Szülő- és gyereknevelés

Meg lehet enni a Halloween tököt? Utánajártunk!

Október végén megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezekből ehetünk-e vagy kizárólag faragásra alkalmasak?

A Halloween tökfaragás nagyon szórakoztató közös családi móka lehet, amihez ebben a cikkünkben mutattunk jobbnál jobb sablonokat és ötleteket. A ködös, borongós kora esti félhomályban a narancssárgán ízzó Halloween töklámpás látványa lenyűgözi a gyerekeket, sőt még a felnőtteket is. Talán ezért annyira népszerű a budapesti Hősök terén, évről-évre megrendezésre kerülő, egészen különleges hangulatú töklámpás fesztivál, ahol családi-baráti társaságok vonultatják fel kreatív töklámpásaikat.

A viccesen félelmetes Halloween tök dekorációként már meghódította az egész világot, gyerekek esetén kézügyességfejlesztésre, kreatívkodásra, töklámpásnak szintén kiválóan alkalmas, no, de mi a helyzet a látványos dundi zöldség ehetőségével?

Ételmérgezést okoz a faragható Halloween tök fogyasztása

A Nébih szakértői felhívják a figyelmet arra, a tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, és bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is - ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket (kukurbitacinokat) tartalmaznak.

A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben,  néhány falat vagy kiskanálnyi mennyiség elfogyasztása után is komoly, kellemetlen gasztronómiai tüneteket okoznak: például gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést vagy kiszáradást. 

Tehát nagyon-nagyon fontos, hogy tudatosan vásároljunk tököt külön étkezési és külön dekorációs célra, a dekortököket, így a Halloween tököt semmiképpen ne fogyasszuk, helyette viszont ehetünk egészséges sütőtököt, amiből változatos és ízletes ételeket készíthetők.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás