Szülő- és gyereknevelés

5 dolog, amit a szülőknek soha nem szabad megtenniük

Te is hibás lehetsz, ha a pedagógusokat a falra másznak? Gondolj bele kicsit a helyzetükbe és ne bújj ki a szülői kötelességek alól!

Amikor a gyerekem tavaly elkezdte az óvodát, hetekig - oké, valójában hónapokig - tartott, amíg elküldtem egy családi fotót a tanító néninek, hogy kiakaszthassa a falra. Valamiért egyszerűen nem tudtam összeszedni magam, hogy kinyomtassak egy képet az okostelefonomról. Kiderült, hogy egyike vagyok azoknak az anyukáknak, aki szeretné, ha a gyerekét kedvelné a tanára, de valójában megnehezíti a dolgát azzal, hogy nem tesz eleget egy egyszerű kérésnek.

Nem vagyok egyedül ezzel: Szülők tucatjai bosszantják akaratlanul is a gyerekeik tanárait. Vannak, akik megszállottan töprengenek azon, hogy milyen machinációval juthat be a gyermek a legjobb egyetemekre, míg mások túlságosan lazán kezelik a dolgokat, és tornanapon otthon hagyják a tornacuccot. Bár mindannyian a legjobb szándékunk szerint neveljük és terelgetjük a csemetéinket, íme öt módszer, amellyel elkerülheted, hogy felbosszantsd gyermeked tanárát, és támogathasd az iskolában való megfelelés göröngyös útján.

1. Ne barátokat keress a tanári karban!

Mindannyian szeretnénk kapcsolatot teremteni a gyermekünk tanárával, de képzeld nincs szüksége egy új legjobb barátra. Ne vedd magadra ezt - valóban melegszívű és mesés személyiség is lehet -, de neki az a munkája, hogy tanítsa a gyerekedet. Még egy barátságos "Milyen volt a hétvégéd?" kérdés is felboríthatja az egész napi menetrendet, ha leállna vele erről társalogni.

"Amikor a szülők szocializálódnak velem a gyerekek átadásakor, az a nap egyik legnehezebb időszaka - gyakran 15 gyerek vár a figyelmemre" - mondja Jennifer Sullivan, egy torontói iskola tanára. "Vannak anyukák, akiket nagyon szeretek, de nincs időm csacsogni. Ne feledd! Nálunk mindent a csengők és a percek szabályoznak."

Sullivannek az osztályában egyszer volt egy szülői önkéntes, aki ragaszkodott ahhoz, hogy minden látogatás után beszélgessen vele. "Tudattam vele, mennyire értékelem, hogy minden héten bejön, de 25 gyerek vár rám. Amikor nem értette meg a célzást, végül azt kellett mondanom: Miért nem maradsz itt, és beszélsz velem ebédnél, vagy beszéljünk máskor" - meséli Sullivan. Végül teljesen elkerülte ezt a szülőt. "Amikor megláttam őt, vagy elrohantam, vagy azt mondtam: ’Hé, én csak fénymásolatokért megyek’. Kellemetlen volt."

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetsz barátságos a gyermeked tanárával. Mindenképpen köszönj, mosolyogj, de ismerd fel a határait. Azért dolgoztok együtt, hogy a lehető legjobb oktatási élményt nyújtsátok a gyermeknek, nem pedig azért, hogy bejelöljétek egymást a Facebookon.

2. Tartsd be a szabályokat (igen, te is!) !

Kiderült, hogy sok felnőtt van, aki nem hiszi, hogy a szabályok rájuk vonatkoznak - és csodálkozunk, hogy a gyerekeink honnan veszik ezt. Natasha Sweeny egy olyan iskolában tanít negyedik osztályosokat, ahol a "puszi és indulás" rendszerrel segítik a forgalmat a kiszálláskor. Még mindig emlékszik arra az esetre, amikor egy szülő megállt a parkolási tilosban. "Ragaszkodott hozzá, hogy joga van megállni ott, és dühöngött, a diákok és a szülők előtt mindenféle szidalommal illette az ügyeletes tanárt" - mondja. "Be kellett vonnunk a rendőrséget, hogy világossá tegyük, hogy a szülőknek be kell tartaniuk a szabályokat". Ne feledd, nem te vagy a kivétel. Ez azt jelenti, hogy ne parkolj a tanári parkolóban azokon a napokon, amikor késel, és egy szuperfontos megbeszélésre kell menned (ez egyszer megtörtént a gyerekeim iskolájában, és egy tanár kénytelen volt az utcán parkolni, majd elvontatták).

Hasonlóképpen, Sweeny meglepődött azon szülők számán, akik teljesen elutasítják az iskola biztonsági irányelveit. „Nálunk az ajtók napközben zárva vannak, és a látogatóknak be kell csengetniük, majd be kell jelentkezniük, és az irodából kártyát kell kapniuk, mielőtt beengedik őket a folyosókra. " -meséli. „Ez egy egyértelmű szabály, nagyon jó okból. De mindig vannak szülők - gyakran a vezetőségben vagy önkéntesek, - akik jogosultságot éreznek ennek megszegésére, akik a diákok mögött lopakodnak be, majd az osztályterem előtt állnak és várják, hogy odaadhassák a gyermeküknek az elfelejtett ebédet. Ez nevetséges! Még nekem is minden nap be kell jelentkeznem."

3. Ne fanyalogj a nyárról!

Ne mondd gyermeked tanárának: "Biztos jó lehet, hogy szabad volt az egész nyár!". Ehelyett próbálkozz valami olyasmivel, hogy "Remélem, felfrissültél és készen állsz a 10 hónapos hajrára!". Igen, mindannyian keményen dolgozunk a munkánkban, és mindannyian szeretnénk egy kis pihenőidőt a nyári hónapokban. De kérem, tartsd meg magadnak a passzív-agresszív megjegyzéseket, és ne feledd, hogy a tanítás nem olyan szakma, mint sok más. "Én nem irodában dolgozom" - mondja Sullivan - "Nem tudok öt percet levegőt venni, amikor hasogat a fejem. Nem mehetek el a saját gyerekeim iskolai koncertjeire, és még a telefont sem veszem fel, amikor az iskolai védőnő hív. Az én prioritásom az, hogy az önök gyerekei biztonságban legyenek." Arról nem is beszélve, hogy sok tanár a nyarat azzal tölti, hogy frissítse a tudását, vagy táborokat, tanfolyamokat tartson. Más szóval, örülj, hogy gyermeked tanára újult erővel tér vissza, és készen áll arra, hogy az előttetek álló évre koncentráljon.

4. Ne stresszelj feleslegesen!

Bár jó, ha felkészülsz a tanévre, ne stresszelj az apróságokon. Olivia Davidson tanítónő szerint mindig akad egy-két szülő, aki túlzottan aggódik a gyermeke iskolakezdése miatt. Az évkezdés előtt elküldi a szülőknek a megvásárolni kívánt tanszerek listáját. Az egyik anya egyszer idegeskedő e-mailek egész sorával válaszolt: "A drogériában vagyok. Rengeteg különböző méretű ragasztó van. Pontosan melyikre van szükség? Nagyot vagy kicsit? Annyira ideges vagyok, mi van, ha rosszat veszek?".
"E-mailekkel bombázott - és ez augusztusban volt!" - mondja Davidson. "Én magam is anya vagyok, úgyhogy megértem, de ez a nő három különböző típusú ragasztóval jelent meg."

5. Ne légy lusta!

A spektrum másik végén a túlságosan laza szülők állnak, akik megnehezítik a tanárok munkáját, mert nem veszik a fáradságot, hogy beküldjék a nyomtatványokat vagy az alapvető íróeszközöket. A saját gyerekeim igazgatója mesélte, hogy vannak olyan anafilaxiás gyerekek szülei, akik még egy extra EpiPent sem küldenek be, ahogy kérik (csak élet-halál kérdése, nem nagy ügy…). Davidson minden új iskolástól azt kéri, hogy egy felcímkézett cipzáras zacskóban egy plusz ruhatárral jöjjön az iskolába, arra az esetre, ha baleset érné őket, vagy eláznának a szünetben. "A szülők azt hiszik, hogy a gyerekeiknek nem lesz balesetük, de ez nagyon gyakori az óvodában" - mondja Davidson. "Az elveszett holmikból származó cuccokban küldjük haza őket, aztán a szülők kiakadnak, hogy nem a saját ruháikban vannak!".

Tavaly az osztályába járó 11 gyerek közül négyen még májusig sem küldtek be naptejet, ahogyan kértük (az allergiák miatt Davidson azt mondja, hogy nem szabad naptejet kenni a gyerekekre, hacsak nincs ráírva a nevük). "Az egyik gyerek megégett, miközben kint játszott a szünetben - úgy éreztem magam, mint a legrosszabb tanár, de tényleg nem tehettem semmit" - emlékszik vissza. "Mindenki elfoglalt, ezt megértem. Azonban szánjon rá két percet, szerezzen egy kis naptejet, írja rá a gyerek nevét, és dugja a táskájába".

Persze ez utóbbi megjegyzés ráébresztett arra, hogy tényleg nincs kifogás, ha olyan alapvető feladatokról van szó, mint a tornaruha beküldése vagy - khm - egy családi fotó. És miután júniusban önkéntesként részt vettem a gyermekem év végi osztálykirándulásán, ami azt jelentette, hogy segítettem felügyelni 22 féktelen nyolcéves gyereket, eszembe jutott, milyen keményen dolgoznak a tanárok nap mint nap. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy betartunk néhány egyszerű szabályt, hogy megkönnyítsük a terhet.

 

Forrás: https://www.todaysparent.com/family/teacher-confessions/

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás