a szükségleteket.
2009 október 06.
Opál
Sapiensnek írom, hogy, amikor kisebb volt a fiam ő is bepisilt, amikor másnál kellett hagynom, amit az anyahiánynak tudtam be pár hét alatt azonban megszokta.Egyébként nálunk is van olyan a fiam csoportjában, aki megmondta az anyukájának, hogy ő be fog pisilni dacból, mert ezzel is próbálkoznak, ezek a gyerekek nehezebben válnak le az anyjukról.
2009 október 06.
ANCSU
Bocsi elírtam: Ne menjünk. Kicsikét fáradt vagyok asszem....:-)))
2009 október 06.
ANCSU
Sziasztok! Nemtom ki kérdezte,de nálunk a dadus néni teszi tisztába a gyerekeket. Utolsó 3 bekakilásnál már kakival együtt kaptuk meg a szennyest.:-/ Ma is besikerült,volt csomag, a héten már ne mennyünk. Majd meglátjuk jövőhéten mi lesz!!! Mondták ők! Már a kukim kivan az egész kaki üggyel. Szegény gyerek meg csak azt hallgatja,hogy ezzel cse...tetjük állandoan!A pisivel az ég világon semmi gond nincs. Csak ez anyamvadt kaka!!!!:-(((( Már csak arra lennék kiváncsi,hogy akinek nincs nagyi aki segít és egyedül neveli a manóját,az mi atúrót csinál ilyenkor?!? Nem megy többet dolgozni,szépen csendben otthon marad és majd óvatosan éhenhalnak?! Én egyedül nevelem,és szerencsére a szüleim is jól vannak. De már nekem kellemetlen,hogy ennyire rájuk szorulok. Na mindegy,valahogy csak lesz....
2009 október 06.
 
Timi, Elég primkó az az óvoda, ahol így bánnak egy gyerekkel... Tamás
2009 október 06.
valaki1001
...és így lesz az óvodából bölcsöde, ahol nem figyelnek mást az óvodapedagógusok és a dajkák, történt e " baleset" vagy sem. Így jártunk......de kétnyelven fejleszd a gyermekeket, ugye?
2009 október 06.
Sapiens
Sziasztok! van e 3 éves kisfiam, szeptemberben kezdte az ovit, beszoktatásra is volt idő. 1 hónap alatt kb. 10× pisilt be. ez nem tudom jó vagy rossz aránynak számít e?! De az óvónő azzal "zaklat" hogy én nem tanítottam meg a gyereket pisilni... (Pedig otthon ritkán szokott bepisilni. igaz még éjszaka pelusos. egyedül is próbál már öltözni, a cipőjét pedig teljesen egyedül veszi fel.) Tudja valaki, hogy ilyenkor milyen szakembert kell felkeresni? előre köszönöm a segítséget! Sapi
2009 október 05.
Opál
Az én kisfiam 2 évesen 2 hét alatt teljesen leszokott a pelusról, már éjszakára sem kellett.Szellemileg érett volt rá, de eleinte mégsem akarta, az első pisi után meglepődött, a következőnél próbálta befogni a végét (hátha nm jön ki), csak én ezt észre vettem, és a harmadiknál már ott voltam, és lehúztam a gatyóját.Tudom, hogy nem mindenkinek ilyen egyszerű, a helyzet az, hogy a kisgyerekeknek biztonságot ad a pisi vagy a kaki melege.Azt tudom tanácsolni, hogy fogadd meg vadszi tanácsait, illetve, ne adj rá pelenkát, és vidd sokszor a wc-hez és húzd le a gatyáját, ha jön a pisi, csak oda kell állítani.Nekünk sokat segített még az, hogy vittük magunkkal, amikor nekünk volt kisdolgunk, hogy lássa, hogy működik anyánál, és apánál.Csak szeretettel, és soko-sok türelemmel!Kitartás!
2009 október 05.
 
Sziasztok! Én is óvónő vagyok, és nálunk általában a dadus néni öltözteti át a gyerekeket, akikkel "baleset" történt. Nem hiszem, hogy erre lenne törvényi szabályozás, egyszerűen csak az óvónőnek nincs erre ideje, hiszen a másik 25-30 kisgyerekkel is foglalkoznia kell, nem hagyhatja őket addig egyedül. Olyan kisgyereket aki pelenkás azért nem tudunk fogadni, mert a takarítás, ételkészítés, foglalkozások során való segítség, stb. mellett arra már a dadus néninek sincs ideje, hogy naponta több kisgyereket rendszeresen pelenkázgasson. Nálunk ugyanis ezeket a munkákat mind ők végzik, és azt hiszem a legtöbb önkorményzati óvodában szintén nincs külön személyzet mindenre.
2009 október 04.
 
Kedves ANCSU! Mint olvasom saját börödön tapasztalod a szobatisztaság problémáját.Nálatok az óvodában ki teszi tisztába fiadat?Az óvo néni vagy a dadus néni?Mi a tapasztalatod?
2009 október 01.
ANCSU
sziasztok! Az én fiam elmúlt 4 éves,és minden nap bekakil.Ha minden igaz kiteszik az oviból. Ma beszéltem az ovónénivel. Szeret járni,de így nem lehet. Mi a frászt csináljak,hogy sikerüljön a wc-be?? Mindig megbeszéljük,hogy szól, de a wc-n ülve nem történik semmi. Ma is elmagyaráztam neki,hogy ha bekakil,nem mehet oviba.Ő lelkesen bólogat -jendben ana! sójok!-De már most félek,hogy mivel fogadnak délután!! Már kifogytam az ötletekből!! Segítsetek! ANCSU
2009 szeptember 24.
 
Dadus, erre komolyan törvényi szabályozás kellene? Akkor már érdekes lenne azt a kérdést feszegetni, hogy az óvodában elhasznált pelenkát, és főleg a popsitörlőkendőt ki köteles biztosítani: az óvoda, az önkormányzat vagy a szülő...
2009 szeptember 19.
Dadus
Sziasztok!Az a kérdésem, hogy szerintetek az ovodában kinek kell tisztába tenni a gyereket az ovónőnek vagy a dajkának?Tudjuk,hogy a bölcsödében csak a gondozó nő tehteti tisztába a gyereket.Az ovodában pedig a dadusnéni?Van erre leírt szabály?Aki tudja válaszoljon. Köszönöm
2009 augusztus 10.
vadszi
Sziasztok! Én óvónő vagyok. Soha nem a gyereket "Büntetjük, bántjuk" a balesetekért. A gyerek nem tehet róla. Ha pedig leszidjuk, vagy éreztetjük vele, hogy ügyetlen volt, csak rosszabb lesz a helyzet. Különbséget kell tenni a között, hogy esetleg még egyáltalán nem szoba tiszta, tehát szinte folyamatosan pelenkára szorul még. Vagy csak néha fordulnak elő balesetek. Mert az teljesen belefér. Egy 3-4, esetleg egy 5 éves gyerek még annyira bele tud merülni a játékba, hogy elfeledkezik magáról. Ez teljesen normális. Általában ha egy gyerek 3 évesen még egyáltalán nem szobatiszta, ott vagy testi, vagy lelki próblémák vannak. Ezek okát nem árt feltárni. Remélem segíthettem.
2009 augusztus 05.
Timi
Szerintem ez is úgy van,hogy elvileg nem utasíthatják vissza,csak tanácsolják,hogy maradjon otthon,amíg nem lesz szobatiszta... - és melyik anyának hiányzik,hogy a gyerekével üvöltsenek,meg csúfolják és kelletlenül fürdessék le (ha egyáltalán van rá lehetőség) egy-egy becsúszott kaki vagy pisi után. :S
2009 július 30.
 
Én úgy tudom, jogszabályilag nem utasíthatják vissza az oviban a 3 éves gyereket, ha még nem szobatiszta. Lényeg, hogy 3 éves legyen. Jól tudom? Ági
Összes hozzászólás (33) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó