Óvoda

Legyél Te is felfedező!

Természettudományos nevelés már az óvodától

Idén februártól több mint negyven magyarországi kisiskolában és óvodában tapasztalhatják meg a gyerekek, mit jelent az üvegházhatás, hol vannak belső szerveink, és hogyan áramlanak az elektronok az elemtől a lámpáig. Bevezetésre kerül ugyanis a Siemens Discovery Box, és a hozzá kapcsolódó oktatási projekt Legyél Te is felfedező! címmel.

A modellértékű természettudományokat népszerűsítő program partnerei az ökoiskola hálózat tagjai, az Edupress Oktatási Hírügynökség, az ELTE PPK és a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola. A Siemens németországi anyavállalatánál már óvodás korban kezdik a környezettudatos nevelést, amelynek egyik eszköze az ún. Discovery Box, magyarul Kutatódoboz. A Siemens Stiftung által koordinált projekt közel harminc országban fut világszerte.

A két részből álló, mozgó szertár érdekes természettudományos kísérleteket mutat be elektromosság-energia és egészség-környezet témakörökben. Játékos, látványos feladatokkal köti le a legkisebbek figyelmét.

„Célja, hogy a sok mindenre fogékony gyerekek számára is közelebb hozzuk a természettudományokat, megszerettessük velük a kísérletezést. Az izgalmas tapasztalatok miatt nagyobb affinitással tudják kezelni majd a komoly iskolai tananyagokat.” – nyilatkozta Farkas Szilvia, a Siemens kommunikációs igazgatója.

Magyarországon 33 öko-iskolában, hat óvodában, illetve a pedagógusképzésben kerül felhasználásra a Siemens által adományozott ötven darab Kutatódoboz. A kísérleti projekt vizsgálja az 5-12 éves korcsoport affinitását, és teret ad a tanárok pedagógiai kreativitásának – a szett tartalma ugyanis szabadon beilleszthető bármely természetismeret, vagy osztályfőnöki óra tematikájába.

A természettudományos orientáció országos gazdasági érdek, ezért szeretnénk, ha hosszú távon a Kutatódoboz a pedagógusképzésben is helyet kapna, mint módszertani mintafeladat.” – mondta Tibenszky Móni Lisa, az Edupress munkatársa.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás