Szülő- és gyereknevelés

A kisbaba megszületése az újdonsült apuka agyát szó szerint megváltoztatja

Egy viszonylag új tanulmány szerint nem csak az anyák alkalmazkodnak neurológiailag az újszülött kisbabájukhoz, hanem az apák is.

Egy kisbaba világrajövetele nemcsak a párkapcsolat minőségét változtatja meg, hanem képes az újdonsült szülők agyában is bizonyos változásokat eredményezni, amit az anyák esetében már többször bizonyították. Tanulmányok szerint az agy már a terhesség alatt alkalmazkodik az új körülményekhez és átalakul. Ezt neuroplaszticitásnak nevezik, ami azt jelenti, hogy az agy megváltoztatja szerkezetét és funkcióit, hogy optimálisan tudjon reagálni az új hatásokra és kihívásokra.

A szürkeállomány sejtjeinek száma csökken a terhesség alatt

Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a nőknél a várandósság a szürkeállomány sejtjeinek csökkenéséhez vezet. Az szürkeállomány neuronok milliárdjaiból áll, amely vékony réteget alkot az agy felszínén. Többek között az intelligenciával, az emlékekkel és az érzelmekkel is összefüggésbe hozható. A tudósok szerint ennek a hatásnak az lehet az egyik lehetséges oka, hogy a terhesség megváltoztatja a nő fókuszát - magáról a nőről lekerül, és áttevődik a magzatra, hogy jobban tudjon róla gondoskodni.

Az anya és egy gyermektelen nő agyszerkezete annyira eltérő lehet, hogy egy algoritmus szkenneléses elemzéssel meg tudja állapítani a különbséget.

És mi a helyzet az apákkal?

A kispapák agya is változik a gyerek megszületésével, mert a babáról való gondoskodás olyan készség, amit nekik is először meg kell tanulniuk. Ez a "tanulás" hasonlóan zajlik, mint egy új nyelv vagy hangszer elsajátítása - a kutatások szerint ez egyfajta tapasztalati változás az agyban.

A tanulmány szerint így változhat meg az apák agya

Egy 40 férfin végzett tanulmány (összevetve egy 17 férfiból álló kontrollcsoporttal, akik nem lettek apák az adott időszakban) azt találta, hogy a friss apák agya megváltozik. A vizsgálatban az Egyesült Államokból és Spanyolországból származó apák vettek részt. Kiderült: a férfiak agyi kéreg területein is kimutathatók a változások, amelyek a vizuális feldolgozással, a figyelemmel és a babával való empátiával hozhatók összefüggésbe. Az anyáknál tapasztaltakhoz képest azonban a változások csak feleolyan erősek voltak.

A kutatók azt feltételezik, hogy az agyi változások és az apa szülői szerepvállalása között összefüggés van. A spanyol apáknál például a változások markánsabbak voltak, mint az amerikai apáknál. A kutatók szerint ez annak tudható be, hogy a spanyol apáknak több lehetőségük van fizetett apasági szabadságot kivenni, míg az USA-ban a férfiaknak általában nincs ilyen lehetőségük.  

Fotó: Getty Images
Felhasznált irodalom: active.medicalpark.de, Max-Planck-Gesellschaft, medlexi.de, nature communications, pnas.org, neurosciencenews.com
via

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás