Szülő- és gyereknevelés

10 dolog, ami igazán számít a gyerekeknek, ha megkapják szüleiktől

Annak ellenére, hogy sok szülőket segítő könyv létezik, egyetemes és mindenható kézikönyv még nem került a polcokra. Ehelyett, hogy megtudjam, hogy mik azok a szülői cselekedetek, amelyek valóban számítanak a gyerekeknél, a Google-t hívtam segítségül. Elolvastam, miket nyilatkoznak szülői szakértők, bloggerek, fórumanyukák és véletlenszerű Facebook-emberek, és igen, a gyerekek is, azokról a dolgokról, amelyeket a szülők velük tesznek, és amelyek valóban változást hozhatnak érzéseikben, életükben.

Alább az a tíz legfontosabb dolgot tartalmazó lista, amelyet olvasva valószínűleg fel fog ragyogni gyermeked szeme (abban legalábbis mindenképp segít, hogy nyugalmat és magabiztosságot sugározzunk nekik, szülőként).

1. Figyelj rám, amikor elmesélek neked valamit

A gyerekek mindennél jobban szeretnék, ha szüleik meghallgatnák őket. Hogy hogyan érzik magukat, mire gondolnak, - és talán a legnehezebbek azoknak az elfoglalt szülőknek, akiket egyáltalán nem érdekel a játék, a YouTube-hackerek vagy a Snapchat-szűrők - mi az érdeklődésük. Tudom, hogy tudod, miről beszélek, amikor azt mondom, hogy az időnként odamondott „úha” nem ez. Nem színlelhetünk érdeklődést, amikor félig sem figyelünk rájuk. Kérdéseket, javaslatokat kell tennünk nekik, sőt egy-két saját tapasztalatot is be kell dobnunk, hogy valóban megnyerjük gyermekeinket.

2. Mesélj magadról

A jó beszélgetés sohasem egyoldalú. Ahogy a gyereked azt akarja, hogy figyelj arra, ami őt érdekli, amit ő mesél, cserében ő is akar hallani a te dolgaidról. A gyerekeket valóban lenyűgözi az, amit szüleik mesélnek, tudnak, mégis, a legtöbb szülő nem szán időt arra, hogy magáról beszéljen. A mindennapi élet és a saját gyermekkor történeteink számtalan „wow” pillanatot nyújthatnak gyerekeinknek. Hidd el, soha többé nem lesz olyan közönséged, mint a saját gyermekeid.

3. Szánj időt rám

A kettesben töltött idő nehezen megvalósítható, ha több gyerekünk van. Sokszor érezzük, hogy csak szeretnénk átvészelni az adott napot, amibe bele kell, hogy beleférjen az egész család, nem beszélve néhány nyugodt pillanatról, amit adott esetben csak egy-egy gyerekkel szeretnénk eltölteni. De ha azt mondom, hogy valóban, nagyon, nagyon fontos lenne ez gyermekeid számára, akkor találnál rá időt?

Nem feltétlenül kell nagy dolognak történnie (bár egy különleges utazás, kirándulás kettesben - vagy hármasban, mindkét szülővel - időnként remek ötlet). Töltsetek el öt percet egy csendes csevegéssel lefekvés előtt, vagy kérd meg gyerekeidet, hogy segítsenek a mosogatásban, vagy menjetek el kettesben vásárolni. Ha csak kis időt is töltenek veled, nem számít, mit csináltok, csak együtt legyetek.

4. Csináljátok együtt a dolgokat

Mivel a mindennapi élet egy taposómalom, ezer tennivalóval, egyre több család alkalmazza az „oszd meg és hódíts” megközelítést. "Elviszed Katit úszni, én pedig Andrist és Petit focizni" – ennek abszolút van értelme, de annak, hogy "te vidd a gyerekeket a parkba, amíg én a házimunkát elvégzem" vagy "a moziba megyek a gyerekekkel, miközben te meg bevásárolsz”-nak valószínűleg nincs. Tudom, hogy nehéz, de a gyerekek számára fontos, hogy mindannyian menjetek a parkba és a filmeket együtt nézzétek. Számukra létfontosságú az is, hogy különleges rituáléitok legyenek, amelyeket a család közösen végez. Filmes estek, közös séta, társasjáték, az egész évben megrendezésre kerülő, tíz csapos bowling bajnokság ... Családként együtt csinálni a dolgokat - annyit, amennyi belefér - jobb, mint a fagylalt. Kérdezd csak meg a gyerekeidet!

5. Hadd maradjak fent sokáig!

Jó ötlet hagyni, hogy a gyerekek egy-egy este tovább maradhassanak fent, mint testvéreik. Még a tizenévesek is élvezik ezt az „ellopott” időt! Lehet ez jutalom is a srácoknak. Nem kell semmi különleges, csak meginvitálni egy közös estére gyermekeidet. Úgy érzik majd, hogy belekóstolhatnak a felnőttek világába, és nagy örömmel fogják felrúgni a szabályokat – az engedélyeddel.

6. Legyél ott, amikor lefekvés van

A lefekvés a gyerek életének legrutinszerűbb, leghétköznapibb eseménye. Minden este ott lenni, vele, rendkívül fontos - különösen a fiatalabb gyerekek számára, de a tizenéveseknek is számít. Természetesen nem lehetséges minden egyes este, de a lehető legtöbb éjszaka legyél ott gyermeked mellett, amikor napja befejeződik. Tedd különlegessé ezt az időt azzal, hogy együtt vagytok egy kicsit, beszélgettek az éppen befejezett napról és azon gondolkodtok, hogy mi lesz majd másnap. Ezért a minden esti közös rituáléért egész életükben hálásak lesznek.

7. Vedd észre, amikor jót csinálnak

Minél jobban észreveszed, figyeled a gyerekeidet, amikor jók, vagy ha csendesen és hőbörgés nélkül tesznek meg dolgokat, annál magabiztosabbak lesznek. A gyerekek mindig ki tudják hangsúlyozni, amikor jól csinálják a tennivalókat, de szeretik, ha te is észreveszed őket. Szeretik, ha kiszúrod, hogy a kedvedben járnak azokban a dolgokban, amelyekről tudják, hogy fontosak neked, ezért vedd észre, amikor megteszik! Felajánlják, hogy megterítenek, kérés nélkül? Mesét olvasnak a testvérüknek? Befejeznek egy könyvet, és elkezdenek egy másikat? Megoldják egyedül a házi feladataikat? Folytatnom kell még?

8. Jutalmazz, ha jó vagyok!

Sok időt töltünk gyermekeink fegyelmezésével, ha rosszul cselekszenek, de milyen gyakran jutalmazzuk őket, ha helyesen? Sokat beszélünk a gyermeknevelés „következményeiről”, így a helyes cselekedetek következményeinek jutalmazása is nagyon fontos. Semmi sem tölti el nagyobb büszkeséggel és magabiztossággal a gyerekeket, mint a dicséret vagy a jutalom helyes cselekedeteikért. A jó megerősítése sokkal könnyebben elviselhetővé teszi a rosszakat.

9. Emlékeztess a határaimra

Most a legtöbb gyerek tiltakozni fog (hangosan) minden olyan kísérlet ellen, amellyel megpróbáljunk kijelölni a határokat. Nehéz munka, folyamatosan küzdeni kell velük, de ha engedsz, és nem véded meg a határaidat, a gyerekek azt gondolják, hogy nem érdekel, nem számít. Nem igaz? Ilyen esetben pedig nem nyerhetsz! De a szigorú határok azt mondatják a gyerekeinknek, hogy fontosak számunkra, hogy megvédjük őket és törődjünk velük, és igen, még harcolni is fogunk velük szemben. A határok miatt szeretettnek és biztonságban érzik magukat. Mert ez is a szeretet része.

10. Kérdezz a napomról

Fontos beszélgetni arról, hogy mi történik, ha nem vagyunk együtt. Ez azt mutatja, hogy kíváncsi vagy arra, hogy a gyereked mire készül, mit tervez, mit csinál, és visszajelzései megmutathatják, mennyire képes gondolkodni, amikor nélküled csinál dolgokat. Ráadásul a nap ismertetése lehetővé teszi számukra a nehezebb események, szempontok feldolgozását olyan valakivel, akiben teljesen megbíznak. Végig tudják gondolni mindazokat a történteket, amelyekben bizonytalanok vagy aggódnak. Még jobb, ha megosztják mindazokat az örömteli dolgokat, amelyek velük történtek, és átélhetik azokat egy olyan személlyel is, aki teljes szívből szereti őket.

- VIA - 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás