Szülő- és gyereknevelés

A nagyszülők túlságosan beleszólnak a gyereknevelésbe? - 10 tipp, hogyan kezeld diplomatikusan a helyzetet

Még csak várod a babát, de a nagyszülők már most mindent jobban tudnak? Anyósod többet enged meg a gyerekednek, mint szeretnéd? Sokszor a nagyszülők teljesen jó szándékból osztogatják az ötleteiket, de egy idő után mégis teherré tud válni a sok kéretlen tanács.

A gyereked nagyszülei esetleg még csak most lettek nagyszülők, és ezáltal olyan szerepbe csöppentek, ami még számukra is szokatlan: már nem ők számítanak a legfőbb "gondozónak", hanem "csak" nagymamák és nagypapák. Ezt elfogadni nem mindig könnyű. A nagymamák általában csupán néhány jó tanáccsal akarnak szolgálni azért, hogy az édesanyák ne kövessék el azokat a hibákat, amiket ők elkövettek. És hogy ezeket az anyukák elfogadják-e? Már csak rajtuk múlik. Problémát mindez akkor kezd jelenteni, amikor a nagyszülők ragaszkodnak ahhoz, hogy a szülők a tanácsaikat el is fogadják és végre is hajtsák.

Tippek: Így őrizheted meg a családi békét:

1. Már a terhesség alatt fektesd le a főszabályokat

Ha már a terhesség alatt elkezdődik, hogy ezt ne csináld, azt hagyd ki..., akkor köszönd meg a figyelmes törődést, és finoman tedd egyértelművé számukra, hogy megbízol a tested visszajelzéseiben, és el fogod tudni dönteni magad, hogy neked mi esik jól. Ám ilyenkor se feledd, hogy lesz még idő, amikor majd kimerült, lestrapált leszel, és pont te fogod az ő segítségüket kérni.

2. Állapodjatok meg a látogatási időkről

A baba születése előtt beszéljétek át közösen, hogy milyen látogatási időkben várod majd őket szívesen. Ha a kezdeti időszakban még egyáltalán nem szeretnéd, hogy látogatóba jöjjenek, akkor azt mindenképpen tedd világossá számukra. Ez most a te kompetenciád eldönteni. Még ha a nagyszülők úgy is gondolják, hogy joguk van minél hamarabb látni az unokájukat, az első napok és hetek elsősorban a szülők és a gyermek közötti kapcsolatról szól. Beszéld meg a pároddal és kérd meg őt is, hogy a látogatások ne legyenek előre be nem jelentett látogatások, és a család tartsa tiszteletben a kéréseidet.

3. Húzd meg a saját határaidat

Sok nagyszülőnek szó szerint meg kell tanulnia, hogy vannak ügyek, amiben nem dönthetnek előzetes megkérdezés nélkül. Bármilyen ajándékot megvenni, amire a gyerek csak rámutat? Elvinni az unokát fodrászhoz, mert túl hosszú a haja? Vennének új ruhát, mert szerintük nem jó a mostani? Ha úgy érzed, hogy ezek már olyan kérdések, amik feszegetik a határaidat, akkor kezdeményezően lépj fel, és határozottan, de türelmesen magyarázd el nekik, mit nem szeretnél.

Például: A gyereknek hátizsákra van szüksége az óvodába? Írd le a méreteket, és add át a vásárlás lehetőségét a nagyszülőknek. Így te maradsz a főnök, de a nagymama és a nagypapa is be lesznek vonva a vásárlásba; ők pedig kérdezhetnek, ha valami nem egyértelmű.

4. Kommunikálni, kommunikálni, kommunikálni...

Könnyűnek hangzik, mégis sokan nehezen ugorják meg a feladatot, pedig minden jól működő kapcsolatnak ez az alapja. A jó kommunikációhoz arra van szükség, hogy ne csak úgy mellékesen, felületesen említsetek meg dolgokat, amelyek számotokra, szülők számára fontosak. Mind a két fél legyen egyértelmű abban, hogy mit szeretne. Ha átbeszéled a részleteket is a nagyszülőkkel, akkor elkerülheted a további félreértéseket.

5. Figyelj arra is, hogy a nagyszülők mit szeretnének

Még ha néha nehéznek is tűnik: hallgasd végig a nagyszülőket, és igen, a párod édesanyját is! Szívleld meg a tanácsaikat, és gondold át őket. Ne ragaszkodj mindenáron a saját szabályaidhoz, elképzeléseidhez, és gondolj bele, ők is csak jót akarnak.

6. Szülőként össze kell fogni

Nem akarja megérteni az anyós, hogy mit kértél tőle a gyerekkel kapcsolatban? Előfordul. Kérd meg a párodat, hogy beszéljen ő az édesanyjával, mert ő biztosan jobban fog tudni hatni rá. A gyereknevelés kapcsán neki a te álláspontodat kell érvényesítenie. Ha viszont ő a szülei oldalán áll, vagy nem akar, vagy nem mer állást foglalni, akkor először nektek kettőtöknek kell leülni beszélgetni. Fontos, hogy szülőként összefogjatok.

7. Beszélj bátran a konfliktusról

Volt egy nézeteltérés nemrégiben, és egyelőre próbálod elkerülni a nagyszülőket? Hidd el, ez nemcsak neked, hanem mindenkinek nagyon kellemetlen. Habár ezt az akadályt a legnehezebb megugrani, a megoldás nem lehet más, mint hogy megpróbálsz beszélgetést kezdeményezni a konfliktusról. Ha ez nem lehetséges, akkor írj levelet vagy emailt.

8. Legyen dedikált nagyszülői nap

Ez az, aminek mindenki örül! Ha a nagyszülők a közelben laknak, akkor egy jó megoldás lehet, ha a hét egyik napján ők hozzák el a gyereket az óvodából vagy az iskolából, és a gyerek velük töltheti az egész napot. Beszéljétek meg előre, hogy ezen a napon mit fogtok csinálni, mire van szükség, és mikorra kell hazaérnie a gyereknek.

9. Legyen bizalmad a nagyszülőkben

Ha már ott tartasz, hogy a gyermekedet a nagyszülőknél hagyod, az azt jelzi, hogy megbízol bennük. Ha így van, akkor fejezd ki a bizalmadat azzal, hogy nem hívogatod őket lépten-nyomon. Ne kérdezgesd állandóan, hogy minden rendben van-e. Megállapodhattok például abban, hogy a nagymama akkor hív fel, amikor a gyerek elaludt, vagy csak akkor telefonáltok, ha probléma adódott.

10. Mondj köszönetet

Sok szülő természetesnek veszi, hogy a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre, pedig a nagyszülői gyerekfelügyelet nem jár alanyi jogon. Ezért amikor csak teheted, köszönd meg nekik a fáradozásukat, vigyél nekik virágot, vagy hívd meg a nagymamát és a nagypapát vacsorára. Ha együtt a család, azt az unoka imádni fogja!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás