Szülő- és gyereknevelés

A kánikulában különösen oda kell figyelni a kisgyerekekre! – Orvos tanácsai strandoláshoz

Szabad-e teli hassal, jóllakottan vízbe menni? Mire ügyeljünk, amikor bekenjük a gyereket naptejjel? Hasznos vagy felesleges az UV-védő ruházat gyerekeknek? Mi a teendő, ha fáj a gyerek füle strandolás után? Orvos válaszol.

A kánikulai hőségben, a tűző napon, strandon, fürdőzésnél még fokozottabban oda kell figyelniük a szülőknek a gyerekekre – hívja fel a figyelmet a németországi lauchhammeri Gyermek- és Ifjúsággyógyászati Klinika főorvosa, Hendrik Karpinski, és fokozott óvatosságot tanácsol a fürdőzés, a napozás és táplálkozás terén.

Biztonságos fürdőhelyek, vízi mentőmellény gyerekeknek

A kánikulai hőség sok családot vonz a strandokra, természetes vizekhez, még olyanokat is, akik máskor inkább kerülik a zsúfolt fürdőhelyeket, és ritkábban járnak vízpartra. "A kisgyerekekkel való strandolás, medence használat fokozott figyelmet igényel a szülőktől.

   Az ismeretlen strandok, vízpartok ismeretlen kockázatokat is rejtenek, és bizonyítottan több fulladásos balesethez vezetnek.

A szülőknek ezért olyan strandterületeket kell választaniuk, amelyek esetén van kisgyerekek számára kijelölt partszakasz, árnyékolt bébimedence, gyerekmedence, és ahol úszómester felügyeli a területet. Természetesen a felelősség a szülőké marad, és nekik kell folyamatosan a gyermekük testi épségére ügyelni" – magyarázza Hendrik Karpinski gyermekorvos, és felhívja a figyelmet arra, hogy a karúszókat, úszógumikat, felfújható matracokat inkább játéknak kell tekinteni, valódi biztonságot csak a minősített mentőmellények nyújtanak.

Tévhit az evés utáni fürdőzésről

Az evés utáni fürdés tilalma, ami sokak fejében létezik, valójában inkább mítosz. "Régebben azt feltételezték, hogy étkezés után a gyomorban lévő vér mennyisége "lesüllyed", és nem engedi, hogy az izmok fürdés közben dolgozzanak. Normális, azaz nem túlzásba vitt étkezés után azonban teljesen megengedett a fürdőzés" – magyarázza a klinikai főorvos, emellett azt ajánlja, hogy

   fürdőzés előtt ne fogyasszunk extrém mennyiségű vagy nagyon megterhelő ételt.

Tudatos UV-védelem

A nap UV-sugarai elleni védelem különösen fontos a gyermekek számára, mivel a káros hatások később jelentkeznek.

   Ezek a rövid távú, órák utáni hatásoktól (leégés) a hosszú távú bőrkárosodásokig, például a bőrrákig terjedhetnek. Természetesen a felelősség itt is a szülőké, és nem elfogadható indok, hogy a gyermek tiltakozik a naptej ellen"

– mondja az orvos. A fényvédő faktor döntő fontosságú a naptejek kiválasztásakor. Gyermekek esetében a teljes bőrfelületet kenjük be naptejjel, még a ruha alatt is, mivel a ruházat, amelynek védőhatását gyakran túlbecsüljük, csak korlátozott védelmet nyújt. Csecsemők és kisgyermekek számára nagyon hasznos lehet, a ma már egyre több helyen kapható speciális UV-védő ruházat.

Táplálkozási tippek kánikulára

   A gyerekek az izzadással sok folyadékot veszítenek, de különösen sok ásványi anyagot. A bő folyadék fogyasztása ezért elsődleges fontosságú, emellett ajánlott könnyű ételeket fogyasztani. Nagyon fontos, hogy a gyerekek a hőségben elegendő ásványi anyaghoz jussanak"

 – tanácsolja az orvos.

A legtöbb gyerek számára elengedhetetlen a fagyizás nyáron, a napi többszöri fagyizás ellen semmi orvosi ellenvetés nincs. A szülőknek azonban arra kell figyelniük, hogy a lágy fagylalt magasabb kockázatú élelmiszer, mert olyan kórokozókkal fertőzött lehet, amelyek hasmenéshez vezethetnek, ezért kisgyermekeknél kerülni kell; illetve vannak gyerekek, akik nem tolerálják jól a laktózt, azaz a tejcukrot, erre külön oda kell figyelni. Összességében a szülők tudják, hogy melyik fagylalt és milyen mennyiség az, ami jó a gyermeküknek – mondja Karpinski.

Strandolás utáni fülfájás gyerekeknél - Mi a teendő?

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a nyári fülfájás oka leggyakrabban az, hogy a külső hallójáratba befolyik a víz és ha onnan nem tud kijutni, akkor hallójárat-gyulladást okozhat azoknál a gyerekeknél, akik erre hajlamosak. Ritkán az is előfordulhat, hogy a víz alatti pancsolásnál a víz a fülkürtön át a középfülbe jut, ilyenkor viszont középfülgyulladás lehet a következmény.

Fül-orr-gégész szakorvos éppen ezért azt javasolja, hogy

   az érintetteknek érdemes patikában is beszerezhető füldugót használniuk csobbanás előtt, illetve lehet egyénre szabott füldugót is készíttetni az erre szakosodott audiológiai állomásokon és szaküzletekben. Ugyancsak a megelőzést segíti, ha néhány csepp – patikákban recept nélkül beszerezhető – paraffin olajat, vagy erre a célra szolgáló fülcseppet alkalmazunk, mivel az olajos felületről a víz is könnyebben kifolyik.

Úszás, fürdőzés után akár fél lábon ugrálással, vagy akár a fej oldalra fordításával segíthetjük, hogy a víz távozhasson, illetve használhatunk hajszárítót is, ám ilyenkor fontos, hogy ne forró levegőt fújjunk a fülbe, és tartsunk minimum 10 centiméteres távolságot.

Különösen fontos, hogy ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk a fület például fültisztító pálcikával, mivel a hallójárat hámja nagyon vékony, és könnyen mikrosérüléseket okozhatunk rajta, melynek következtében a hallójáratban és a vízben lévő baktériumok hatására könnyen begyulladhat.

Kerüljük a tűző napot

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az alábbiakat javasolja:

1. A nagy melegben több folyadékot, lehetőség szerint vizet fogyasszunk, valamint a déli órákban kerüljük a tűző napot, és használjunk napvédő krémet, sapkát vagy kalapot.

2. Vízparton tartózkodás esetén felhevült testtel senki se ugorjon vízbe, biciklitúrázáskor pedig a közterületi kutaknál mindenki bevizezheti magát.

3. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztása kerülendő.

4. Fokozottan figyeljünk egymásra és magunkra, a gyermekeket, házi kedvenceket senki se hagyja parkoló autóban, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Fotó: 123RF
Forrás: – itt – és – itt – és –  itt –

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás