Szülő- és gyereknevelés

6 vadregényes szurdok, ha kalandos és emlékezetes családi kirándulásra vágysz

Lélegzetelállítóan szép szurdokvölgyeket ajánlunk, amelyeket hol sziklás patakmedrek, hangulatos vízesések, csobogók, hol pedig látványosan izgalmas sziklaformák tagolnak. Sőt, egyik-másik patakvölgyben geológiai kuriózum vagy évszázados legendák nyomába is eredhetünk örökmozgó, kíváncsi gyermekeinkkel.

1. Gaja-szurdok - Bakony

Távolság Budapesttől: 80 kilométer.

Fotó: Kölöknet / Fodor Evelin

Lelkes "tesztelőink" szerint a szurdok teljesen gyerekbarát. A túraútvonal körülbelül 4 kilométer hosszú, kényelmes tempóban akár 1-1,5 óra alatt körbejárható. Fehérvárcsurgó vagy Bodajk felől közelíthető meg a patak vájta völgy, amelynek legromantikusabb pontja az Ádám-Éva fa. A helyszín annyiban is legendás, hogy egykoron betyárok húzták meg magukat a környék barlangjaiban. A Károlyi-kilátóból megkapó panoráma tárul elénk az egész Gaja-szurdokra.

2. Ördögárok szurdok - Bakony

Távolság Budapesttől: 130 kilométer.

Fotó: Facebook/Nekem szülőhazám

Az Ördög-árok a Bakony egyik legvarázslatosabb szurdokvölgye. A Csesznekről induló turistaút a patak sziklás medrében vezet végig, ezért relatív nehezebben járható - pici gyerekeknek még nem ajánljuk, de nagyobb, mozgásigényes "kalandoroknak" már mindenképpen. A körülbelül 2,5 kilométer hosszú szurdok felénél található az "Ördög-gát" elnevezésű hangulatos képződmény, amely egy kicsiny vízeséssel ékesített természetes sziklaakadály. Mészkőfalba rögzített lépcsőfokokon, kifeszített drótsodrony segítségével kapaszkodhatunk fel a torlasz tetejére, ám, aki az izgalmakat kerülve mégsem szeretné megmászni a sziklát, egy kerülőösvényen körbe is járhatja azt. Az Ördög-gát nemcsak a Bakony, hanem egész Magyarország egyik legizgalmasabb kirándulópontja, ezért mindenképpen bakancslistás ajánlat!

3. Dera szurdok - Pilis

Távolság Budapesttől: 25 kilométer.

Fotó: parkerdo.hu

A Dera-szurdok a Pilis–Visegrádi-hegységben található népszerű családi kirándulóhely, Pilisszentkereszthez közel. Érdekessége, hogy vízesések, kis bukók és látványos sziklaformák tagolják, a patakban pedig akár rákokat is fel lehet fedezni. A völgy tavasztól őszig kiváló úti cél lehet. Nagyobb gyerekekkel már bátran nekivághatunk a túrának, garantáltan élvezni fogják!

4. Remete szurdok - Budai-hegység

Távolság Budapest belvárosától: 10 kilométer.

Fotó: mozgasvilag.hu / Nyáry Tamás

A szurdok Remeteszőlős és Máriaremete területén, Remete-hegy és a Hosszúerdő-hegy között húzódik. A 6 kilométer hosszú, 2-3 óra alatt viszonylag könnyebb túrával teljesíthető útvonalat kisgyerekes családoknak is bátran ajánljuk. A szurdok mindkét oldala nagyon meredek, sok helyen sziklás, emiatt nagyon látványos. A vadregényes szurdokban számos barlang bújik meg, ami a felélénkíti a gyerekek fantáziáját; meséljünk itt nekik a - 18. században a Remete-barlangban élt remetéről, akiről a hegy is és a környék is a nevét kapta.

5. Páris-patak szurdoka - Cserhát

Távolság Budapesttől: 120 kilométer.

Fotó: nogradgeopark.eu

A köztudatban „Palóc Grand Canyon”-ként híressé vált, védett szurdokvölgy elnevezése földrajzi szempontból ugyan nem helyes, de a terület különlegességét és egyediségét kitűnően jelzi. Több millió éve még folyó kanyargott errefelé, a szurdok az év nagy részében teljesen száraz, de tavasszal és ősszel, esőzések idején, hóolvadáskor szép vízesések képződnek a 15-20 méter mély, szinte függőleges falú völgyben. Nemrégiben a Páris-patak völgyében fedezték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, amelyek még világviszonylatban is kuriózumnak számítanak: a vulkáni kitörések megszűnte után lerakódott vulkáni üledékes anyagba növényi részek és fatörzsek ágyazódtak be, az üregek ezekbe a kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai. A "szurdok" megközelítése Ráróspuszta irányából Nógrádszakál felé haladva lehetséges.

6. Morgó-gödör, a "Palóc geocsoda" - Mátra

Távolság Budapesttől: 105 kilométer.

Fotó: Kölöknet / Földi Tímea

Nemti közelében található Palócföld másik csodája: a Morgó-gödör. A hasadék ugyan csak 50-60 méter hosszan húzódik, de a látványában megmerítkezni minden időt és fáradtságot megér. A Morgó-gödör hatalmas falain túl kisebb, a természet alkotta, érdekes alakzatú sziklaformációra is bukkanhatunk. A "Kőleány" alakzat vagy a "Sárkány-szikla" régmúlt idők legendáiról mesélnek. A Kőleány szikláról a falubeliek úgy tartják, hogy egy valaha élt leány éppen apjának vitt ebédet, de útközben megéhezett, és maga ette meg az ételt. A leány letagadta tettét, és az apjának azt hazudta: "Változzak kővé, ha ez nem igaz". És a leány kővé változott...
Kirándulásunkat Nemti községből indíthatjuk a Fenyves utcából. Sajnos nincs jól kitáblázva az útvonal, ezért szemfülesnek kell lennünk, ha a rejtett természeti kincs nyomára szeretnénk bukkanni.

Kezdőfotó: Kölöknet / Földi Tímea

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás