4 maceramentes recept, amiben az ősz kedvenc zöldsége a főszereplő!
A sütőtök nemcsak látványában nagyszerű, hanem igazán változatos és ínycsiklandó finomságok készíthetők belőle.
Ha csak tehetjük, együnk a zamatos, édeskés sütőtökből minél többet az őszi borongós hónapokban, hiszen nem csak az immunrendszer működését serkenti, hanem egy sor más dologra is kiválóan hat, például csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait, segíti az emésztést és még a bőrünket is fiatalabbá varázsolja.
Mivel a pirított sütőtökmag számtalan magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele, várandós kismamáknak egyenesen kötelező a fogyasztása.
Íme 4 egyszerű, de nagyszerű recept - sütőtökkel!
1# Sütőtökkrémleves korianderrel - finom és melengető
Hozzávalók:
- 1 kg megtisztított sütőtök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 l víz vagy csontlé
- 2,5 dl tej vagy növényi tej
- ízlés szerint só, bors, friss vagy őrölt koriander
1. Tisztítsuk meg a sütőtököt és szedjük ki a magjait, majd kockázzuk fel.
2. A felaprított vöröshagymát futtassuk meg egy kevés olajon, és tegyük hozzá a zúzott fokhagymát. Ügyeljünk rá, hogy a fokhagymát nem kell pirítani.
3. Miután a hagymás alapot felöntöttük vízzel vagy csontlével, tegyük bele a felkockázott sütőtököt, és 10 perc alatt főzzük vajpuhára.
4. Turmixoljuk össze a levest.
5. Tejes habarással sűrítsük.
6. Fűszerezzük sóval, borssal, minimális őrölt korianderrel.
7. Tálalhatjuk pirított kolbászropogóssal vagy pirított tökmaggal.
2# Sütőtökös frittata - vendégváró finomságnak tökéletes
Hozzávalók:
- 8 tojás
- só, bors, kakukkfű
- olívaolaj (a sütéshez)
- 25 dkg sütőtök
- 20 dkg fetasajt
- koktélparadicsom (díszítéshez)
1. A sütőtököt előkészítjük, kimagozzuk és egyenlő méretű kockákra aprítjuk.
2. A felkockázott sütőtököket forrásban lévő sós vízben 4 percig előfőzzük, leszűrjük.
3. Felverjük a tojásokat, amihez sót, borsot, kakukkfüvet szórunk, végül belekeverjük a szintén felkockázott fetát és az előfőzött (de nem szétfőzött!) sütőtök kockákat.
4. A keveréket egy kiolajozott közepes nagyságú jénai tálba öntjük, koktélparadicsommal dekoráljuk, és 25 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.
3# Sütőtökhummusz - családi beszélgetős vacsorákhoz
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál szezámmag paszta (drogéria és nagyobb üzletekben kapható)
- Fél teáskanál só
- friss koriander
- szezámmag
- hántolt tökmag
1. Sütőtököt készítsük elő, és kockázzuk fel.
2. Borítsuk a sütőtököket sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, majd süssük puhára 220 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt.
3. Turmixoljuk készre a sült sütőtököt, a citrom kifacsart levét, a zúzott fokhagymát, a tahinit, és ízesítsük sóval. Olívaolajjal, kevés vízzel állíthatjuk be a sütőtökhummusz krémességét.
4. Ízlés szerint keverhetünk bele: koriandert, hántolt tökmagot, pirított szezámmagot.
4# Sütőtökös muffin - őszi sütizésekhez
Egy olyan különleges muffin receptet mutatunk, amit nem csak végtelenül könnyű összekeverni, de a sütőtök miatt napokig jóval szaftosabb, puhább marad, mint sima lisztes társai. A receptért kattints ide.
Küldd el saját sütőtök receptedet fotóval a szerkeszto@koloknet.hu-ra, hogy megoszthassuk olvasóinkkal!
Az alábbi recepteket olvasóink küldték
Sült sütőtök mézzel locsolva, kakukkfűvel megsszórva
Hozzávalók:
- sütőtök
- méz
- kakukkfű
A sütőtököt felcikkezzük vagy felkarikázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezgetjük. Kevés mézzel meglocsolgatjuk, friss kakukkfűvel meghintjük. Éppen csak addig sütjük, amíg elkezd karamelizálódni a méz. Jó étvégyat.
Az ötletet T. Ildikónak köszönjük.
Sütőtökös omlett paradicsommal, bazsalikommal - egészséges reggelikhez
Hozzávalók:
- maradék sült sütőtök (egy vastagabb szeletnyi)
- tojás
- olívaolaj
- paradicsom
- só, bors
- bazsalikom
Maradék sült sütőtököt belekeverünk a felvert ízesített, fűszerezett tojásba. Olívaolajon megfuttatjuk a paradicsomszeleteket, ráöntjük a tojásmasszát, majd megsütjük az egyik oldalát. Óvatosan (tányér segítségével) megforgatjuk a félig megsült omlettet, végül készre sütjük. Pirítóssal, reszelt sajttal tálaljuk.
A receptet Gáspárné Beának köszönjük.
Sütőtökös galuska kakukkfűvel - köretnek vagy egytálételnek kiváló
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 0,5-1 dl víz
- 1 egész tojás
- 100 g sült vagy főtt sütőtök
- baconszalonna (pörcnek)
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, kakukkfű, kurkuma (ettől lesz narancssárga)
- olivaolaj
- opc. tökmagolaj
Klasszikus nokedlitésztát készítünk, amibe sült sütőtököt is belepürézünk, majd kiszaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, hogy ne ragadjon. Egy kevés olívaolajon megfuttatjuk a kockára aprított bacont-t, hagymát pirítunk a zsiradékon, és ráhalmozzuk a kész galuskákat. Fűszerezzük, pirítgatjuk, és már el is készült.
A receptet Halmai Béláné Annuskának köszönjük.
Sütőtökös galuska - vega változat
A recept hasonló, mint a fenti recept, annyi különbséggel, hogy szalonna helyett sült sütőtök kockákat keverünk óvatosan a galuskák közé.