Szülő- és gyereknevelés

13 fontos tudnivaló, ha introvertált szülő vagy

Az introvertáltak sokak szemében furcsának tűnhetnek. Azt érzékelhetik rajtunk, hogy zárkózottak, félénkek vagyunk, esetleg szociális szempontból kínosan viselkedünk. Az emberek nem értik, miért utasítunk vissza egy kimenős estét és inkább pizsamában nézzük a Netflixet. Vannak, akiket teljesen összezavarunk, amikor nem vesszük fel az átkozott telefont, majd szinte azonnal üzenetet írunk – válaszként.

De mi, introvertáltak pontosan tudjuk, miről van szó, mi játszódik le bennünk. Értjük egymást.

És ha ehhez még szülő is vagy? Nos, tegyük fel, hogy mi megértjük például azt, miért érint annyira érzékenyen a gyerekek délutáni szundikálásának vége (a mamának pár perc csend kellene, de rohadtul)…

Íme néhány igazság, amiket érdemes tudatosítanod, ha introvertált szülő vagy:

1. Imádod nézni, ahogy gyermekeid játszanak.

De nem feltétlen érzed a késztetést, hogy játssz is velük.

2. A szülőség okozta káosz komoly kiváltó oka lehet szorongásodnak.

A gondok, a zaj és szülőséggel járó mindenféle kiszámíthatatlanság szorongást és dühöt vált ki belőled.

3. Totál kimerült leszel, ha gyermekeddel játszol.

Körülbelül 15 percbe telik, mire túljutsz a kezdeti kellemetlen érzéseken és végre elkezded élvezni a játékot gyermekeddel, ami csodálatos, mert végre megértettnek érzed magad és kicsit kevésbé is vagy egyedül. Ez a kezdeti 15 perc az egyetlen oka annak, hogy gyakran visszakoznál, mert a végére teljesen lemerülsz.

4. Az anyukákkal töltött kimenők borzasztó megerőltetőek számodra.

Természetesen szeretsz más anyukákkal lenni, akik, akárcsak te, pontosan értik az anyaság megpróbáltatásait. Még néhány koktél. Muszáj? És ha nem kellene állandóan beszélgetni, no meg az a nem elhanyagolható tény, hogy alig tudod nyitva tartani a szemedet este 9-kor. Nem véletlen, hogy a kanapé nyújtotta kényelem és biztonság sokkal jobban hangzik számodra.

5. A szülői értekezleteket, megbeszéléseket alig bírod ki, mert teljesen lemerítenek.

Kis székek. Tanárok. Más szülők. Beszélgetni a gyerekről. Mintha ez nem lenne elég kellemetlen, még gyakran sírva is fakadsz. Nem csoda, hogy nemcsak mentálisan, hanem érzelmileg is lemerült vagy egy ilyen alkalom után.

6. Esedezel, könyörögsz, ellopott pillanatokat „gyűjtesz”, hogy egyedül lehess, ha csak egy icipicit is.

Elrejtőzöl a fürdőszobában, úgy teszel, mintha kakilnál. A te „csendes időd” a gyerekek délutáni alvása után kezdődik és azt mondod nekik, hogy a Télapó nem jön, ha nem ülnek nyugodtan és nézik 30 percig a tv-t, ahelyett, hogy valami őrjöngő játékba, fogócskába kezdhetnének.

7. Ha más gyerekek jönnek vendégségbe, azt érzed, hogy az egyszerre áldás és átok.

Lefoglalják a gyerekeidet (áldás), de a zaj kétszeres, megduplázódik a rendetlenség és a káosz (átok).

8. Mestere leszel az elkerülésnek.

Megtanulod, hogyan kerülheted el a beszélgetést más szülőkkel, amikor a gyerekekért mész az iskolába. Az rendezvényeken és koncerteken úgy teszel, mintha náthás lennél vagy egyszerűen csak nem vennéd észre a szülőtársakat. Nem arról van szó, hogy nem szereted őket; csak a kommunikáció néha annyira fárasztó számodra.

9. Barátaid mintha csak a mobilodban léteznének.

Napokig, hetekig vagy akár hónapokig képes vagy csak chatelni, sms-ekkel, e-mailekkel és Facebook-bejegyzésekkel kommunikálni. Mert amikor naponta 89-szer kiabálsz a gyerekekkel, hogy vegyék fel a cipőt, már megint miért veszekednek, nincs meg a házi feladat, és ezer alkalommal hallod azt, hogy: Mama? Mama? Mama? Mama? A nap végén a legutolsó dolog, amire vágysz, hogy egy másik emberrel beszélgess. Még a saját hangodat is alig bírod elviselni, nemhogy másét.

10. Örömtáncot lejtesz, amikor végre egyedül vagy otthon.

Ilyenkor azonnal bekapcsolsz valamilyen őrjöngő zenét, és táncolsz, ugrálsz a szöveget kiabálva.

11. Rejtekhelyeket keresel a ház körül.

A fürdőszoba, a szekrény az alagsorban, a fészer a hátsó udvarban mind tökéletes búvóhelyek, ha el akarsz vonulni a világ elől.

12. Egy kis csevegés – más szülőkkel – brutálisan lemerít.

Egy öt perces bizalmas beszélgetés egy szülőtárssal, miközben arra vársz, hogy gyermeked táncórája befejeződjön, vagy meghallgasd zenekari koncertjét, totál kikészít.

13. A szülőség egyszerre okoz benned elszigeteltséget és fojtogat.

Logikátlannak tűnik, hogy valaki egyszerre érzi, hogy magányos, ugyanakkor soha sincs egyedül, de valójában ez a szülőség – dióhéjban – különösen az introvertált szülők számára.

- VIA - 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás