Szülő- és gyereknevelés

A kormány módosította a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás szabályait!

Kihirdette a kormány, hogy változtat a családi otthonfelújítási támogatás és a babaváró támogatás szabályain - tudtuk meg a kedd esti Magyar Közlönyből.

A módosítás két fő változtatást hozott: a babaváró kölcsön igénylésének határidejét 60-ról 180 napra meghosszabbították, és lehetőséget ad arra, hogy az otthonfelújítási támogatás esetében 2022 végén kérelmet benyújtók és elutasításban részesülők ne kerülhessenek rosszabb helyzetbe, mint akik még jóval a határidő előtt nyújtották be kérelmüket. Szakértők szerint a változás azoknak kedvezhet, akiknek az igénylését korábban elutasították, de közben rendezték köztartozásukat, és már teljesítik az előírt bentlakási kötelezettséget.

Babaváró hitel

A mostani új szabály a határidőt 60-ról 180 napra emelte az alábbi esetekben:

  •     vér szerinti gyermeknél a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születésétől számítva
     
  •     örökbefogadott gyermeknél az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásának napjától.

A magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől számolva indul a 180 nap. Ez visszamenőleg is érvényes, vagyis akinél már lejárt a 60 napos határidő, az új szabály hatálybalépésének napjától számolva 180 napig benyújthatja a kérvényt.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás