Szülő- és gyereknevelés

6 tipp a Harvard pszichológusaitól: Mi kell ahhoz, hogy pszichésen stabil gyereket nevelj?

Udvarias, gondoskodó és együttérző gyermeket nevelni nem kis szülői feladat. Erre adnak hat nevelési tanácsot a Harvard Egyetem szakértői.

1. Tölts időt a gyermekeddel

Ez mindennek az alapja. Rendszeresen tölts időt a gyermekeddel, érdeklődj a hobbija és a problémái felől,  de a legfontosabb, hogy hallgasd meg mindig, amit mondani szeretne.
Nemcsak sokat fogsz megtudni ezáltal a fiad vagy lányod személyiségéről, de a viselkedésed példát fog mutatni arra, hogy hogyan kell törődni és figyelni másokra.

2. Mindig mondd el gyermekednek, hogy milyen sokat jelent ő a számodra

Pszichológusok kutatásai szerint sok gyerek nem tudja, hogy a szülei számára ő a legfontosabb ember a világon. Pedig nagyon nagy szükségük lenne arra, hogy ezt a megerősítést a te szádból hallja.
Ne felejtsd el minél gyakrabban ismétled el ezt, gyermeked annál nagyobb érzelmi biztonságban, szeretve és megbecsülve érzi majd magát.

3. Mutasd meg nekik, hogy a problémákat igenis meg lehet oldani

Ha például gyermeked egyszer csak úgy dönt, hogy végleg abbahagyja a focizást, kérd meg őt, hogy magyarázza el, miért nem szeretne többet edzésre menni. A beszélgetés során vezesd rá őt arra, hogy milyen kötelezettségei vannak a csapattársaival szemben. Ha ezután is abba akarják hagyni a focit, akkor segíts neki új hobbit találni, amiért újra szívből rajonghat.

4. Értékeld nagyra a segítségét

Kutatások szerint azok az emberek, akik hozzászoktak a hála kifejezéséhez, hajlamosabbak együtt érezni másokkal, nagylelkűbbek és szívesebben segítenek másokon. Érdemes tehát kialakítani olyan napi tevékenységeket, amelyben a gyermeked valódi segítség lehet otthon, és amiért te mindig köszönetet mondhatsz.
A pszichológusok azt is javasolják, hogy mindig ismerd el és dicsérd meg az erőfeszítéseit.

5. Segíts a gyermekednek megbirkózni a negatív érzelmeivel

A pszichológusok úgy vélik, hogy a negatív érzelmek megértése és megélése, például a harag, a gyűlölet, a szégyen és az irigység, segít a gyermekednek megoldania belső konfliktusait.
Az ilyen jellegű önelemzés elindítja őt azon a hosszú úton, amely az együttérző, gondoskodó személyiséggé váláshoz és a pszichológiai stabilitáshoz szükséges.

6. Magyarázd el neki, hogy a világ sokkal összetettebb és érdekesebb, mint ahogyan azt gondolja

Pszichológusok kutatásai szerint szinte minden gyereket csak a családja és a barátai szűk világa érdekel. Alapvető fontosságú, hogy megtanuljanak érdeklődni az ezen a szűk körön kívüli emberek és események iránt, amelyek eltérhetnek a társadalmi, kulturális és földrajzi ismereteiktől.
Ebben segíthet nekik, ha megtanulnak jó hallgatósággá válni, akik képesek beleélni magukat valaki más helyébe, és empátiát éreznek, akár filmek, fotók segítségével vagy a hírek által.

Néhány utolsó fontos gondolat a Harvard szakértőitől:

"Udvarias, gondoskodó és együttérző gyermeket nevelni nagyon nehéz feladat. De ez az, amire mindannyian képesek vagyunk. És semmi más a világon nem hasonlítható össze azzal a felbecsülhetetlen örömmel, amit akkor fogsz érezni, amikor ezt eléred".

Forrás: Külföld
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás