Szülő- és gyereknevelés

A GYEREKEK IS TUDNAK KEGYETLENEK LENNI: ÍGY ZAKLATJÁK TÁRSAIKAT A FIÚK, ÉS ÍGY A LÁNYOK

Az óvodában, iskolában, különórákon mindennapos a zaklatás, bántalmazás, kiközösítés. És bár minden bántalmazás más és más, nemcsak a körülmények, de a zaklató személyisége, sőt a neme is hatással van erre.


A fiúk és a lányok egészen másképp viszonyulnak a zaklatáshoz, más módszereket alkalmaznak társaik ellen. Általánosságban elmondható, hogy a fiúk körében gyakoribb a fizikai erőszak, míg a lányoknál leginkább a kapcsolati agresszió, például a kiközösítés a jellemző.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a lányok sosem verekednek, a fiúk pedig nem zárnak ki másokat a társaságból, de a fiatalok közötti zaklatásban vannak olyan tendenciák, amikre hatással van a gyerekek neme.

Így zaklatnak a fiúk...

Ami a bántalmazó magatartást illeti, a fiúk hajlamosabbak fizikai erőszakot alkalmazni egymással szemben, de gyakran előfordul az is, hogy a bántalmazó az elfogadásra vágyó társait maga mellé állítja. Ennek eredményeként ezek a fiúk szinte bármit megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék a csoporton belüli pozíciójukat. A bántalmazásra hajlamos fiúk általában közvetlenebbek lesznek, miután másokat megfélemlítenek, az áldozatok között pedig ugyanolyan arányban lehetnek fiúk és lányok.

A cikk folytatása a divany.hu oldalán olvasható.
Nyitókép: Gettyimages.com/Ridofranz

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás