Szülő- és gyereknevelés

MINDEGY, MIT NÉZ A GYEREK A KÉPERNYŐN, AKKOR IS AGRESSZÍVABBÁ VÁLHAT TŐLE

Amikor gyerekkori agresszióról beszélünk, gyakran kerül szóba a mai rajzfilmek és számítógépes játékok túlzott erőszakossága. Arra már kevesebben gondolunk, hogy a képernyőnézés önmagában is növelheti az agressziót. Márpedig ha a gyereknek nincs lehetősége kellően kimozogni és kreatívan kijátszani magát, akkor a legbarátságosabb mesét nézve is hasonló viselkedéssel szembesülhetünk.

Olyan világban élünk, ahol a gyerekeink nagyobb eséllyel kerülnek túlzottan ingergazdag környezetbe, mintsem károsan ingerszegénybe. A technikai vívmányoknak köszönhetően felgyorsult az életünk, és egyre sűrűbbé váltak a minket érő ingerek (fények, hangok), amelyeket valamikor és valamilyen formában fel is kellene tudnunk dolgozni. A probléma az, hogy erre – talán éppen a technikai fejlődés következtében – egyre kevesebb teret engedünk. Kevesebb a fizikai és a verbális aktivitás, ez pedig már a gyerekek erőszakosságára is hatással lehet.

A Divány.hu szerzőjéről

Tarkovács Cecilia szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

Amikor gyermekkori agresszióról beszélünk, gyakran kerül szóba a szülői minta, a kortárs csoportok befolyásoló ereje, valamint a rajzfilmek, gyerekműsorok és számítógépes játékok erőszakossága is. Valóban nagy hatással vannak ezek a gyerekek magatartására és viselkedésére, ugyanakkor jóval komplexebben, mint azt a legtöbben gondolnánk. Nemcsak az számít, hogy miként kommunikálunk a gyerekkel, de az is, hogy milyen kapcsolatot ápolunk a családtagokkal és egyáltalán, az életünkkel. A kortársak agressziója szintén képes hatást gyakorolni a gyerek viselkedésére, de hosszabb távon csakis akkor, ha a szülővel való kapcsolat nem nyújt kellő érzelmi biztonságot, és így azt a barátaitól próbálja megszerezni. A gyerekműsorok, rajz- és animációs filmek pedig, amelyek köztudottan egyre ingergazdagabbak és erőszakosabbak, mégsem csak ezzel árthatnak. A gyerek agresszivitásának megnövekedését közvetve ugyan, de bármilyen gyerek-, vagy akár természetbarát műsor is okozhatja. Hogy miért, azt máris mutatjuk.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.
Nyitókép: Gettyimages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás