Szülő- és gyereknevelés

11 tipp szülőknek erős akaratú gyermekekhez

1. Ne feledd, hogy az erős akaratú gyerekek tapasztalás által tanulnak.

Ez azt jelenti, hogy maguk szeretnének meggyőződni arról, hogy például elég meleg-e a tűzhely. Tehát, hacsak nem aggódsz a súlyos sérülések miatt, jobban jársz, ha hagyod őket a tapasztaláson keresztül tanulni ahelyett, hogy megpróbálnád irányítani, kontrollálni őket. Egy erős akaratú gyermek újra és újra próbára fogja tenni határait – mert ő így tanul. Ha ezt tudod, könnyebb lesz nyugodtnak maradnod, ami segít abban, hogy ne árts vele a kapcsolatotoknak – és az idegrendszerednek.

2. Egy erős akaratú gyermek mindennél jobban akarja a függetlenséget.

Hagyja, hogy saját maga irányítsa a lehető legtöbb tevékenységét. Ne nyaggasd, hogy mosson fogat – kérdezd meg: "Mi dolgod van még indulás előtt?" Készíts listát – "Minden reggel evés, fogmosás, mosakodás és bepakoljuk az iskolatáskát. Láttam, hogy már bepakoltad, ez nagyszerű! MI maradt még, mielőtt indulunk?"

Azokkal a gyerekekkel kevesebb a küzdelem, akik függetlenebbek és felelősek saját cselekedeteikért.

3. Adj választási lehetőséget gyermekednek.

Ha parancsot adsz, szinte biztos, hogy ellenkezni fog. Ha választási lehetőséget kínálsz, úgy érzi, a saját sorsának ura. Természetesen csak olyan választási lehetőségeket kínálj fel, amelyekkel egyet tudsz érteni, és ne háborodj fel, amikor átadod a „hatalmat”. Ha kéred, hogy menjen el a boltba és folytatni akarja a játékot, a következő egy lehetséges megoldás:

"Most akarsz indulni, vagy 10 perc múlva? Oké, 10 perc múlva. És mivel nehéz lesz tíz perc múlva is abbahagynod a játékot, segíts, akkor hogyan segíthetek majd neked?"

4. Hadd rendelkezzen saját teste felett.

"Nem akarod felvenni a kabátodat. Kint ideg van, és én mindenképp kabátot vennék. Természetesen te vagy a felelős a saját testedért, amíg egészséges vagy, tehát döntsd el, hogy felveszed-e. De attól tartok, hogy fázni fogsz majd kint, és nem szeretnék visszajönni érte a házba. Mit szólnál, ha betennénk a kabátodat a hátizsákba, és akkor fel tudod venni, ha meggondolnád magad?"

Nem lesz semmi baja, hacsak nem lökdösöd a lakásba vissza azzal, hogy eljátszod, nyertél mert mégis kéri a kabátot. Ha nem ezt teszed, ő fog könyörögni érte, ha fázik. Azt érdemes megérteni, hogy nehéz számára elképzelni, hogyan fázhatna, amikor olyan meleg van bent a lakásban, így a kabát olyan fölöslegesnek tűnik. Biztos benne, hogy igaza van – a saját teste ezt mondja neki –, ezért természetesen ellenáll neked. Semmiképp se ásd alá az önbizalmát, csak tanítsd meg neki, hogy nem szégyen, ha új információk birtokában megváltoztatja a véleményét.

5. Kerüld el a hatalmi harcokat rutinok és szabályok alkalmazásával.

Így nem te leszel a gonosz, aki irányítja őt, hanem "A szabály az, hogy minden étkezés és uzsonna után használjuk a bilit", vagy "Este 8-kor eloltjuk a villanyt. Ha sietsz, még lesz idő két mesére”, vagy „A házi feladatot a tévénézés előtt fejezzük be”.

6. Ne kényszerítsd rá, hogy szembeszálljon veled.

Az erő mindig erő(szako)t eredményez – minden korosztályban. Ha kemény vagy, könnyen arra kényszerítheted gyermekedet, hogy dacoljon veled, csak azért, hogy neki legyen igaza. Érezni fogod, ha hatalmi harcról van szó, és a győzelemre hajtasz. Olyankor állj meg, vegyél egy mély levegőt, és emlékeztesd magad arra, hogy bár megnyerheted a csatát gyermekeddel szemben, elveszíted a legfontosabbat: a bizalmát.

Ha kétségeid vannak, mondd neki: "Rendben, dönts magad."

Ha nem tud dönteni, akkor kérdezd meg tőle, hogy melyik részét tudja eldönteni, vagy keressen más módot, hogy az egészsége vagy biztonsága veszélyeztetése nélkül kielégítse autonómiaigényét.

7. Álljunk ki véleményünk mellett, de hagyjuk, hogy gyermekünknek is saját véleménye, érzései legyenek

Nem kell bizonygatnunk, hogy igazunk van. Ésszerű elvárásokat támaszthatunk feléjük és érvényesíteni is kell azokat, de semmilyen körülmények között ne próbáljuk megtörni gyermekünk akaratát. Ne kényszerítsük arra, hogy engedjen nézeteiből. Szót kell fogadnia, de engedjük meg neki, hogy saját véleménye és érzései legyenek.

8. Hallgasd meg őt.

Felnőttként joggal feltételezzük, hogy mindent mi tudjuk jobban, de egy erős akaratú gyermek erős akarattal rendelkezik. Határozott nézőpontja van, amihez szilárdan ragaszkodik, és mindig próbál megvédeni valamit, amit fontosnak tart. Már azáltal, hogy nyugodtan végighallgatod, majd átgondolod szavait, meg fogod érteni, mi készteti arra, hogy ellenkezzen veled.

Például: – "Úgy hallom, hogy nem akarsz fürdeni. Mondd el, kérlek, hogy miért?"

Előfordulhat, hogy valamilyen megdöbbentő választ kapsz. Esetleg attól tart, hogy a csatornába kerül a lefolyóból (mint Alice a dalban). Lehet, hogy számodra ennek nincsen semmi értelme, de számára igen. És nem fogsz rájönni az okokra, ha összeveszel vele és beparancsolod a kádba.

9. Lásd az ő szemszögéből is a dolgokat.

Például lehet, hogy dühös, mert megígérted neki, hogy kimosod a Superman pulóverét, de elfelejtetted. Számodra ő a makacs, az ő szempontjából viszont jogosan csalódott, mert úgy érzi, becsaptad, hiszen neki nem szabad megszegni a neked tett ígéreteket, te viszont megszegted, amit neki ígértél.

Hogyan lehet ezt tisztázni és megoldani? Ha őszintén bocsánatot kérsz, amiért megszegted az ígéretedet, és megnyugtatod, hogy nagyon igyekszel ezután, és együtt elmentek kimosni a pulcsit. Még azt is megtaníthatod eközben neki, hogyan mossa ki a saját ruháit, hogy a jövőben ne kerüljön ilyen helyzetbe. Gondold át, milyen bánásmódot szeretnél az ő helyében és ennek megfelelően bánj vele te is.

10. A fegyelem fontos, de soha büntetés által.

A gyerekek nem tanulnak, ha épp egy veszekedés közepén vannak. MI sem. Ilyenkor az adrenalin dolgozik mindannyiunkban és a tanulás blokkolva van. A kicsik mindig igyekeznek szüleik kedvében járni, de minél többet harcolunk velük és büntetjük gyermekeinket, annál jobban aláássuk bennük ezt a vágyat.

Ha ideges, segíts neki kifejezni félelmét, csalódottságát, dühét, hogy azokat megértse. Amikor készen áll majd meghallgatni téged, akkor emlékeztesd arra, hogy nálatok mindenki kedvesen beszél egymással. (Természetesen ezt mutatni is kell. Mert gyermeked nem azt fogja tenni, amit mondasz neki, hanem azt, ahogy te viselkedsz.)

11. Mutass felé tiszteletet és empátiát.

A legtöbb erős akaratú gyerek a tiszteletért harcol. Ha felajánlod neki, nem kell harcolnia pozíciója megvédéséért. Sokat segít, ha úgy érzi, megértik őt. Ha látod, érted a nézőpontját, és úgy gondolod, hogy téved – például jelmezben akar menni templomba, és úgy gondolod, hogy ez nem helyénvaló –, akkor is légy empatikus, miközben meghúzod a határokat.

"Tudom, hogy nagyon szereted ezt a jelmezt, és bárcsak felvehetnéd, de amikor misére megyünk, ünneplőbe öltözünk, hogy ezzel is kifejezzük a tiszteletünket. Viszont magunkkal visszük, hogy hazafelé felvehesd. Jó lesz így?"

Ez úgy hangzik, mint a megengedő szülői nevelés. Pedig nem az, egyszerűen határokat szabsz, csak úgy állítod be őket, hogy érted gyermeked nézőpontját és ezt neki is megmutatod, ami együttműködőbbé teszi őt.

A cikk forrása: mother.ly

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás