Szülő- és gyereknevelés

5 fontos ok, amiért a gyerekeknek nem lenne szabad nagyszülők nélkül felnőni

A világ minden kultúrájában szólnak történetek, mesék és más alkotások a nagyszülők és unokák közötti szoros kapcsolatról.

Ez nem is csoda, hiszen ebben az esetben két generáció rendkívüli módon kapcsolódik egymáshoz. A nagyszülőkkel való kapcsolat az egyik legfontosabb az ember életében, és az emlék, hogy végigkísérték a gyerekkorunkat, egész további életünkben velünk marad.

Nem hiába tartja a mondás: „Kinek nincs öregje, vegyen magának”. A fiatalabb generációk számára valóban igazi ajándék lehet, ha az idősek az életük részei, és ezt igazolják a legújabb pszichológiai tanulmányok is.

A nagymamával és nagytatával való kapcsolat, ahogy kedveskedve nevezzük őket, nem csak azért fontos, mert megkönnyíti a szülők fárasztó munkáját. Első sorban az unokák fejlődésében jelent számos előnyt, ha jelen vannak az életükben. A nagyszülőkkel való egészséges kapcsolat extra adag szeretetet és törődést jelent a gyerekeknek, és ez nem elkényezteti és meggyengíti, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti őket.

Igaz, néha kihívást jelent ápolni ezt a kapcsolatot, ennek is megvannak a maga nehézségei, de íme, milyen előnyökkel jár a modern pszichológia szerint, ha a nagyszülők részt vesznek unokáik életében.

1. A gyerek azzal a biztonságérzettel nő fel, hogy van kire támaszkodnia, van, aki támogassa

Ez a rendkívül fontos érzés, amely a személyes sikerek alapja, egész életében végigkíséri.

A nagyszülők gondoskodása megadja a gyereknek a kiegyensúlyozott fejlődéshez szükséges biztonságérzetet és támogatást. Ha több közeli szerettünkre számíthatunk, megnövekszik az önbizalmunk is.

Így tehát a nagyszülők hozzájárulnak a gyerekek érzelmi jólétéhez. Egy, az Oxford Egyetemen kivitelezett tanulmány kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik közeli kapcsolatban állnak a nagyszüleikkel, kevesebb érzelmi problémával küzdenek, és jobban viselkednek. Emellett jobban fel vannak készülve olyan traumatikus események kezelésére is, mint egy válás, vagy az iskolai zaklatás.

„A fiataloknak stabilitásra van szükségük, amibe belekapaszkodhatnak – kapcsolatra a saját kultúrájukkal, múltjukkal, és reményre a jövőre nézve. Szükségük van nagyszülőkre, akik mindezt megadhatják nekik.” – Jay Kesler.

2. A gyerek megismeri a saját gyökereit és identitását

Az, ha a a gyerek a családon belül megtalálja a saját helyét, megismeri és megérti a családja történetét, rendkívül fontos része az identitástudat kialakulásának. Ez pedig növeli az ellenálló képességét és a biztonságérzetét, még akkor is, ha a külvilág kaotikus, és folyton kihívások elé állítja.

Azok a gyerekek, akiknek kiegyensúlyozottabb a kapcsolata a tágabb értelemben vett családjukkal, és jobban ismerik a múltjukat, sokkal hatékonyabban kezelik a stresszt. Az, hogy tudják, honnan származnak a nagyszüleik, és milyen életet éltek fiatalkorukban, segít a gyerekeknek megérteni, hogy ők is egy nemzedék, és összességében egy nagyobb egész részei.

Mi több, elősegíti a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődését, ha többet tudnak arról, hogyan éltek túl a családtagjaik nehéz helyzeteket. Ily módon megtanulják, hogy nézzenek szembe ők maguk is a nehézségekkel, és nem ritkán éppen a nagyszülőkről vesznek példát erős jellem tekintetében.

3. Az idősebb családtagokkal ápolt szoros kapcsolat arra is megtanítja a gyereket, hogy ne féljen az öregedéstől

Nagyon fontos, hogy a gyerek kapcsolatba kerüljön idősebb családtagokkal is, és így megismerje az élet természetes ritmusát. Az egészséges nagyszülő-unoka kapcsolat az egyetlen, ami valóban képes megkerülni az idő szabta természetes korlátokat, és mindkét fél számára rendkívül gyümölcsöző lehet. A gyerek bizonyos értelemben szert tehet az idősebbek bölcsességére, a nagyszülők pedig újra felfedezhetik a számukra oly távoli gyerekkort.

4. Azok a gyerekek, aki a nagyszüleik közelében, szerető családi körben nőttek fel, kisebb valószínűséggel szenvednek depresszióban felnőttkorban

A Boston College kutatói által közzétett tanulmány megállapította, hogy a nagyszülők és a már felnőtt unokáik közötti szoros kapcsolat mindkét fél esetében csökkentette a depressziós tünetek mértékét.

A nagyszülők számára az unokák életében való részvétel azt jelenti, hogy új ötleteket ismerhetnek meg, az unokák pedig hasznos ismeretekre tehetnek szert nagyszüleik tapasztalataiból. A kutatást 1985 és 2004 között végezték el 350 nagyszülő, és több, mint 350 felnőtt unoka részvételével. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy létezik-e összefüggés az unokák lelki egészsége és a nagyszüleikkel ápolt szoros kapcsolat között, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik szorosabb érzelmi kapcsolatban álltak a nagyszüleikkel, kevésbé voltak hajlamosak a depresszióra, mint akiknek az életéből hiányzott ez a kapcsolat. Ugyanezt állapították meg a nagyszülők esetében is. Egy másik tanulmány, amelynek alanyai a 11 és 16 év között fiatalok voltak, azt is megállapította, hogy ez a szoros kapcsolat a serdülőkori depresszióra való hajlamot is pozitívan befolyásolja.

5. A nagyszülők tovább élnek a gyerekeknek köszönhetően

Az unokák és nagyszülők közötti kapcsolat az utóbbiak számára is rendkívül előnyös. Míg a gyerekek könnyebben néznek szembe az élet nehézségeivel nagyszüleik segítségével, az idősek számára motivációt jelentenek a fiatalok, egészségesebbek maradnak, és jobban örülnek az életnek. Egy másik érdekes tanulmány kimutatta, hogy a kisgyerekek gondozása akár 5 évvel is növelheti a nagyszülők várható élettartamát.

A cikk forrása: filantropikum.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás