Szülő- és gyereknevelés

5 ok, ami miatt válságban van a modern gyereknevelés

Napjainkban talán sokkal nehezebb, nagyobb feladat a gyereknevelés. Bármennyire is próbáljuk megtalálni az arany középutat a számítógép és a focipálya között, lehet, hogy a gyerek mégis egy kezelhetetlen, sőt kibírhatatlan kamasszá cseperedik. Milyen hibát követ el a mai szülő?

1. Félelem és önfeláldozás

Történt már olyan, hogy a kislányunk elkezdett hisztizni egy szoknya miatt, amit nem akart felvenni, és te máris rohantál a másikért? Miért akarjuk teljesíteni a gyerekünk minden kívánságát? Hagyjuk, hogy elégedetlenkedjen nyugodtan, hiszen meg kell valahol, valamikor tanulja, hogy nem minden az ő kénye kedve szerint történik. Jobb, ha előbb megtanulja. Ne féljünk nemet mondani neki, ráadásul, ha komoly okunk van rá.

2. Ne csökkentsük az elvárásokat!

Hajlamosak vagyunk a gyerekkel mindig egy kicsit engedékenyebb lenni. Egyet legyintünk, oh, most dackorszakban van, kicsit nyűgösebb, elviselhetetlenebb a kelleténél. Most nincs kedve ezt vagy azt csinálni. Ne hagyjuk, hogy ne legyen kedve, igenis meg tudja csinálni. Sokkal többre képes, mint amennyit gondolunk róla.

3. Közös teherviselés

Nem lehet csak a gyereket vagy csak a szülőt hibáztatni, ha mondjuk a gyerek a boltban fél órán keresztül torkaszakadtából üvölt azért, mert nem kapja meg az ötödik csokit. Ha a gyerek hisztizik, az anya igenis dicséretet érdemel, hogy nem fogta be a száját egy csokival, hanem határokat szab neki.

4. Nem az egyszerűbb út a jobb

A gyerek száját könnyen be lehet fogni, ha este a kezébe nyomjuk a tabletünket és berakunk neki egy tucatnyi mesefilmet. Fontos, hogy le tudja magát egyedül is foglalni, egyedül is el kell tudjon játszani, hiszen ez az alapja annak, hogy majd később egyedül oldja meg a problémáit.

5. Nem mindig a gyerek az első

Nem kell egész életünkben arra figyeljünk, hogy a gyerek programjához igazodjunk. Ne dobjuk félre teljesen saját életünket, igényünket, meg kell tanuljon a gyerek türelmesen várni arra, hogy megkapjon valamit.

A cikk forrása: filantropikum.com
A cikk nem ellenőrzött tartalom. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás