Szülő- és gyereknevelés

A gyerekek 30 százaléka tanulási zavarral küzd! Jeles szakemberek adnak elő az atipikus fejlődésről áprilisban

Idén tavasszal is megrendezésre kerül az Országos Bio-és Neurofeedback Független Egyesület (OBNE) gondozásában megvalósuló Neurofeedback Konferencia. A nagy érdeklődésre számot tartó eseménysorozat következő rendezvényét a szervezők április 22-én a Lurdy Konferencia-és Rendezvényközpontban tartják.

 

A „Különleges vagy Rendellenes? - Atipikus fejlődés és a neurofeedback” elnevezésű, április 22-i konferencia témája a gyermekek idegrendszeri éretlenségéből, atipikus idegrendszeri fejlődéséből eredő nehézségekre és azok fejlesztési lehetőségeire összpontosít.

A szervezők kifejezett feladatuknak tekintik, hogy az atipikus fejlődésmenetű gyermekek kapcsán ne csak a témáról legyen szó, hanem a meghívott neves szakemberek előadásainak segítségével fejlesztési lehetőségeket és megoldási eszközöket is kínáljanak az érdeklődők számára.

A konferencia témája rendkívül időszerű, hiszen napjainkban a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek aránya eléri a 30%-ot, ami óriási szám. Ezeknek a gyerekeknek nagy része halmozottan hátrányos helyzetű a tanulás területén, többen részképesség zavarral (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), illetve krónikus idegrendszeri problémában (autizmus, ADHD stb.) érintettek. Ugyanakkor jelentős azon gyerekek száma is, akik ugyan diagnózis nélkül, de magukon viselik az ADD vagy az ADHD tüneteit, így ennek okán hiperaktívak, impulzívak.  A probléma, tehát megannyi családot érint, megannyi olyan családot, akik napi szinten bújják a különböző tudományos cikkeket, hallgatják a szakértők előadásait, annak érdekében, hogy segíteni tudjanak gyermeküknek a tanulásban, a közösséghez való alkalmazkodásban, a különlegességük okozta szorongások leküzdésében.

Előadók az április 22-i konferencián

Az előadók között szerepel Prof. Dr. Gyarmathy Éva klinikai és nevelés lélektani szakpszichológust, akinek fő területe a szóban forgó atipikus fejlődés. A Doktornő a neuroatipikus gyermekek fejlődése és sajátosságai kapcsán tart majd előadást, és beavatja a résztvevőket olyan a gondolkodást és tanulási hatékonyságot növelő módszerekbe, amelyeknek kutatásában és fejlesztésében maga is részt vesz.

Prof. Dr. Hirsch Anikó csecsemő-és gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter és pszichoterapeuta szakorvos előadásában az érzelmi hátterű problémák, traumák idegrendszeri vonatkozásairól beszél, és feltárja több évtizedes tapasztalatainak eredményeit.

A konferenciára Dr. Guseo András ideggyógyász és pszichiáter is elfogadta a meghívást, aki a funkcionális gyógyítás jeles képviselője nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi viszonylatban is. Előadásának témája az étel vezérelt viselkedési spektrum zavar - ennek kapcsán beszél arról, hogy táplálkozásunk milyen összefüggésben áll az egyes betegségekkel és az atipikusan működő idegrendszerrel.

Kulcsár György neuropedagógus, a KMT Akadémia szakmai vezetője egy izgalmas projekttel készül és társelőadójával, Flick Hajnalka, neurofeedback trénerrel a komplex mozgásterápiás fejlesztés és a neurofeedback lehetséges kölcsönhatásairól fog szólni.

A konferencia zárásaként, Kisné Hullán Gabriella az OBNE elnöke, a neurofeedback szakember az érdeklődőket abban segíti elkalauzolni, hogy miként segíthet a neurofeedback módszer, mint fejlesztési lehetőség az atipikus fejlődésmenetű gyermekeknek.

Mi az a Neurofeedback?

A neurofeedback tréning során egy gép és a hozzá kapcsolódó számítástechnikai szoftver méri, monitorozza és visszajelezi a kliens számára a saját agyi tevékenységét, amely által a tréningezett személyek idegrendszeri működése egy jobb önszabályozási mechanizmust képes elérni, így eredményezve a tüneteik csökkenését adott esetben azok megszűnését.

A konferencia résztvevői között a téma prioritása miatt, nem csak a kiegészítő fejlesztési lehetőségeket végző szakemberek, trénerek, fejlesztő-és gyógypedagógusok, pszichológusok, és mozgásterapeuták lesznek jelen vendégként, hanem a témában érdekelt családok, édesanyák és édesapák, akik testközelből tapasztalják azon tüneteket, amelyeken  a különböző módszertanok segíteni kívánnak.

OBNE

A szervezőként megjelenő OBNE a 2019-es megalakulása óta mind a szakmai programjaival, mind pedig az általános munkásságával nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a neurofeedback és a biofeedback tudományos klinikai kutatásain alapuló módszertanok megismertetésén keresztül felhívja a figyelmet a gyermekek idegrendszeri éretlenségéből, atipikus idegrendszeri fejlődéséből eredő nehézségekre és azok fejlesztési lehetőségeire.

Az OBNE, mint a hazánkban lévő neurofeedback trénerek szakmai csoportja az idegrendszeri fejlesztés ezen kiegészítő lehetőségét népszerűsíti, mindemellett pedig a trénerek munkáját segíti a neurofeedback fejlesztések magas szintű szakmai kivitelezése érdekében.

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás