Szülő- és gyereknevelés

3 árulkodó tünet, amely gyermekkori szorongásra utalhat! Te tapasztaltad már valamelyiket a gyerekeden?

A gyermekkorban jelentkező túlzott mértékű szorongás nem mindig látható, vagy nem mindig egyértelmű a szülők, nevelők számára. Alábbi cikkünkben dr. Árvainé Koczok Márta gyermekpszichológus segítségével a kisgyermekkori szorongás alarmjeleit vesszük górcső alá.

- Kisfiam régóta fél a kutyáktól, alapesetben csak át kell menni vele az utca túloldalára, amikor messziről meglát egy kutyát, szélsőséges esetekben pedig látom, hogy szó szerint retteg, és még a környékét is kerüli azoknak a helyeknek, ahol "veszélyt" érez. Eleinte nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a dolognak, hiszen minden gyerek fél a kutyáktól, de egyszer csak leesett, hogy a gyermekem félelme a normálistól eltérő. Csak miután segítséget kértem, igazolódott be, hogy igazam volt..." - meséli történetüket Ágota, egy kétgyermekes anyuka olvasónk.

A szorongás előbb-utóbb testi tüneteket is eredményez

- A szorongás gyerekeknél sokszor úgy jelentkezik, hogy először valami más okokra gondolunk - kezdi magyarázatát Dr. Árvainé Koczok Márta tanácsadó szakpszichológus-relaxációs terapeuta, a Neszorongj! oldal szakértője. - Például arra, hogy a gyermekünknek hőemelkedése van, esetleg beteg, fáj a hasa vagy a feje. Orvoshoz visszük, vérvételre kísérjük, és miután a leletek, eredmények egyértelműen negatívak lesznek, a gyermekorvos valamilyen lelki eredetű problémát feltételezve a háttérben, gyermekpszichológushoz tanácsolja a családot. A szorongás ugyanis nem csupán gondolati, érzelmi szinten jelenik meg, hanem a testünkben is változást okoz - teszi hozzá a pszichológus.

    Minél kisebb a gyermek, annál nehezebb eldönteni, mi is a baj. Egy 2-3 éves gyermek például nem tudja megbízhatóan megfogalmazni, hogy például fél-e, ha igen, mitől

 - mondja.

Ugyanígy szülőként, pedagógusként felfedezünk bizonyos jeleket, de ezek nem mindig egyértelműek, és további bizonytalanságra adnak okot.

Az alábbiakban dr. Árvainé Koczok Márta segítségével olyan jellemző tüneteket sorolunk fel, amelyek már túlzott mértékű szorongásra utalnak. És miért fontos, hogy ilyenkor elvigyük a gyermeket orvoshoz? Mert a gyerek szorongása nem játék, ő egymaga nem tudja a problémáját megoldani. Ha már felébredt bennünk a gyanú, semmiképpen nem jó halogatni a szakszerű segítségkérést, és nem szabad hónapokat, éveket várni, mert hosszú távon a gyermek látja kárát.

1# Gyermekkori szorongás testi tünetei

 • fejfájás, szédülés, elalvási nehézség, rendszeres rémálmok, hajhullás
 • körömrágás, túlzott szénhidrát-fogyasztás, ajakharapdálás, ajakzug kirepedése
 • nehéz nyelés, száraz száj, gombócérzés a torokban, köhécselés
 • nehéz légzés, mellkasi fájdalom, heves szívdobogás
 • hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés, puffadás, hasi görcsök
 • bizonyos allergiák, asztma, magas vérnyomás, elhízás, éjszakai bepisilés, encopresis esetén

A fenti tünetek esetén minden esetben először orvoshoz kell vinni gyermekünket - hívja fel a figyelmet a szakember. Ha nem találnak szervi okot, akkor érdemes pszichológushoz fordulni, és még az is előfordulhat, hogy kombinált terápia, azaz orvosi és pszichológusi segítség is indokolt.

EZ IS ÉRDEKELHET: Nehezen alszik el a kisgyerek? Nem akar szülő nélkül aludni, és ez teher? Gyermekpszichológust kérdeztünk!

2# Viselkedésbeli változások gyerekeknél

 • iskola vagy óvodakerülés: eddig szívesen ment oviba, suliba, de most minden reggel kitalál valamit, hogy ne kelljen menni
 • dühkitörések, agresszió: szokatlanul dacossá válik, vagy apró dolgok miatt is indokolatlanul feszült
 • aktivitás-szegénység: nincs kedve semmihez, félőssé, bátortalanná válik, kifogásokat talál ki
 • rituálék: bizonyos cselekvéseket ismételget, melyek ideig-óráig megnyugtatják, aztán egyre hosszabbra nyúlnak
 • alvási szokások megváltoznak: rémálmok jelentkeznek, vagy beszél álmában, sokszor felébred, esetleg nem tud egyedül elaludni.

3# Gondolkodásbeli furcsaságok

 • túl sok negatív gondolat: sokszor jutnak eszébe bizonyos szorongáskeltő gondolatok (például ki fogják nevetni)
 • irracionális félelmek: sokszor olyasmitől fél, aminek a valószínűsége igen kicsi (például meg fog halni, vagy balesetet szenved)
 • gondolkodásbeli beszűkülés: nehezen lehet elterelni a gondolatait, újra és újra ugyanazon rágódik
 • generalizálódás: a szorongás egyre jobban befolyásolhatja az életét, napi több órát is tölthet aggódással, rágódással, ez hatással van az iskolai teljesítményére, alvására, életmódjára.

Láthatjuk tehát, milyen sokrétű tünetei lehetnek a gyermekkori szorongásnak. - Azokra figyeljünk oda szülőként, amik korábban nem álltak fenn, és 2-3 hónap után sem enyhülnek - figyelmeztet a gyermekpszichológus.

Dr. Árvainé Koczok Márta három gyermek édesanyja, emellett tanácsadó szakpszichológus és relaxációs terapeuta. 2004 óta foglalkozik óvodás és iskolás gyermekekkel, szüleikkel. Már pszichológus hallgatóként is azt kutatta, hogy a szorongás miként befolyásolja a tehetséges gyermekek teljesítményét, később iskolapszichológusként prevenciós céllal relaxációs csoportokat tartott. A Ne szorongj! honlap szülők, pedagógusok figyelmét kívánja felhívni arra, hogy vegyük komolyan a gyermekkori szorongást, mert sok esetben nem múlik el a túlzott mértékű félelem, és nem növi ki a gyermek. A szorongás akár testi tünetbe is átfordulhat, amely után orvosi kezelésre lesz szükség.

Szakértő a cikkben: Dr. Árvainé Koczok Márta, Facebook / neszorongjblog

Fotók a cikkben: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás