Szülő- és gyereknevelés

A menopauzás agyi köd a középkorú nők nagy részét érinti! Elkerülhető?

“A menopauza valójában nem kizárólag egészségügyi kérdés, amelyet csak gyógyszerekkel lehet kezelni. Sokkal inkább egy fejlődési átmenet, amely elengedhetetlenül fontos volt fajunk sikeres túléléséhez. Az, hogy a nők hogyan élik meg, nagymértékben – bár nyilvánvalóan nem teljes mértékben – attól függ, hogy milyen hiedelmeik és elvárásaik vannak önmagukkal és a testükkel szemben.”

A fenti idézet Susan P. Mattertől származik, aki a University of Georgia történész professzora. Szebben nem is lehetne megfogalmazni, mi is a menopauza: egy fejlődési átmenet, a női reproduktív kontinuum utolsó állomása, amely akár riasztó tünetekkel is jelentkezhet. Ilyen például a menopauzával járó „agyi köd”, de hiba lenne összetéveszteni az Alzheimer-kórral vagy éppen a demenciával! Mindössze a hormonszintek ingadozása tréfálja meg az érintetteket, és többségüket is csak ideiglenes jelleggel. 

Változókor tünetei

A változókorral járó tüneteket lassan már kívülről fújjuk: alvás- és hangulatzavar, hízás, depresszió, hőhullámok, hajhullás és a többi.

De a koncentráció- és memóriazavarral járó, úgynevezett agyi ködre csak a közelmúltban mutattak rá a szakértők - pedig az a nők több mint felénél tapasztalható valamilyen mértékben.

Az, ha elfelejtjük, hova tettük a mobiltelefonunkat, vagy ha nem emlékszünk egy ismerősünk nevére, teljes mértékig rendben van. Gond viszont akkor lehet, ha a kognitív problémák elkezdik negatívan befolyásolni a mindennapi életünket - akkor valóban ideje orvoshoz fordulni.

Fontos megjegyezni, hogy a menopauzában tapasztalt agyi nehézségek a nők többségénél nem azonosak a demenciával vagy az Alzheimer-kórral. Az előbbi zavaros gondolkodással és erőteljes emlékezési problémákkal jár, és a gondolatok rendszerezésének nehézségeivel kezdődik. A menopauzához kapcsolódó „agyi köddel” ellentétben pedig az Alzheimer-kór progresszív betegség, és idővel egyre inkább rosszabbodik.

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór tünetei a következők lehetnek:

  • kérdések és kijelentések ismételgetése,
  • ismerős helyeken való eltévedés,
  • nehéz megtalálni a megfelelő szavakat a különböző tárgyak azonosításához,
  • a napi feladatok elvégzésének nehézségei,
  • döntéshozatali problémák,
  • hangulati, személyiség- vagy viselkedésbeli változások.

Menopauzás köd - mégis mit jelent ez?

Sok változókorban lévő nő számol be arról, hogy egyfajta “felhő” ereszkedik le a gondolataira, amely megnehezíti az emlékezést és a koncentrálást. Ez a menopauzás ködnek is hívott jelenség gyakoribb, mint gondolnánk! Hátterében pedig az ilyenkor lezajló hormonális változások állnak.

Egy néhány éve végzett amerikai kutatás szerint a középkorú nők csaknem 60 százaléka számolt be koncentrálási nehézségekről, memóriazavarokról és egyéb kognitív problémákról.

Mindegyikük átesett a menopauzán, és a tünetek felerősödését többnyire a változókor kezdetén tapasztalták. A kutatók ugyanakkor azt is kifejtették, hogy a klimaxszal járó tünetek sok esetben felerősíthetik egymást, így az agyi ködöt megtapasztalt nőknél nagyobb arányban jelentkeztek például hőhullámok, alvászavarok és egyéb kellemetlenségek is. Az is tény viszont, hogy a rossz alvás és a hangulatingadozások miatt önmagában is általános fáradtság vehet erőt a nőkön, akik így rosszabbul teljesítenek a memóriateszteken, és nehezebben tudnak koncentrálni a mindennapos feladataikra. Ördögi kör.

Egy másik kutatás is megerősíti, hogy az agyi köd tünetei a menopauza korai szakaszában lehetnek különösen erősek.

A tanulmányban résztvevő nők az utolsó menstruációt követő egy évben érték el a leggyengébb eredményeket a memóriát, figyelmet, verbális tanulást, valamint a motoros funkciókat is vizsgáló teszteken, de a vizsgálat szerint a memória idővel javul, és a résztvevők teszteredményei is jobbak lettek később.

Tippek az agyunk karbantartására

Mediterrán étrend: segít az agy egészségének megtartásában, mivel igen gazdag omega-3 zsírsavakban és más telítetlen zsírokban. Érdemes friss gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű pékárut, halakat, olajos magvakat és olívaolajban gazdag fogásokat fogyasztani. S mivel a menopauza leginkább az ösztrogénszint csökkenése miatt viseli meg a női szervezetet, ehhez a diétához érdemes hozzácsapni fitoösztrogéneket is (szójakészítmények, gyógyteák, vörös ginzeng, lenmag).

Elegendő pihenés: a rossz alvásminőség súlyosbíthatja az agyi ködöt. Mivel az alvásproblémák előkelő helyet foglalnak el a menopauzával kapcsolatos tünetek között, az elegendő pihenés néha igazi kihívás. A posztmenopauzás nők körülbelül 61 százaléka számol be alvásproblémákról. Érdemes melatoninserkentő vacsorát fogyasztani, például müzlit, amelyben zabpehely, banán és olajos magvak is vannak.

Testmozgás: a rendszeres fizikai aktivitás minden ember számára ajánlott, beleértve a menopauzás nőket is. A kutatók úgy vélik, hogy a testmozgás még az olyan tüneteken is segíthet, mint a memóriazavarok.

Az agy edzése: „Use It or Lose It!” – mondjuk röviden. A kevésbé használt képességek és az azért felelős idegi kapcsolatok csökkennek, a sokat használtak ezzel szemben megerősödnek. Pontosan ezért is kiemelten fontos a test edzése mellett az agyunk karbantartása! A GEM Tanulási Központban a BrainRx névre hallgató amerikai kognitív programot használják – amely közvetlenül az esetleges gondolkodási nehézségek okára koncentrál, vagyis a gyenge kognitív képességekre. Amikor a kognitív képességeink gyengék, a tanulás lassú és küzdelmes, ellenben amikor erősek, a tanulás gyors, könnyű és hatékony! Programjaikra egyre több középkorú hölgy jelentkezik és nagy örömmel tapasztalják, hogy ennél a korosztálynál is megnöveli a fókuszt, a memória nagyon szépen rendeződik, továbbá képes csökkenteni a stresszt és feszültséget - ami szintén nem elhanyagolható, ha az életminőségünk javítása a cél. 

Érdemes továbbá keresztrejtvényt fejteni, sudokuzni, vagy új hobbit választani, akár nyelv- vagy zenetanulást. 

Stresszmentesség: A stressz szó szerint ellopja az ösztrogéneket, mert a kortizol, ami a fő stresszhormon, erős kölcsönhatásban termelődik az ösztrogénekkel. Ha a kortizol szintje emelkedik, az ösztrogén szintje csökkennek. Ha a kortizol csökken, az ösztrogén megint emelkedik. A stressz csökkentése tehát szintén nagyon fontos. 

Békére találni testünkben

Ez mindössze néhány dolog, amit megtehetünk a testünk támogatása érdekében, ezek mellett fontos tudatosítanunk: ahogy a női hormonrendszer által előidézett többi jelenség, úgy a menopauza sem betegség. Azért óriási jelentőségű, hogy ezt a tévhitet felszámoljuk, mert nők millióinak életét keseríti meg a menopauza tüneteihez kapcsolódó betegségtudat, holott amit tapasztalnak gyakran nem más, mint átmenet egy új életszakaszba. 

Békére találni a testünkben olyan életciklusokon átívelő kihívás, amelyre a női életút minden pontján, a menopauza idején is próbára tesz minket. Kellő türelemmel és a megfelelő szemlélettel azonban megtapasztalhatjuk, hogy a testünk a mi érdekünkben dolgozik.  


Fotó: Getty  Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás