Szülő- és gyereknevelés

10 Montessori inspirálta nyári játék

Nyár van. Az egyik legjobb időszak arra, hogy a gyermekek felfedezzék a körülöttük lévő környezetet.

 

A gyerekek otthon vannak, egész nap süt a nap, kint pedig él a természet. A hosszabb nappalok és a csillagos éjszakák tökéletes lehetőséget adnak a természet felfedezésére.

Ha azon gondolkodtok, miként tudjátok összehozni a tanulást egy kis nyári mókával, nem kell tovább keresgélnetek. Íme 10, Montessori elveken nyugvó tevékenység, melyeket akár azonnal hozzáadhatsz a nyári bakancslistádhoz.

ALMASZÜRET ÉS SÜTÉS

Ki ne szeretné a friss ropogós almát? De a legjobban szerintem akkor ízlik mindenkinek, ha saját magunk szedjük a fáról. Keressünk a gyerekekkel egy almafát vagy látogassunk el egy gazdaságba, ahol szedd magad akciót tartanak, és almaszedő kalandra fel! Ha nagyobbak, ügyesebbek a gyerkőcök, hagyjuk őket fára mászni, hisz ez is nagyon jól fejleszti a mozgásukat, egyensúlyérzéküket és még az önbizalmuknak is jót tesz.

Miután leszedtük a megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, tanítsuk meg a gyerekeknek, miként használják a zöldséghámozót. Meghámozhatják, felszeletelhetik az almákat, nagyobbak akár le is reszelhetik. Recept alapján készítsünk almás pitét, így lehetőségük van a mérés gyakorlására is. A közösen együtt töltött idő alatt máris fejlesztettük a nagymozgásukat, finommotorikájukat, a gyakorlati élethez szükséges ismereteiket is. Végeredményként pedig egy egészséges, finom sütit is készítettünk.

SZŐJETEK A TERMÉSZETBEN

A szövés egy gyönyörű és értékes készség. Szövéssel erősíthetjük a kézügyességet, finommotorikát és fejleszthetjük a szem-kéz koordinációt.

Készítsetek egy egyszerű szövőkeretet. Ehhez használhattok hurkapálcát, egyenes fadarabokat keretnek, függőlegesen pedig kössetek rá fonalakat. A fonalak közé pedig szőjjetek fűszálakat, virágokat, leveleket. Díszíthetitek még különböző színű szalagokkal is.

KERTÉSZKEDÉS

Nagyon nagy szükség van arra, hogy megtanítsuk gyermekeinknek, hogy gondoskodjanak a környezetükről, miként óvják azt. A kertészkedés a természet szeretete és elfogadása. A gyerekek segíthetnek az ültetésben, öntözésben, gazolásban, és a zöldségek betakarításában is.

Ha nincs elég helyetek egy nagyobb kerthez, egy kisebb ágyas vagy virágcserepek is megfelelnek a célnak. A gyerekeknek egy csodálatos élmény megfigyelni, ahogy egy apró magból növény fejlődik. Ha kerti eszközöket is használunk, akkor fontos, hogy azok a gyermek méretének megfelelőek legyenek, és lehetőleg ne műanyagból készüljenek, hanem a valódihoz hasonlóak legyenek.

MESTERMŰ AGYAGBÓL

A természetben megannyi csodálatos teremtmény vár benneteket a bogaraktól a madarakig. Fedezzétek fel a fákon a leveleket, a szirmokat a virágokon.

Agyagmodell készítéshez is rengeteg inspirációt találunk a környezetünkben.

Vegyünk egy kevés agyagot, egy nagyobb tálcát, és irány a természet! Engedd a gyermeket körbenézni és döntse el ő, hogy mit szeretne megformázni, majd hagyd kibontakozni a kreativitását. Ha a mestermű megszáradt, akár ki is festhetitek azokat.

JÁTÉK A VÍZZEL ÉS HOMOKKAL

A vizes homokozás klasszikus játék a gyerekek körében, és mindig rettentő szórakoztató számukra. Ehhez a tevékenységhez számos háztartásban is megtalálható edényt is bevethetünk, méricskélhetünk, önthetünk, keverhetünk. A játékot kiegészíthetjük kagylókkal, faágakkal, levelekkel, virágokkal, bármivel, amit a természetben találunk. Ássunk, pancsoljunk a vízben! Órákat tölthetünk ezzel a játékkal úgy, hogy a gyermek észre sem veszi, mennyit tanul belőle.

FEDEZZÉTEK FEL A TENGER ÉLŐVILÁGÁT!

Homok, hullámok, napsütés. Ha eljuttok a tengerpartra, használjátok ki a lehetőséget, és tanulmányozzátok a környezetetekben lévő élővilágot.

Ehhez használhattok nyomtatott képeket tengeri állatokról, amiket párosítani kell a nevükkel. Kölcsönözzetek a könyvtárból ismeretterjesztő könyveket, olvasgassátok, nézegessétek ezeket a parton. Ezeken a helyeken található általában olyan ajándékbolt, ahol rengeteg féle kagylót is megcsodálhattok. Gyakoriak a tengeri akváriumok, vagy az üvegfenekű hajós kirándulások is. Szélesítsétek a lurkók ismereteit, így a nyaralás nem csak pihentető, de hasznos is lesz.

PIKNIK

Mi lehet élvezetesebb, mint egy kellemes piknik egy terebélyes fa árnyékában?

Egy piknik előkészületei nagyon sok készséget fejleszthetnek. Engedd, hogy a gyermek elkészítse az ételeket. Mossa meg, szeletelje fel a gyümölcsöket, zöldségeket, tegye azokat zárható dobozkákba. Készíthetnek szendvicseket is.

Süssetek sütit közösen, méricskéljetek, keverjétek együtt össze a hozzávalókat. Készítsetek limonádét, és engedd, hogy ő töltse ki a poharakba.

Ki gondolta volna, hogy egy piknik ilyen sokoldalúan fejlesztheti a gyermekeket?

FAMEGMUNKÁLÁS

A famegmunkálást gyakran kihagyjuk gyermekeink életéből, talán túlságosan féltve őket, vagy egyszerűen nem is gondolunk rá. Pedig amellett, hogy nagyon sok készséget tudunk vele fejleszteni, a gyerekeket egyszerű, de mindennapi eszközök használatára is megtaníthatjuk, illetve tapasztalatot szerezhetnek a fa tulajdonságairól is.

A kisebbek is csiszolhatják már a fát, és megfelelő méretű kalapáccsal, akár szögeket is verhetnek már bele. A nagyobbakkal akár kis házat, madáretetőt is készíthetünk. Természetesen figyelve testi épségükre és minden esetben szülői felügyelettel.

GYÖNYÖRKÖDJÜNK A CSILLAGOS ÉGBEN

Nyáron az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy éjszakába nyúlóan a szabadban lehetünk, és gyönyörködhetünk a csillagos égboltban.

A csillagképek felfedezése, megkeresése sok-sok gyermek kedvenc időtöltése. Újra is újra képesek elmeséltetni velünk a hozzájuk tartozó történeteket, a csillaghullás okát, amelyen keresztül még a dinoszauruszok kihalásának körülményeit is megismerhetik.

Napközben nagyon szórakoztató elfoglaltság lehet a csillagképek lemodellezése hurkapálcika és pillecukor segítségével. Minden gyermek imádja, és valószínű egy életre megjegyzi őket.

BETŰVADÁSZAT

Írjunk betűket kis kártyákra. Menjünk ki a kertbe, udvarra, parkba, és keressünk minden betűhöz egy dolgot. Például F, fű, fa. B, bokor. P, pad. Próbálgassuk addig, míg az összes betű el nem fogy a kezünkből.

Betűvadászatot is rendezhetünk. Rejtsük el a betűket a természetbe, és kérjük meg a gyereket, hogy keresse meg azokat. Betűrendbe sorba is rakhatja. Aszfaltra krétával le is írhatja azokat. A tanulás sokkal szórakoztatóbb ily módon, mint bent a lakásban.

Láthatjuk, hogy ez az évszak rengeteg lehetőséget ad a szabadban való tanulásra, a természet játékos módon való felfedezésére. Engedjük, hogy a gyermek saját ötleteit is megvalósítsa a tevékenységek közben. Sokszor sokkal nagyobb fantáziával rendelkeznek, mint mi felnőttek, és olyan ötleteik is vannak, amikre mi nem is gondolnánk.

A cikk forrása: https://mokastanitas.hu/
Fotó forrása: Anjahelpinghands solidarity#stays healthy Pixabay

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás