Szülő- és gyereknevelés

5 hatékony stratégia a gyermekkori szorongás oldására

A szorongás gyermekkorban egy általános jelenség. Minden gyermek szorong többé-kevésbé. Mégis egyre több olyan kisgyermek van, akik az átlagnál kicsit erősebben vagy tartósabban élik át ezeket a negatív érzéseket. Aki szorongott már túlzott mértékben hosszabb vagy rövidebb ideig, az tudja, milyen kellemetlen, és szeretné, ha többet nem jelentkezne. Ám a helyzet sokszor nem ilyen egyszerű. A szorongásra hajlamosabb gyermekek ugyanis újra és újra, akár naponta többször is szenvedhetnek a tünetektől. Hogyan segíthetünk nekik szülőként?

Szorongó gyerek

Mikor gyermekünk szorong, szülőként szeretnénk neki segíteni. Egyrészt szeretnénk megérteni, mi az oka a túlzott mértékű szorongásnak, másrészt próbálunk neki ötleteket adni, amik hatékonyak lehetnek a szorongásoldásban. Sokszor a saját praktikáinkat javasoljuk, ez azonban nem mindig működik, hiszen a gyermek egy önálló személyiség. Azokat a megküzdő technikákat kell megtalálni és kialakítani, melyek számára a leghatékonyabbak, melyek illeszkednek az ő személyiségéhez.

Mikor jelentkezhet szorongás a gyermekeknél?

Gyermekkorban a szorongások ún. életkori sajátosságként jelennek meg. Vagyis pl. a 8 hónapos korban lévő babák sírni kezdenek, amikor édesanyjuk elhagyja a szobát egész addig, míg vissza nem tér. Vagy a bölcsődébe, óvodába való beszoktatásnál nehezen viselik az elválást, szeparációs szorongást élnek át. 4 éves korban felerősödik a sötéttől, egyedülléttől, a vihartól, és a mesebeli lényektől való félelem. Ilyenkor kezdi őket foglalkoztatni a halál témaköre is, valamint az, hogy lett ő, hogyan került anya hasába. Iskoláskorban megjelenik a teljesítménnyel és a társakkal kapcsolatos szorongás. Serdülőkorban pedig már a felnőttkorihoz hasonló élményekről számolnak be a szorongók.

Mivel ezek a szorongások sok mindenkinél megjelennek, ezért ezekre lehet számítani. Jobban fel lehet készülni rájuk, illetve természetesebben tudunk rájuk reagálni. Könnyebben elfogadjuk ilyen esetekben, hogy a gyermek fél, ha tudjuk, hogy idővel elmúlik.

Igen ám, de mi van akkor, ha nem múlik el, vagy ha olyankor jelentkezik, amikor “nincs itt az ideje”? Olyankor beszélünk a szó klinikai értelmében szorongásról.

Mit tegyünk, ha gyermekünk túlzottan szorong?

Ha a szorongás három hónap múlva sem enyhül, akkor megállapíthatjuk, hogy gyermekünknek nehézsége van egy bizonyos helyzettel való megküzdésben. Ilyen lehet például hogy idegenek között sírva fakad, elhúzódik, vagy nem tud az óvodába beszokni, vagy annyira fél a számonkéréstől, hogy megbetegszik, esetleg leblokkol, s ezért rosszul teljesít.

Ilyen esetekben a szülő általában először az interneten olvasgat, és ismerősökkel beszélget. Próbálunk ötleteket, tanácsokat gyűjteni, melyek hasznosak lehetnek. Ám ha ezek közül egyik sem segít, akkor bizony valami másra lehet szükség.

A hatékony szorongásoldás egyik alapja, hogy feltérképezzük, mivel is állunk szemben. Átmeneti vagy elhúzódó (ún. krónikus) jelenségről? Van/volt-e a családban más szorongó egyén is (örökletes tényezők, tanulási minták miatt)? Volt-e már hasonló helyzetben a gyermek? Akkor mi segített? – Ezek jelenthetik a kiindulópontot a gyermeknek való segítés során.

Nagyon fontos szempont továbbá, hogy minden szorongó gyermek más. Bár hasonlóak az alapelvek és módszerek, de azokat mindig egyénre szabottan érdemes kezelni.

5 hatékony szorongásoldó stratégia

Az alábbiakban megosztok 5 olyan hatékony stratégiát, mely segíthet a szorongás oldásában. Szándékosan nevezem ezeket most stratégiának, hiszen a szorongó gyermekekkel való bánásmód nem egy-egy technika kiváló alkalmazásáról szól. Azért stratégia, mert összetett, komplex megközelítés. Ismernem kell hozzá a gyermeket, a módszereket, és tudnom kell, hogyan befolyásolják ezek a gyermek gondolkodását, szervezetének működését. Így segíthetsz neki szülőként:

Figyeljünk a szervezet jelzéseire! – A szorongásoldás egyik alappillére az egészséges életmód helyreállítása. Rengeteg gyermek szorongásszintjét a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás emeli meg, vagy ha nem töltenek elegendő időt játékkal, mozgással. Agyuk ilyenkor túlterhelődik, túlingerlődik, és ezáltal feszültebbé válnak. Segítsünk nekik a kiegyensúlyozott napi rutin kialakításában. Biztosítsunk számukra nyugodt helyet az alváshoz (pl. ne tévézzünk mellette), tanuláshoz. Feküdjön le időben, egészséges ételeket fogyasszon, igyon eleget, legyen minden nap friss levegőn, mozogjon és játsszon sokat!

A cikk teljes terjedelmében a neszorongj.hu oldalán olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás