Szülő- és gyereknevelés

5 meglepő dolog, amit nem biztos hogy tudsz a halloweenről

Azzal kell kezdenünk, hogy a halloweeni tökfaragás közel sem amerikai védjegy, mint ahogy az a köztudatban ismert, hanem eredetileg kelta eredetű hagyomány. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy erről az október közepe-végi, mezőgazdasagi betakarítással kapcsolatos szokásról a magyar néprajz is beszámol. 

Az már más kérdés, hogy száz évvel ezelőtt egyes magyarlakta vidékeken ennek a tradíciónak egy jóval visszafogottabb, kevésbé harsány változata volt ismert.
Olyan érdekességeket hoztunk a Mesepedagógia szakemberének hamarosan megjelenő könyvéből, ami talán téged is meglephet.

1. Lányokat ijesztegettek vele

A tökfaragás hagyományának magyar gyökere is vannak. A tök betakarítását követően, október közepén-végén, halottak napja és mindenszentek környékén sokan vájták ki a nagy takarmánytököket, majd rá orrot, szemet, ijesztő, vicsorgó szájat faragtak, és gyertyát gyújtottak a tök belsejében. A töklámpásokat az ablakba vagy az ajtó elé helyezték, vagy kitűzték a kerítések tetejére. A legények a világító faragványokat legfőképp a lányok ijesztgetésére használták.

2. Az Alföldön jelmezbe is bújtak

Az Alföldön az őszi ünnepkörrel és a kukoricafosztással kapcsolatban jelenik meg a faragott tök: néhányan jelmezt öltöttek, a kivájt tököt kivilágították, a fejükre helyezték, és így ijesztgették általában a lányokat, az asszonyokat. 

3. Az idősebb generáció még emlékszik a régi hagyományra

Bálint gazda így emlékezett vissza a gyerekkorára: "Gyermekkoromban azzal szórakoztunk a hosszú őszi estéken, hogy a jókora tököket kivájtuk, szemet, szájat vágtunk rá, és társaink rémületére este égő gyertyát állítottunk belé.”  

EZ IS ÉRDEKELHET: Meg lehet enni a Halloween tököt? Utánajártunk!

4. Erdélyben a kerítésre tették ki a töklámpást

Az erdélyi hagyományról Gazda Klára így ír: „Őszi estéken az iskolás gyermekek — leányok és fiúk — töklámpást készítenek. A hozzá való nagy, sárga disznótökért csoportosan mennek ősszel a Rétkertbe. Először levágják a tetejét, ebből lesz a fedője, kipucolják a töklámpás belét, majd beleütik a kést, amit szem-, orr- és szájformailag elhúznak, vagyis a héjából kikanyarítanak egy-egy darabot. Fogat gyufaszálból tesznek. Végül belehelyezik az égő gyertyát, és lefödik. Egy darabig egymást ijesztgetik vele, majd az utcai kerítésre teszik. Ilyenkor a járókelők lépten-nyomon félelmesen vigyorgó töklámpásokat láthatnak.” 

5.  Töklámpással világították ki a király celláját

Az Árpád-házi Salamon királyunk a Visegrádi várban raboskodott, és a cellájának ablakába töklámpást helyeztek. Innen származik a mondás: "fénylik mint Salamon töke".  Salamon ugyanis Gézával és Lászlóval - I. András testvérének, Bélának fiaival - hadakozott a trónért. 1074-ben azonban döntő győzelmer arattak Salamon felett. Hosszas alkudozás után Salamon végül lemondott a trónról, ennek ellenére László 1082-ben összeesküvés vádjával lefogatta, és a visegrádi vártoronyba záratta Salamont. Az ajtókat és ablakokat befalazták, László parancsára pedig éjszakánként az őrök töklámpásokkal világították ki a tornyot, hogy okulásként mindenki messziről lássa, kit is tartanak ott fogva.

Mit jelent a halloween szó?

A halloween szó a mindenszentek előestéjét jelenti, ami az angol nyelvű "All Hallow Eve" kifejezés rövidebb változata. Halloweent október 31-én, mindenszenteket november 1-jén, míg a halottak napját november 2-án tartjuk.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás