Szülő- és gyereknevelés

Elindult egy Magyarországon egyedülálló fejlesztésű, új, ingyenes digitális platform! - A Tansegéd.hu!

Magyarországon egyedülálló fejlesztésű, új, ingyenes digitális tanítási platform indult 2021.január 6-án, a Tansegéd.hu honlapcsalád, melynek első két tagja a Kémia és a Földrajz. Az online elérhető oktatási segédanyagok széleskörű gyűjteménye a természettudományokat tanító tanárok napi munkáját hivatott segíteni.

A szakmai egyeztetések már 2019 decemberében elkezdődtek, majd 2020 nyarán az Alapítvánnyal (Sz2A) együttműködő szakértők nekiláttak az adatbázis összeállításának, ellenőrzésének és rendszerezésének. A fejlesztés nem csupán egy linkgyűjtemény, hanem egy folyamatosan bővített adatbázis, melyben a tanárok kulcsszavak segítségével kereshetnek, illetve témakörök és a tananyag típusa szerint is egyszerűen találhatnak az óráikat jól kiegészítő, szemléltető és háttéranyagokat.

A Tanarsegéd.hu előnyei más, hasonló adatbázisokkal szemben:

  • ingyenes
  • rengetegféle segédanyag egy helyen (képek, videók, feladatok stb.),
  • gyakorló, középiskolai tanárok által kipróbált és összegyűjtött anyagok
  • egyetemi oktatókkal lektorált tartalmak

A Tansegéd.hu koncepcióját az Sz2A önkéntese, Dr. Szakmány Csaba, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium fizika-kémia szakos középiskolai tanára és kémia vezetőtanár álmodta meg. A Kémia Tansegéd munkálatait Dr. Szalay Luca, az ELTE TTK Kémia Intézet egyetemi adjunktusa és kémia szakmódszertan oktatója koordinálta, míg a Földrajz Tansegéd munkálatait Dr. Makádi Mariann az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Földrajz szakmódszertani csoportjának szakmetodikus mesteroktatója vezette.

A tervek szerint hamarosan elindítják a Biológia, Fizika, Környezetismeret és Természetismeret Tansegédeket is.

„Bízunk abban, hogy sok tanár fogja az órai felkészülésben hasznosnak tartani, és esetleg néhol módszertani eszköztárunkat is frissíteni tudják majd. A folytatás pedig a szélesebb körű közösségi fejlesztésé: buzdítjuk a természettudományos tanárokat arra, hogy ha ismernének további hasznos anyagokat, amelyek a világhálón elérhetők, azt küldjék el (illetve a már feltöltött anyagok között esetleges hibákra is hívják fel a figyelmet). Szeretnénk majd tanári saját fejlesztésű anyagokat is befogadni, azokkal is színesíteni a palettát” – osztja meg Alapítványunk elnöke.

A Tansegéd.hu készítői remélik, hogy a linkgyűjteménnyel csökkennek a tanárok terhei, felszabadul idejük, melyet más, hasznos tevékenységre, diákjaikra, önmagukra, családjukra tudnak fordítani, és nem utolsó sorban talán mosolygósabbak is lesznek. 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás