Szülő- és gyereknevelés

4 maceramentes recept, amiben az ősz kedvenc zöldsége a főszereplő!

A sütőtök nemcsak látványában nagyszerű, hanem igazán változatos és ínycsiklandó finomságok készíthetők belőle.

Ha csak tehetjük, együnk a zamatos, édeskés sütőtökből minél többet az őszi borongós hónapokban, hiszen nem csak az immunrendszer működését serkenti, hanem egy sor más dologra is kiválóan hat, például csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait, segíti az emésztést és még a bőrünket is fiatalabbá varázsolja.
Mivel a pirított sütőtökmag számtalan magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele, várandós kismamáknak egyenesen kötelező a fogyasztása.

Íme 4 egyszerű, de nagyszerű recept - sütőtökkel!

1# Sütőtökkrémleves korianderrel - finom és melengető

Hozzávalók:

  • 1 kg megtisztított sütőtök
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 l víz vagy csontlé
  • 2,5 dl tej vagy növényi tej
  • ízlés szerint só, bors, friss vagy őrölt koriander

1. Tisztítsuk meg a sütőtököt és szedjük ki a magjait, majd  kockázzuk fel.

2. A felaprított vöröshagymát futtassuk meg egy kevés olajon, és tegyük hozzá a zúzott fokhagymát. Ügyeljünk rá, hogy a fokhagymát nem kell pirítani.

3. Miután a hagymás alapot felöntöttük vízzel vagy csontlével, tegyük bele a felkockázott sütőtököt, és 10 perc alatt főzzük vajpuhára.

4. Turmixoljuk össze a levest.

5. Tejes habarással sűrítsük.

6. Fűszerezzük sóval, borssal, minimális őrölt korianderrel.

7. Tálalhatjuk pirított kolbászropogóssal vagy pirított tökmaggal.

2# Sütőtökös frittata - vendégváró finomságnak tökéletes

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • só, bors, kakukkfű
  • olívaolaj (a sütéshez)
  • 25 dkg sütőtök
  • 20 dkg fetasajt
  • koktélparadicsom (díszítéshez)

1. A sütőtököt előkészítjük, kimagozzuk és egyenlő méretű kockákra aprítjuk.

2. A felkockázott sütőtököket forrásban lévő sós vízben 4 percig előfőzzük, leszűrjük.

3. Felverjük a tojásokat, amihez sót, borsot, kakukkfüvet szórunk, végül belekeverjük a szintén felkockázott fetát és az előfőzött (de nem szétfőzött!) sütőtök kockákat.

4. A keveréket egy kiolajozott közepes nagyságú jénai tálba öntjük, koktélparadicsommal dekoráljuk, és 25 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.

EZT IS PRÓBÁLD KI: Szaftos, fűszeres sütőtökös tészta – 15 perc alatt készen van, a gyerekek is szeretik!

3# Sütőtökhummusz - családi beszélgetős vacsorákhoz

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál szezámmag paszta (drogéria és nagyobb üzletekben kapható)
  • Fél teáskanál só
  • friss koriander
  • szezámmag
  • hántolt tökmag

1. Sütőtököt készítsük elő, és kockázzuk fel.

2. Borítsuk a sütőtököket sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, majd süssük puhára 220 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt.

3. Turmixoljuk készre a sült sütőtököt, a citrom kifacsart levét, a zúzott fokhagymát, a tahinit, és ízesítsük sóval. Olívaolajjal, kevés vízzel állíthatjuk be a sütőtökhummusz krémességét.

4. Ízlés szerint keverhetünk bele: koriandert, hántolt tökmagot, pirított szezámmagot.

4# Sütőtökös muffin - őszi sütizésekhez

Egy olyan különleges muffin receptet mutatunk, amit nem csak végtelenül könnyű összekeverni, de a sütőtök miatt napokig jóval szaftosabb, puhább marad, mint sima lisztes társai. A receptért kattints ide.

Küldd el saját sütőtök receptedet fotóval a szerkeszto@koloknet.hu-ra, hogy megoszthassuk olvasóinkkal!

Az alábbi recepteket olvasóink küldték

Sült sütőtök mézzel locsolva, kakukkfűvel megsszórva

Hozzávalók:

  • sütőtök
  • méz
  • kakukkfű

A sütőtököt felcikkezzük vagy felkarikázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezgetjük. Kevés mézzel meglocsolgatjuk, friss kakukkfűvel meghintjük. Éppen csak addig sütjük, amíg elkezd karamelizálódni a méz. Jó étvégyat.
Az ötletet T. Ildikónak köszönjük.

Sütőtökös omlett paradicsommal, bazsalikommal - egészséges reggelikhez

Hozzávalók:

  • maradék sült sütőtök (egy vastagabb szeletnyi)
  • tojás
  • olívaolaj
  • paradicsom
  • só, bors
  • bazsalikom

Maradék sült sütőtököt belekeverünk a felvert ízesített, fűszerezett tojásba. Olívaolajon megfuttatjuk a paradicsomszeleteket, ráöntjük a tojásmasszát, majd megsütjük az egyik oldalát. Óvatosan (tányér segítségével) megforgatjuk a félig megsült omlettet, végül készre sütjük. Pirítóssal, reszelt sajttal tálaljuk.
A receptet Gáspárné Beának köszönjük.

Sütőtökös galuska kakukkfűvel - köretnek vagy egytálételnek kiváló

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 0,5-1 dl víz
  • 1 egész tojás
  • 100 g sült vagy főtt sütőtök
  • baconszalonna (pörcnek)
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, kakukkfű, kurkuma (ettől lesz narancssárga)
  • olivaolaj
  • opc. tökmagolaj

Klasszikus nokedlitésztát készítünk, amibe sült sütőtököt is belepürézünk, majd kiszaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, hogy ne ragadjon. Egy kevés olívaolajon megfuttatjuk a kockára aprított bacont-t, hagymát pirítunk a zsiradékon, és ráhalmozzuk a kész galuskákat. Fűszerezzük, pirítgatjuk, és már el is készült.
A receptet Halmai Béláné Annuskának köszönjük.

Sütőtökös galuska - vega változat

A recept hasonló, mint a fenti recept, annyi különbséggel, hogy szalonna helyett sült sütőtök kockákat keverünk óvatosan a galuskák közé.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás