Szülő- és gyereknevelés

10 meglepő tény a Valentin-napról! Meddig tartott a világ leghosszabb csókja? Mi a legnépszerűbb program és ajándék Valentin-napon?

A Valentin-napot minden évben február 14-én ünnepeljük, és mivel évről-évre egyre népszerűbb, úgy gondoltuk, hogy utánajárunk az ünnep eredetének és érdekességeinek.

A Valentin-nap névadója, a Terni Szent Bálint a 3. században élt Itália földjén, akinek az életét megannyi izgalmas mítosz övezi. Az egyik legenda csodatévő gyógyítóként emlegeti őt, mert egy bebörtönzés során meggyógyította fogvatartójának vak leányát. Más történetek arról számolnak be, hogy püspökként szeretőket vett feleségül keresztény rítus szerint, és tette mindezt úgy, hogy az e fajta szertartásokat a római törvények akkoriban még tiltották. Terni Szent Bálint lelkes kertész hírében is állt, és nászajándékként saját kertjében termesztett virágokkal ajándékozta meg a házaspárokat, akik állítólag különösen hosszú és boldog házasságban éltek. Innentől kezdve számít a virágajándékozás a párkapcsolat jó előjelének.


Terni Szent Bálint (Kép: Wikipédia)

Miért van február 14-én Valentin-nap?

Magának a február 14-nek nincs semmilyen magyarázható romantikus háttere, épp ellenkezőleg, vélhetőleg 269-ben Szent Bálintot ezen a napon végezték ki II. Claudius római császár parancsára. Majd 200 évvel később az egyház február 14-én emléknapot rendezett a tiszteletére. 
A Valentin-napot először a 14. századtól kezdték társítani a romantikus szerelemmel, és a 18. századra Angliában a szerelmesek  körében már az egymás iránti érzelmeik kifejezésére szolgáló ünnepi alkalommá nőtte ki magát. A szerelmesek ekkor már virággal, édességgel vagy üdvözlőkártyával kedveskedtek egymásnak.

10 meglepő tény a Valentin-napról

1. Egy nemzetközi felmérés szerint a legtöbben Valentin-napon otthoni romantikus vacsorát vagy romantikus éttermi, színházi vagy mozis este eltöltését tervezik. A leggyakoribb ajándékok ilyenkor: a megkérdezettek 34 százaléka édességgel kedveskedik párjának, virággal 28 százalék, parfümöt pedig a válaszadók 20 százaléka vásárol.

2. Egy másik külföldi felmérés szerint 2020-ban a Valentin-napon tették a legtöbb házassági ajánlatot, a korábbi években a legnépszerűbb nap a lánykérésre a december 24-e volt. 

3. 250 millió virágot adnak el világszerte Valentin-napon. Ennek egyharmada rózsa. 

4. A világ leghosszabb csókját két szerelmes osztotta meg egymással 2013-ben Valentin-napon Bangkokban: ez a csók megszakítás nélkül 58 órán át tartott, azaz közel két napig.

5. Az amerikai National Retail Federation (NRF) becslései szerint a Valentin-napi kiadások átlagösszege az USA-ban 2024-ben: 185 USD-t, azaz 70 000 Ft körüli összeg.

6. Egy hazai kutatás szerint a magyarok 38%-a ünnepli a Valentin-napot. 

7. A hazai ünneplők több mint négyötöde (82%) ajándékkal is kedveskedik párjának, amelyre átlagosan 5 000 Forintot költenek (68%). 
https://opinio.hu/valentin-napi-tervek-elemzes/

8. Az édességek, különösen a csokoládé, világszerte több mint egymilliárd eurós hasznot termelnek a szerelem napján.

9. Népszerű valentin-napi szokás, hogy a szerelmes párok szerelmi lakatot zárnak egy hídra, miközben kívánnak valamit, majd a kulcsot a vízbe dobják.

10. Finnországban a Valentin-napot Ystävänpäivä néven ünneplik, ami lefordítva "Barátok napját" jelent, tehát nemcsak a szerelmeseknek, hanem a jó barátoknak is szentelik.

Fotók: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás