Szülő- és gyereknevelés

5 ok, hogy miért fontos a gyerekeknek játszani

Nem az olvasás és az írás az egyetlen módja annak, hogy a gyerekek tanuljanak, tehát ne hagyjuk el életükből a játékokat!

 

Gyermekeinket az iskolába küldjük tanulni. De gondoltunk már arra, hogy akkor is ugyanúgy tanulnak, amikor játszanak?

A játék nem csak a testüknek tesz jót, hanem segíti a gyermekek agyának fejlődését, valamint a tanulásban is fontos szerepe van.

Játék alatt természetesen nem csak a szervezett csapatsportokat értjük, viszont a képernyő előtti számítógépes videójátékokat nem ide soroljuk! Az egészséges játék azt jelenti, hogy gyermekek a testüket aktív, ötletes játékokban használják, ezzel együtt gondolkodnak is – például bújócskáznak, bicikliznek, kockákkal vagy legóval építenek, kalóznak vagy hercegnőnek öltöznek be – minden olyan tevékenységet, amely a gyerekek számára magától értetődő. Ezek játékok fejlesztik a gyermekek kreatív gondolkodását, fantáziájukat használják, csapattagként működnek, szabályok kialakítására és követésére való képességüket fejlesztik. A gyerekeknek pedig időre van szükségük az építkezéshez, az alkotáshoz és a fantáziáláshoz.

Az évek során rengeteg tudományos kutatás bizonyította, hogy a játéknak igen fontos szerepe van a gyermekek fejlődésében és tanulási képességeik alakulásában. Tehát akár színjátékról, sportolásról, szabadban töltött időről vagy szünetről van szó – hagyja, hogy a gyermekek játsszanak!

Öt módszer, amellyel a gyerekek gondolkodásukat és testüket játékon keresztül fejlesztik:

1. Szerepjátékok

Legyen szó harcról, lövöldözéséről vagy babázásról, sok minden történik, amikor a gyerekek a képzeletüket használják játék közben. A szerepjáték az agy számos területét használja, beleértve a nyelvet, a mozgást, az érzelmeket és a gondolkodást is. Ez segít a gyerekeknek abban is, hogy rájöjjenek, hogyan működnek a dolgok, és hogyan kapcsolódjanak a világhoz, valamint lehetővé teszi számukra, hogy új szerepeket találjanak ki és fedezzenek fel. A kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik sokat játszanak, jobbak a bonyolult, úgynevezett „absztrakt gondolkodásban”, és szociálisabbak is.

2. Kockák

A kockajáték vajon matematikai zsenivé változtathatja a gyerekeket? Nos, ez így talán nem egészen igaz. De kétségtelen, hogy a játék nemcsak szórakoztató, hanem hosszú távú hatásai is vannak a gyerekek tanulására. Egy tanulmányban a kutatók olyan óvodásokat vizsgáltak, akik gyakran kockákkal játszottak, majd figyelemmel kísérték őket középiskolai tanulmányaik során is. Azt figyelték meg, hogy középiskolás korig a kockákkal játszó gyerekek magasabb pontszámot értek el matematikából. Egy másik tanulmány szerint a kockákkal (vagy más építőjátékokkal) való játék javítja a gyerekek problémamegoldó készségeit is.

3. Társasjátékok

Hogyan segítenek a csúszdás és létrás játékok a gyermekeknek? A társasjátékok megtanítják őket a szabályokra, a döntéshozatalra, a várakozásra és egyéb szociális készségekre. A játékok segíthetnek a gyermekeknek olyan fontos korai matematikai készségek fejlesztésében is, mint a számolás, valamint a szín- és formafelismerés.

4. Szabadidős játékok

Sajnos sok iskola lecsökkentette az órák közötti szüneteket, még inkább növelve a tanórák hosszát. Pedig a gyerekek hatékonyabban tanulnak, ha több lehetőségük van napközben is kint játszani. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekek kevésbé figyelmesek, ha a nap szünet nélkül vagy kevés szünettel telik. Amikor van idő az órák között pihenni, sokkal jobban koncentrálnak.

A szabadidős játékok emellett lehetővé teszik, hogy fejlesszék szociális és kommunikációs készségeiket azáltal, hogy megtanulnak együttműködni, miközben saját játékokat és szabályokat alkotnak, határoznak meg, valamint megtanulják megoldani a konfliktusokat is. Tehát ne mondja senki, hogy a szünet időpocsékolás – rendkívül fontos tanulási folyik azokban a percekben is!

5. Játék a szabadban

Mivel a televízió, a számítógépek és a videójátékok bent tartják a gyerekeket, sokaknál kimarad a mászókára és fára mászás, a levelek közt ugrálás és a szabadban való futás öröme. A természetben való játék növeli a gyerekek tanulmányi eredményeit és jelentős hatással van viselkedésükre.

Tanulmányok szerint a természet megmozgatja a gyerekek fantáziáját és csökkenti a stresszt. Szerepjátékaik bonyolultabbá és változatosabbá válnak, mint amikor csak bent játszanak. A gyerekek még akkor is jobban érzik magukat a szabadban, ha kint minden csupa sár.

Azok az iskolák, amelyekben a szabadtéri aktivitás jelentős szerepet kap, a tanulók magasabb pontszámot érnek el kritikus gondolkodási készségekben, matematikában, olvasásban és a magatartási mutatókban. Azok a gyerekek viszont, akik kevés időt töltenek a természetben, a szabad ég alatt, általában nem teljesítenek olyan jól később az egyetemen.

Tehát még akkor is, ha belvárosban laktok, vigyétek ki a gyerekeket a helyi parkba vagy játszótérre, amikor csak lehetőség nyílik rá.

Fotó: Freepik
A cikk forrása: Greatschools.org 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás