Szülő- és gyereknevelés

A gyerekek imádják, állandóan ezt eszik, csak sajnos gyulladást okoz az agyban!

Egy új kutatás összefüggést talált a sült ételeket, különösen a nagymértékű sült krumpli fogyasztás, illetve a szorongás és a depresszió fokozott kockázata között. A tudományos vizsgálatot a Washington Egyetem St. Louis Orvostudományi Karának dolgozói végezték.

Az amerikai kutatók a nyugati táplálkozási szokásokat párhuzamba állították a mentális egészség általános romlásával, és vizsgálatukkal kimutatták, hogy a gyakori sült ételek fogyasztása a szorongás és a depresszió magasabb kockázatával járhat - olvasható a PNAS egyik cikkében. A kedvelt sültjeink fogyasztása hosszú távon úgy tűnik még szorongáshoz és a depresszióhoz is vezetnek, a mögöttes mechanizmusok azonban továbbra is tisztázatlanok.

A vizsgálat eredménye

A 140 728 fővel végzett új vizsgálat kimutatta, hogy a gyakori sült ételfogyasztás, különösen a sült burgonya fogyasztása:

 • 12 százalékkal növeli a szorongás és
 • 7 százalékkal a depresszió kockázatát

Mindezekért a sütés közben felszabaduló akrilamid hokolható.

Mi az az akrilamid?

Az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik 120°C felett történő hevítésekor, azaz sütéskor, pörköléskor, grillezéskor, alacsony nedvességtartalomnál. Az akrilamid nevű szennyezőanyag jelentős mértékben előfordul a sült ételekben, különösen a sült krumpliban.
A kockázatnak leginkább kitett fogyasztói csoport: a gyermekek az alacsony testtömegük miatt, ráadásul az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid megnöveli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjánál - figyelmeztet a Nébih.

Gyulladás és pusztítás az agyban

Megan Hilbert amerikai dietetikus The Healt Line cikkében rámutatott arra, hogy: "A sült ételekben gazdag étrend hozzájárul a neuroinflammációhoz, vagyis az agy gyulladásához, mivel a sült ételek fejlett glikációs végtermékekként ismert vegyületeket termelnek, amelyek megtapadnak a szöveteken, károsítják azokat, és gyulladást okoznak".

Hilbert megjegyzi, hogy a témában még folynak a kutatások, de szerinte feltételezhető, hogy a gyulladás csökkentheti a dopamin felszabadulását, és tompíthatja az agy azon területeit is, amelyek a jutalmazással kapcsolatosak.
Ráadásul a sült ételekből jellemzően hiányoznak a rostok, a fitonutriensek és az egészséges zsírok, amelyekről kimutatták, hogy pozitívan befolyásolják az agy egészségét. Ez viszont hatással lehet a bélrendszerre.

"Ezeknek a vegyületeknek a hiánya megzavarhatja azt, ahogy a bél és az agy kommunikál egymással" - mondja Hilbert.


Leginkább kitett fogyasztói csoport: a gyermekek az alacsony testtömegük miatt

Egészséges sült krumpli - hogyan készítsük?

A hazai Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform a helytelen táplálkozással és az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal kapcsolatos betegségek megelőzésére jött létre, munkatársai a következőket javasolják "egészséges" sült krumpli készítése kapcsán:

 • sütésre válasszuk a „C” jelölésű burgonyát, amely magas keményítőtartalmú, könnyen szétfövő, tehát sütnivaló fajtákat jelöl. Ezek a burgonyafajták tartalmazzák a legkevesebb szabad cukrot, amelyekből akrilamid képződhet
   
 • a mirelit sült krumpli egészen biztosan sütnivaló típusú burgonyából készült, amelyet előzetesen már hőkezeltek (előfőztek vagy elősütöttek), így nekünk már csak rövidebb ideig kell sütni, és az akrilamid-tartalma is alacsonyan tartható
   
 • bő zsírban sütésre a legjobb a napraforgó-, repce- vagy pálmaolaj, mert jól tűrik a magas hőfokot, és kevesebb bomlástermék képződik bennük
   
 • az olajat ne is hevítsük túl: napraforgóolaj esetén elég a 170-175 C fok, repceolajnál vagy speciális sütőolajnál ez lehet kicsit magasabb
   
 • a hidegen préselt szűz olajok bő zsírban sütésre nem alkalmasak, ezek inkább salátára valók
   
 • az olajat sütés után szűrjük át, egy olaj legfeljebb 6-8 alkalommal használható
   
 • inkább világossárgára, aranybarnára süssük a krumplit, mert minél barnább egy étel a sütés hatására, annál több akrilamid képződött benne

Bő zsírban sütés helyett választhatjuk még a légkeveréses sütést, helyezzünk a tepsi aljára sütőpapírt, és a csomagoláson előírtak szerinti ideig süssük a mirelit burgonyát.

Csökkentsük a túl sok sült étel fogyasztását

Az új vizsgálat eredményei mindenesetre erős bizonyítékot szolgáltatnak az akrilamid által kiváltott szorongás és depresszió mechanizmusának feltárására, és rávilágítanak a sült ételek fogyasztásának csökkentésének szükségességére.

Forrás: PNAS, Health Line, Nébih, Tét Platform
Fotó: GettyImages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás