Szülő- és gyereknevelés

Szeresd a gyermeket minden körülmények közt – akkor is ha nem tehetséges, balszerencsés, vagy már felnőtt

Janusz Korczak lengyel pedagógus, író, orvos, társadalmi aktivista, aki háromszor is megtagadta, hogy a saját életét mentse.

Nem vándorolt ki Palesztinába nem sokkal Lengyelország megszállása előtt. Nem hagyta el az otthonát és az általa vezetett árvaházat még a küszöbön álló borzalmak előtt sem. Ezután a varsói gettóból sem volt hajlandó menekülni. Harmadszor akkor tagadta meg a menekülést, amikor már a treblinkai haláltáborba tartó vonaton volt az árvaház gyerekeivel együtt. Ekkor egy tiszt odafordult hozzá, és azt kérdezte, valóban ő írta-e az I. Matykó király című gyermekregényt, mert nagyon jónak találja a könyvet, ezért, ha valóban ő írta, elengedi.

Korczak megkérdezte, hogy az árvaházi gyerekeket is elengedi-e, mire a tiszt nemmel felelt. Korczak így nem fogadta el az ajánlatot, és a vonaton maradt. Sajnos a jelenet egyetlen résztvevője sem maradt életben. Janusz Korczak a treblinkai haláltáborban vesztette életét az árvaházi gyerekekkel együtt, pedig megmenthette volna az életét. Ez a történet mindent elmond, amit csak érdemes tudnunk Korczakról. Az alábbiakban bemutatunk 10 alapelvet, amelyet ez a ragyogó ember ajánlott a gyermekek oktatására.

1. Ne várd, hogy a gyermeked olyan lesz, amilyen te vagy, vagy amilyennek te szeretnéd, hogy legyen. Segíts neki abban, hogy önmaga lehessen, és nem a te másolatod.

2. Ne kérd a gyermekedtől, hogy visszafizesse neked mindazt, amit érte tettél. Hiszen te adtál neki életet, hogyan is tudná ezt valaha meghálálni? Ő is életet ad majd valaki másnak, és ez a hála visszafordíthatatlan törvénye.

3. Ne mutasd ki az elégedetlenségedet a gyerek előtt, mert ez visszaüthet rád idősebb korodban. Hiszen ahogy a mondás is tartja, ki mint vet, úgy arat.

4. Ne kezeld fölényesen a problémáit. Az életben mindenkinek megvannak a maga problémái, és a gyereknek sem könnyebb, mint neked, sőt, talán még nehezebb is, mert neki még nincs tapasztalata.

5. Soha ne alázd meg.

6. Ne feledd, hogy a legfontosabb találkozások a gyermekeinkkel való találkozások. Ezért maximálisan figyelj rájuk – soha nem tudhatod, ki válik majd belőle.

7. Ne bánkódj, ha valamit nem tudsz megtenni a gyermekedért, ne feledd: soha semmi nem elég, amit érte teszel, amíg nem teszel meg mindent, amit csak tudsz.

8. A gyermek nem egy zsarnok, aki az egész életedet az irányítása alatt tartja. Ő az a kincs, amelyet az élet adott neked, segíts neki megtartani és továbbfejleszteni a benne rejlő kreativitást.

9. Tanulj meg szeretni egy idegen gyereket. Soha ne viselkedj úgy egy idegennel, ahogy te sem akarnád, hogy mások viselkedjenek a te gyerekeddel.

10. Akkor is szeresd a gyerekedet, ha nem tehetséges, balszerencsés, ügyetlen, vagy már felnőtt. Beszélj vele, örülj neki, mert egy gyermek jelenléte ünnep, amit nap, mint nap át kell érezned.

A cikk forrása: filantropikum.com
Nyitókép: freepik.com

A cikk nem ellenőrzött tartalom. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás